Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 10: Zeldzaamste hondenrassen

Top 10: Zeldzaamste hondenrassen

door Jarno de Vries

Zelfs de meeste hondenliefhebbers komen rassen tegen waar ze nog nooit van gehoord hebben. Dit is zeker geen verrassing. Heb je ooit ergens een hond gezien en vroeg je je af wat voor soort het was? Hier hebben we een lijst samengesteld van enkele van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld. Hier de top 10 zeldzaamste hondenrassen.

Lees in deze link welke hond het beste bij je past.

zeldzaamste hondenrassen

1. Kooikerhondje

Het kooikerhondje is in de jaren 1500 gefokt in Nederland. Deze hond werd gebruikt om eenden in kooien voor jagers te jagen. Door de tweede wereldoorlog was deze hond bijna uitgestorven. In 1971 werd dit ras officieel erkend door de Nederlandse Kennel Club, wat het ras aan populariteit heeft gewonnen en zijn afstamming heeft weten te behouden.

Hoewel het Kooikerhondje buiten Europa niet veel voorkomt, is deze spaniël-achtige hond in sommige huishoudens in de VS, Canada en Scandinavië te vinden. Het kooikerhondje meet tussen de 35 en 43 cm en zijn lange vacht is roodbruin en wit van kleur. Het is een dier wat vriendelijk is en zich goed gedraagt.

2. Catahoula

Zeldzaamste hondenrassen

De Catahoula staat bekend als de Catahoula Cur of de Catahoula Leopard Dog. Er wordt aangenomen dat hij afkomstig is uit de Amerikaanse staat Louisiana. Sommige theorieën suggereren dat dit ras het resultaat is van een kruising tussen Indiaanse honden en windhonden, die in de jaren 1500 door Hernando De Soto in het gebied werden geïntroduceerd. Een andere populaire theorie is dat deze hond verscheen in de 19e eeuw nadat de Fransen de Beauceron hond meebrachten.

De vacht van de Catahoula heeft een uniek luipaard-achtig uiterlijk en kan voorkomen in verschillende kleuren, waaronder: rood, blauw, zilver en driekleurig. Dit ras meet tussen de 50 en 66 cm in hoogte en kan tussen de 18 en 50 kg wegen. Het is de staatshond van Louisiana.

3. Noorse lundehond

Noorse Lundehond

De Noorse lundehond werd ontdekt op een klein eiland voor het vasteland van Noorwegen. Dit ras gaat vermoedelijk terug tot voor de laatste ijstijd, die het overleefde door het eten van vis en zeevogels. Het is het oudste Scandinavische hondenras en ook wel bekend als de Noorse papegaaiduikerhond vanwege de geschiedenis van de jacht op papegaaiduikers en hun eieren.

Dit hondenras is uiterst uniek omdat het 6 dubbel- of driedubbel gewrichten heeft aan elke voet. Zijn extra tenen helpen hem te navigeren en te klimmen over kliffen en rotsachtige kusten. De Noorse lundehond kan variëren van 5 tot 7 kilo en 30 tot 40 cm in de hoogte. Het wordt beschouwd als een Spitz en heeft een vergelijkbare kleine, rechthoekige omvang.

4. Catalburun

De Catalburun is afkomstig uit Turkije, waar de fokkerij resulteerde in een gespleten neus. Het is een van de enige 3 hondenrassen met dit fysieke kenmerk, dat vermoedelijk wordt veroorzaakt door een aanzienlijke inteelt als gevolg van de kleine populatiegrootte.

Fokkers geloofden ooit dat deze gespleten neus de hond een verhoogde gevoeligheid voor geur gaf, maar nu is het geassocieerd met een hoger risico op een gespleten gehemelte. Dit ras wordt niet vaak waargenomen buiten Turkije. De Turkse Catalburun is typisch tweekleurig met geelbruin of bruine en witte vlekken. Het heeft een lichtgekleurde neus en lange, bungelende oren

5. Tibetaanse mastiff

Tibetaanse Mastiff

Nog een ras in de lijst van de zeldzaamste hondenrassen. De Tibetaanse mastiff is te herleiden tot de hondengenoten van het nomadenvolk in Tibet, Nepal, India en Mongolië. Historisch gezien heeft dit ras zowel huizen als kuddes vee beschermd tegen roofdieren zoals beren, tijgers, luipaarden en wolven. Ze staan bekend als krachtig, koppig en loyaal.

De Tibetaanse Mastiff kan tussen de 45 en 72 kilo wegen en de mannetjes kunnen tot 83 cm hoog worden. Ze hebben een zware vacht die meestal verschijnt in effen zwart of zwart-bruin, hoewel elke kleurcombinatie kan voorkomen.

6. Azawakh

Azawakh

De Azawakh-hond heeft zijn wortels in West-Afrika en stamt af van de boshonden uit de omgeving. Hij wordt beschouwd als een zeldzame windhond en is gefokt voor de jacht op snel bewegend wild, zoals gazellen en hazen. Verschillende inheemse gemeenschappen bezitten de Azawakh, waaronder: Toeareg, Bella, Hausa en Peulh. Dit ras komt niet vaak voor in Europa of Amerika.

In lichaamsbouw lijkt de Azawakh op de meer gewone Windhond. Deze hond weegt tussen de 15 en 24 kg en is tussen de 60 en 73 cm hoog. De vacht is vaak roodachtig van kleur, maar kan ook blauwgrijs of zwart zijn

7. Zweedse vallhund

Zweedse Vallhund

De Zweedse Vallhund is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Zweden. Deze hond is meer dan 1000 jaar geleden gefokt om vee te hoeden. Dit ras wordt beschouwd als een atletische hond en staat erom bekend dat het dier snel leert in gehoorzaamheid en behendigheidstraining. In 1942 was dit hondenras bijna uitgestorven, totdat 2 Zweedse hondenfokkers hielpen om zijn populatie te vergroten en de Zweedse Kennel Club het aan de lijst van erkende rassen toevoegde in 1943.

De Zweedse Vallhund is een relatief kleine hond, die groeit tot tussen de 30 en 32 cm met een lang lichaam en korte benen. De vacht is ruw en kan verschijnen in een verscheidenheid van grijstinten en zelfs roodbruin.

8. New Guinea Singing Dog

New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog is inheems in de hooglanden van Nieuw-Guinea, waar hij volgens sommigen een wilde hond is. Anderen zijn het daar niet mee eens en wijzen erop dat deze hond door stamleden werd gehouden als gezelschaps- en jachthulp. Dit ras is zo zeldzaam dat er slechts 2 foto’s van dit dier zijn genomen in zijn natuurlijke omgeving. Deze hond staat op de lijst van kwetsbare dieren en behoord daarmee ook bij de zeldzaamste hondenrassen.

Het staat bekend als een ‘zingende hond’ vanwege zijn unieke vocalisaties, die klinken als gezang. De New Guinea Singing Dog is van gemiddelde bouw, meet tussen de 30 en 45 cm in hoogte en weegt tussen de 9 en 14 kg. De vacht is typisch bruin, zwart of geelbruin.

9. Peruaanse naakthond

Peruaanse naakthond

De Peruaanse naakthond, ook wel bekend als de Peruaanse Haarloze Hond, gaat vermoedelijk terug tot de pre-Inca culturen van het gebied. De afbeeldingen van deze hond zijn ontdekt op Moche-keramiek uit het begin van 750 na Christus. Dit ras was bijna verloren gegaan tijdens het Spaanse kolonialisme, maar sommige plattelandsgemeenschappen slaagden erin om de hond in leven te houden.

In deze gebieden wordt verondersteld dat hij magische geneeskrachtige eigenschappen heeft en wordt gedacht dat hij artritis bij de mens kan behandelen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit hondenras beroemd omdat het een van een paar haarloze rassen is, hoewel sommige haren boven op het hoofd of langs de staart kunnen verschijnen. Zijn huid is meestal donker van kleur, hoewel sommige honden lichter zijn. De Peruaanse naakthond is er in verschillende variëteiten: klein, middelgroot en groot.

10. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Hier nog een dier die behoort tot de zeldzaamste hondenrassen. De Lagotto Romagnolo is ontstaan in de subregio Romagna van Italië, gelegen in het zuidoosten van het land. Historisch gezien is dit ras gebruikt als een water retriever en wordt verondersteld de voorvader te zijn van vele hedendaagse water retriever hondenrassen. Dit hondenras wordt ook gebruikt voor de jacht op truffels en wordt vandaag de dag beschouwd als een uitstekende familiehond.

De Lagotto Romagnolo meet tussen de 40 en 48 cm in hoogte en weegt tussen de 10 en 15 kilo. Zijn vacht is typisch dik en krullend, en komt voor in kleuren van goudkleurig tot donkerbruin.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer