Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 5: grootste kattenrassen van de wereld

Top 5: grootste kattenrassen van de wereld

door Jarno de Vries

Wat is de grootste kat ter wereld? De Siberiër kan wel 12 kilo wegen, terwijl de Maine Coon meer bekend staat om zijn pluisjes en de lengte van zijn lange, mollige staart. Maar er is een breed scala aan grote kattenrassen die de neiging hebben om aan de grotere kant te komen. Lees verder om er achter te komen wat de grootste huiskatten zijn.

1. Savannah (grootste huiskat ter wereld)

Grootste kat ter wereld

Op nummer 1 in onze lijst staat de savannah-kat. Deze kat is enorm voor een huiskat, waarschijnlijk omdat zijn achtergrond afstamt vanuit een wilde kat. Dit ras is nog maar recent erkend als officieel ras (2012). Daarmee wordt deze kat het grootste kattenras ter wereld.

Persoonlijkheid: Van sommige savannes wordt gezegd dat ze erg sociaal en vriendelijk zijn met nieuwe mensen en andere katten en honden, terwijl anderen kunnen rennen en zich verstoppen of teruggaan naar sissen en grommen wanneer ze een vreemde zien. Blootstelling aan andere mensen en huisdieren is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste factor in het opgroeien.
Leuk weetje: Veel Savannah-katten zijn niet bang voor water en zullen spelen of zich zelfs onderdompelen in water. Sommige eigenaren douchen zelfs met hun Savannah-katten.

2. De Ragdoll

Ragdoll

Op de tweede plaats staat de ragdoll. Het is een ras dat geïntroduceerd werd in de jaren ’60 en er werd toen verteld dat het ras een kruising is tussen een Angora en een onbekend (misschien wel wild) ras. Heel speciaal is dat het ongeveer 3 jaar duurt vooraleer een kitten van dit ras volgroeit is.

Persoonlijkheid: Veel Ragdolls vinden het heerlijk om bij hun baasje te zijn en vertonen een speelse, mensgerichte persoonlijkheid. Ze kunnen ook goed overweg met kinderen en honden, waardoor ze geweldige huisdieren zijn.
Leuk weetje: de Ragdoll en de Ragamuffin delen voorouders (en veel overeenkomsten) maar zijn verschillende katten. Ragdolls vertonen minder kleurvariatie en hebben ogen die meer ovaal van vorm zijn (en vaak blauw zijn).

3. Mainecoon

grootste huiskatten

Er zijn vele legendes verteld over dit legendarisch en indrukwekkend kattenras. Een van de verhalen verklaart dat deze ‘maine coon’ een kruising zou zijn tussen een lynx en een wasbeer. Dit is natuurlijk niet zo, want de oorsprong ligt in verschillende kruisingen tussen grote langharige huiskatten (denk hierbij aan de Siberische kat). Dit kattenras staat vooral bekend als zijnde lief en zeer zacht van karakter.

Persoonlijkheid: deze katten van grote rassen staan bekend als goede omgang met kinderen en honden. Ze houden van de natuur, zijn speels, liefdevol en geduldig met hun baasje.
Leuk weetje: je vindt een aantal Maine Coons bovenaan de lijst voor “Grootste huiskat ter wereld” -prijzen. Ze staan bekend om het breken van records in lengte, dankzij hun superlange staarten.

4. De Noorse Boskat

De Noorse Boskat

De Noorse boskat deelt veel van zijn kenmerken met de Siberische boskat. Het is zo dat men denkt dat dit ras dateert vanuit de vikingtijd rond het jaar 1000. Net zoals ook de Vikings zijn deze katten erg groot.

Persoonlijkheid: Ze zijn vriendelijk, intelligent en kunnen over het algemeen goed met mensen omgaan. De Noorse Boskat heeft veel energie. Hoewel ze gespierd zijn, doen ze het meestal niet goed met honden en energieke huisdieren. Ze worden snel bang en houden er niet van om energieke huisdieren in de buurt te hebben. Het zijn zeer interactieve katten die graag deel uitmaken van hun gezinsomgeving en graag spelletjes spelen
Leuk weetje: Omdat de katten zeer sterke klauwen hebben, zijn ze zeer goede klimmers en kunnen ze zelfs rotsen beklimmen.

5. De Siberische Boskat

kattenras Siberische Boskat

De Siberische katten zijn afkomstig vanuit Rusland. Ze staan bekend voor hun dikke vacht met heel lange haren die ervoor zorgen dat ze beschermd zijn tegen koude klimaten. Deze katten zijn veel groter dan de gemiddelde kat en er wordt ook gezegd dat andere grote kattenrassen oorspronkelijk voortkomen vanuit de Siberische (bos)kat.

Persoonlijkheid: deze intelligente katten zijn aanpasbaar en wendbaar, zijn geweldige huisdieren en hebben een speelse, beminnelijke persoonlijkheid.
Leuk weetje: dankzij vette beschermharen hebben deze grote katten een vacht die waterbestendig is, en veel Siberiërs hebben natuurlijke aantrekkingskracht met water

Bekijk ook onze top 10 feiten over katten, klik hier

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer