Huisdiernieuws ...
Home Blog Omgevingsverrijking katten

Omgevingsverrijking katten

door Jarno de Vries

Wat wordt bedoeld met omgevingsverrijking katten? Dit betekend de kat het zo aangenaam mogelijk te maken en het welzijn van het dier te bevorderen om gedragsproblemen te voorkomen.  Hoe kunnen we onze katten verrijken? Wat zijn simpele trucs om verrijking toe te passen in huis? Waaraan kan je denken?

kat spinnen

Omgevingsverrijking

Het aanpassen van de omgeving ter bevordering van het welzijn van de kat. Doel is om soortspecifieke gedragingen te bevorderen en abnormaal gedrag te verminderen (bijvoorbeeld achter de staart aanjagen).

Omgevingsverrijkingsstrategieën kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën:

  • sociale verrijking
  • voedselverrijking
  • verrijking met gebruik van speeltjes
  • fysieke omgevingsverrijking
  • zintuiglijke verrijking
  • cognitieve verrijking
kat met speelgoed

Sociale verrijking

Katten kunnen onder bepaalde omstandigheden in groepen leven en binnen zo een groep vertonen zij sociaal gedrag (elkaar wassen, samen spelen). Contact met soortgenoten kan dus goed zijn mits de katten goed gesocialiseerd zijn en geen ruzie maken. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, moeten er ook meerdere kattenbakken, voerbakken en schuil- en slaapplaatsen staan. Kortom meerdere katten in huis kan een goede sociale verrijking zijn.

Katten kunnen, mits ze gesocialiseerd zijn op mensen ook baat hebben bij interactie met mensen (aaien, borstelen, spelletjes spelen). Hoe ver je kan gaan scheelt per kat. Kijk zelf altijd hoe ver je kan gaan met de interactie, wanneer je vragen hebt is het belangrijk om een kattendeskundige in te schakelen.

kat verrijking

Voedselverrijking

Biedt voor 1 of 2 keer per dag aan de kat aan. Maar ook hier kun je een spel van maken of een ander soort van verrijking. Ook kun je brokjes op verschillende locaties verstoppen. Dit om zoekgedrag en beweging te stimuleren. Er kan gevoerd worden op korte regelmatige intervallen om het natuurlijke eetschema van de kat na te bootsen. Maak ook eens gebruik van bijvoorbeeld voerpuzzels. Onderzoek heeft aangetoond dat voedselverrijking het fysieke welzijn van de kat  verbeterd.

Verrijking met speelgoed

Er is nog niet veel bekend van verrijking  met speelgoed op het gedrag en welzijn van de kat. Wel is bekend dat er snel gewenning optreedt bij spel met voorwerpen en dat het regelmatig wisselen van speeltjes bij speelsessies voor meer succes zorgt.  Met een kastenhengel kun je het najagen of grijpen van een prooi goed nabootsen. Dit blijkt een goede uitlaatklep voor katten.  Spelletjes met ballen vindt een kat het minst interessant.

kat buiten

Fysieke omgevingsverrijking

Katten brengen een groot deel van de dag slapend door. Daarom is het belangrijk voldoende slaapplekken te hebben waar ze graag in gaan liggen. Je kan verschillende slaapplekken inrichten. Dit kan bijvoorbeeld met stof, papier, stro enzovoort. Dit ter verrijking voor het dier. Ook kan je tenminste een slaapplek verhogen.

Zintuiglijke verrijking

Dit kan bijvoorbeeld zijn de televisie of de radio aanzetten.  Het gebruik van geuren kan ook verrijkende effecten hebben. Denk hierbij aan kattenkruid. Kattenkruid roept echter niet bij alle katten een reactie op.

Een andere zintuiglijke verrijking kan kattengras zijn; sommige katten kauwen hierop, waarschijnlijk omdat het kan helpen bij het verwijderen van haarballen.

omgevingsverrijking katten

Cognitieve verrijking

Katten kunnen ook mentaal gestimuleerd worden door bijvoorbeeld clickertraining. Training geeft een kat de gelegenheid om zijn probleemoplossend vermogen te gebruiken en tevens wordt de relatie tussen eigenaar en kat verstevigd.  Met clickertraining kun je kunstjes leren, maar ook nagels knippen, borstelen enzovoort kunnen hiermee worden geleerd.

Kortom er zijn heel wat mogelijkheden om het welzijn van een kat te verbeteren door verrijking. Wanneer je echt dringende vragen of problemen hebt is het altijd noodzaak om contact op te nemen met een kattendeskundige.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer