Huisdiernieuws ...
Home Blog Wat veroorzaakt hotspots bij honden? 

Wat veroorzaakt hotspots bij honden? 

door Jarno de Vries

Hotspots van honden klinken misschien als trendy locaties om met je hond rond te hangen, maar het zijn eigenlijk pijnlijke huidinfecties die je harige vriend kunnen treffen. Als je deze veelvoorkomende huidaandoening bij honden vroegtijdig opmerkt, kun je deze mogelijk thuis behandelen. Wees gewaarschuwd: hotspots bij honden kunnen zeer snel in rauwe, geïnfecteerde wonden veranderen – en net als bij veel andere huidaandoeningen bij honden, is een bezoek aan de dierenarts nodig om de hotspot hond goed te behandelen. 

Oorzaken van hotspots bij honden

Om hotspots bij honden te voorkomen, helpt het om eerst te weten wat de oorzaak is van hotspots bij honden. Kortom, een hotspot wordt veroorzaakt door alles waardoor een hond zo gek jeukt dat hij zichzelf rauw bijt of krabt. Veelvoorkomende triggers zijn allergieën, insectenbeten en zelfs oorinfecties. Het constante knagen en krabben van je hond aan het jeukende gebied beschadigt de bovenste huidlaag en veroorzaakt een zweer. Dan zullen de bacteriën op zijn klauwen en zijn mond ervoor zorgen dat het gebied geïnfecteerd raakt. Ook bij oormijt hond kan dit gebeuren. 

Behandelen van hotspots bij honden

Als je de hotspot vroeg genoeg opmerkt – je merkt dat je viervoeter op een bepaalde plek krabt of bijt – kun je hem thuis behandelen. Knip eerst wat vacht weg van de rode huid van je hond; vermijd de wond en het omliggende gebied zorgvuldig. Maar gebruik alleen een tondeuse, nooit een schaar. Het is te gemakkelijk om de huid van een dier te knippen met een schaar. Als je niet zeker bent van het knippen van het haar, sla deze stap dan over. 

Was vervolgens het gebied met milde zeep en water. Je kunt ook een hotspot en jeukverlichtende shampoo gebruiken, zoals de medicinale shampoo van Veterinary Formula Clinical Care, voor extra verlichting. Nadat je de hotspot hebt schoongemaakt, breng je wat cortisonecrème of een spray aan, zoals de Veterinary Formula Clinical Care Hot Spot & Itch Relief Spray of Vetericyn Plus All Animal Hot Spot Spray. Als je de voorkeur geeft aan een volledig natuurlijke oplossing, gebruik dan een product op basis van aloë, zoals DerMagic Hot Spot Salve. Terwijl sommige experts op het gebied van natuurlijke remedies zweren bij kokosolie voor hotspots bij honden, bevelen experts deze vuistregel aan: doe niets op je hond dat je zelf niet zou gebruiken, en gebruik niets dat zal steken, verbranden of anderszins meer ongemak veroorzaken. 

Je moet ook voorkomen dat je huisdier 48 uur aan de wond likt of krabt. Je hond zal een paar dagen een kraag of een herstelpak moeten dragen. Als je hebt gemerkt dat de hotspot niet geneest of erger wordt, is het tijd om naar je dierenarts te gaan. Om de infectie op te ruimen, zal je dierenarts je pup antibiotica geven en een medicijn, zoals een kortwerkende steroïde, om de jeuk te stoppen. Dit wordt mogelijk ook gedaan als je dier last hebt van oormijt kat. De huidaandoening kan hierdoor zeker opgelost worden, al moet je er wel op tijd bij zijn. 

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer