Huisdiernieuws ...
Home Blog Feiten over het Coronavirus

Feiten over het Coronavirus

door Jarno de Vries

Het COVID-19 Coronavirus (officieel: 2019-nCoV), het virus dat momenteel heerst, is een nieuwe variant van de reeds bekende virussen uit de Corona familie. Sinds 2 weken heeft het virus ook voet aan Nederlandse bodem gezet met de eerste besmettingen. Goede hygiëne is het belangrijkst om besmetting te voorkomen. Maar kunnen honden en katten besmet worden en kunnen mensen ziek worden van hun dieren. Hieronder veel voorkomende vragen omtrent het virus.

handen desinfecteren

Is het coronavirus gevaarlijk voor de hond en kat

Hier is nog veel onduidelijkheid over. Het is een nieuw virus dat vanuit de dierenwereld naar mensen is overgeslagen. Voor mogelijke besmettingen van honden en katten is op dit moment echter nog geen bewijs. Omdat het nog zo’n nieuw virus is kan echter nog niets met 100% duidelijkheid gezegd worden.

Zo is er een eerste geval gemeld van een hond die licht positief testte voor het virus. De test op deze hond heeft aangetoond dat het virus uitwendig aanwezig was op het hoofd van het dier, maar of het dier ook daadwerkelijk besmet is (of dat het uit de lucht neergedaald is op het dier) is onduidelijk. Voor de overheid van Hong Kong is deze besmetting wel reden om dieren van besmette mensen ook binnen te laten houden.

Besmetting

De kans dat het virus overslaat van mensen naar dieren is volgens experts uiterst klein volgens. Dit omdat het nog een nieuw virus betreft valt nog niets met volle zekerheid te zeggen omtrent de besmettelijkheid tussen mens en dier.

Bij deze recente uitbraak is het niet bekend of huisdieren dragers kunnen zijn van de ziekte. Om die reden dienen gebruikelijke hygiënerichtlijnen te worden nageleefd wanneer huisdieren (mogelijk) zijn blootgesteld aan personen die mogelijk besmet zijn.

Moeten we ons ongerust maken

Vooralsnog is dit niet nodig. Besmetting van mens op dier en dier op mens is nog niet bekend en lijkt onwaarschijnlijk. Katten en honden kunnen dus gerust naar buiten.

Bevindt de bron van besmetting zich bij dieren?

Het eten van besmette wilde dieren lijkt de oorzaak van de huidige uitbraak. Vermoed wordt dat het virus op mensen is overgesprongen via vleermuizen, een lekkernij in China. Virussen die sterk verwant zijn aan het nieuwe Coronavirus komen veel voor onder deze zoogdieren. SARS en MERS ( virussen die een aantal jaar geleden op mensen zijn overgedragen) komen ook voor bij deze diersoorten en die zijn sterk verwant zijn aan het huidige virus.

vleermuis

Echter, op de markt waar de huidige uitbraak zijn oorsprong vindt, lijken vleermuizen niet te worden verhandeld. Daarnaast is het in deze tijd van het jaar ongebruikelijk dat vleermuizen te koop zijn. Een optie die daarom ook realistisch geacht wordt, is dat het via andere diersoorten op mensen heeft overgebracht. Zo werden er wel dromedarissen en civetkatten verhandeld, dieren die al eerder mensen besmette met soortgelijke virussen (dromedarissen worden gezien als oorzaak van de uitbraak van het MERS virus en civetkatten zorgden voor menselijke besmetting met SARS).

Coronavirussen komen in meerdere varianten voor, honden en katten zijn gevoelig voor eigen soorten. Het is echter niet aangetoond dat deze varianten via onze huisdieren kunnen worden overgebracht op mensen. 

Hoe gaat de verspreiding

De oorsprong van het huidige virus is niet helemaal met zekerheid te achterhalen. Vermoed wordt dat de eerste menselijke besmetting op een Chinese vismarkt waar ook andere dieren verhandeld worden heeft plaatsgevonden. In Nederland is vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat dieren besmet zijn.

Voor grootschalige verspreiding via vogels (zoals we bijvoorbeeld bij de vogelgriep zien) hoeven we zeker niet bang te zijn. Zoogdieren zijn vatbaar voor virussen uit de corona-familie.

Let op: is je huisdier ziek en ben je ongerust? Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts!

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer