Huisdiernieuws ...
Home Blog De tijd van het jaar: Grasaren

De tijd van het jaar: Grasaren

door Jarno de Vries

In deze tijd van het jaar zijn er weer volop grasaren te vinden. Deze grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen voor vervelende problemen bij je huisdier zorgen. Vooral honden hebben hier last van van. Maar ook katten of andere dieren kunnen hier last van krijgen.

Wat zijn grasaren

Grasaar

Wanneer wild gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Je ziet dit vaak in de periode van juni tot en met augustus. De aren zijn groen, maar wanneer ze uitdrogen, krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. 

Grasaren hebben weerhaakjes. De weerhaken blijven makkelijk in de vacht van het huisdier zitten. Ook kunnen de weerhaken in de neus, oren of ogen van het huisdier terecht komen of zelfs de huid binnendringen!

Symptomen aar in neus

Wanneer je huisdier een grasaar in zijn neus heeft, dan zal hij gaan niezen en proesten. Door de weerhaken kan een grashaar maar één kant op bewegen. Hierdoor zal deze steeds verder de neusholte inkruipen en kan de aar zelfs in de hersenen terecht komen. Daarom is het belangrijk dat de aar snel verwijderd wordt. 

hondenneus

De dierenarts kan de aar met een speciaal tangetje proberen te pakken. Als dat niet lukt, zal het dier onder narcose moeten om de aar te verwijderen.

Symptomen aar in oor

Ook kan de aar in het oor van je huisdier terecht komen en steeds dieper kruipen. De hond gaat dan met zijn kop en oren schudden. Doordat dit erg pijnlijk is. Hij kan ook steeds met zijn oren tegen andere dingen aanwrijven. Het grootste risico lopen dieren met grotere, hangende oren en veel haar. Als de aar niet op tijd verwijderd wordt, zal deze steeds verder de gehoorgang inkruipen en kan uiteindelijk zelfs het trommelvlies doorprikken!

Probeer niet zelf een grasaar uit het oor te halen, maar ga naar een dierenarts. Deze zal proberen de aar met een speciale tang te verwijderen. In sommige gevallen is het nodig om uw dier onder verdoving te brengen om de aar te kunnen verwijderen.

aar in oor

Symptomen aar in oog

Als een zaadje of een weerhaakje van de grasaar in het oog terecht is gekomen, zal het dier met het oog gaan knijpen en misschien proberen er ook steeds met de poot in te wrijven.

Wanneer dit het geval is ga dan naar de dierenarts. De aar kan het hoornvlies aantasten. Beschadigingen van het oog moeten snel behandeld worden, want anders kan uiteindelijk zelfs het oog verloren gaan. 

Symptomen aar in de poot of huid

Omdat de weerhaken erg scherp zijn, kunnen aren makkelijk de huid binnendringen. Een bekend probleem is dat aren tussen de tenen van een dier gaan zitten, waarna de stekels door de huid heen prikken. Ook op andere plaatsen kan een grasaar in de vacht vast gaan zitten en uiteindelijk de huid doorprikken.

Hondenpoot

Dieren kunnen gaan krabben of likken aan de plek waar de weerhaken van een grasaar het lichaam in zijn gedrongen. Dit omdat de huid daar irriteert en/of pijn doet. Dit kan weer leiden tot ontstekingen of zelfs een abces!

Wanneer er een aar zit op de poten of vacht kun je deze voorzichtig proberen zelf te verwijderen. Let op dat er geen weerhaakjes in de huid blijven zitten. Is dat wel het geval, pak deze weerhaken dan zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze er voorzichtig uit. Als dit niet lukt, ga dan naar de dierenarts om de stekels daar te laten verwijderen.

Voorkomen van grasaren

Probeer te voorkomen dat je dier op velden met grasaren loopt. Controleer honden altijd na een wandeling op grasaren. Wanneer je weerhaakjes ziet of bovengenoemde klachten, neem dan contact op met je dierenarts. Door snel te reageren zijn de aren door de dierenarts vaak relatief makkelijk te verwijderen.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer