Huisdiernieuws ...
Home Nieuws De hondenbelasting moet worden besteed aan het hondenbeleid

De hondenbelasting moet worden besteed aan het hondenbeleid

door Jarno de Vries
Staffordshire bullterriër

Dit was één van de punten die de Koninklijke Hondenbescherming in bracht bij de werkbespreking van de Commissie Leefomgeving van de gemeente Den Haag. De commissie is bezig met het schrijven van een nieuwe dierenwelzijnsnota en had een groot aantal dierenbeschermingsorganisaties, waaronder de Hondenbescherming, gevraagd een presentatie te houden.

Doelbelasting

De Hondenbescherming zou graag zien dat de gemeente Den Haag de hondenbelasting als doelbelasting aanwendt. De gemeente Den Haag int een fors bedrag aan hondenbelasting en behandelt de hondenbelasting als een algemene belasting. Deze opbrengsten belanden in de algemene pot. Dit leidt tot onvrede bij hondenbezitters. In onze optiek moet de gemeente de hondenbelasting als doelbelasting aanwenden. Zodoende komen de opbrengsten ook daadwerkelijk ten goede aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. 

Losloopgebieden

De Hondenbescherming wees de commissie ook op het belang van veilige en aangename losloopgebieden waar de hond los kunnen lopen. Beweging voor de hond is van groot belang voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Honden die weinig bewegingsruimte genieten, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestresst.

Bijtincidenten

In navolging van de gemeenten Rotterdam en Dordrecht werd geadviseerd aan de gemeente Den Haag om een laagdrempelig gemeentelijk meldpunt op te richten. Dit met als doel zicht te krijgen op beginnende problemen op lokaal niveau. Dit maakt directe effectieve aanpak mogelijk, voordat ernstige (bijt)incidenten plaatsvinden. Bij veel van de ernstige bijtincidenten blijkt vaak dat er al problemen bekend waren met de hond(en) en hun eigenaar. De omgeving heeft de honden al vaker door de wijk los zien lopen, zonder de eigenaar. Of de honden zijn ingezet om te intimideren. Of er zijn bepaalde overlastvormen bekend. Het zou mooi zijn als eventuele verontrustende signalen al in een vroegtijdig stadium kunnen worden gemeld. Op deze manier kan door de gemeente preventief worden ingegrepen.

Bron: Hondenbescherming

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer