Het is niet ongewoon dat een hond teken heeft. Deze vervelende parasieten zijn erg bedreven in het bevestigen van zichzelf aan de vacht van je hond, zelfs als je je best doet om ze te vermijden. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om teken bij honden te helpen voorkomen, behandelen en verwijderen.

 

Wat is een teek

Teken zijn geleedpotige (koudbloedig dier met uitwendig skelet) parasiet die de mens en dier bijt om zich vol te zuigen met bloed. Ze variëren in grootte van 1 tot 3 millimeter, teken ontwikkelen zich van larf tot nimf en uiteindelijk een volwassen teek. Het is een zogenoemde drie gastheren parasiet, dat betekend dat hij in elke stadia een andere gastheer zoekt. Bij de ene gastheer kan de teek het bloed van een ziekteverwekker opnemen en vervolgens bij de volgende gastheer overbrengen. Het zijn alleen de vrouwelijke  teken die ziekte kunnen overdragen, mannelijke teken zuigen namelijk geen bloed op.

 

Uitgebreide informatie over tekenbeten is te vinden op de website van RIVM

Hond teken voorbeeld

Soorten teken

Er zijn honderden verschillende soorten teken, deze zijn onder te verdelen in harde en zachte teken. De gewone-, hout- of schapenteek, ixodes ricinus. Dit is de meeste voorkomende teek in Nederland.

 

Steeds vaker komt de Dermacentor teek voor. Deze teek kan de gevaarlijke ziekte Babesiosis overbrengen op honden. De symptomen waaraan je de ziekte kunt herkennen zijn: koort, slecht eten/braken, bleke gele slijmvliezen, rood verkleurde urine. Het duurt 2 tot 4 weken voordat de symptomen zichtbaar worden bij de hond.

 

Hyalomma teek is pas recent in Nederland opgedoken. Deze teek wordt de ‘horror-teek’ genoemd wegens vanwege zijn formaat (3x groter dan een ixodes ricinus) en wijze van jagen. Zoekt voornamelijk grote dieren als gastheer.

 

Horror teek

De horror teek is dus een Hyalomma soort, maar hoe erg moeten wij ons er druk om maken? De teek komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië, en is in de zomer van 2019 gespot in Nederland. De kans dat je deze teek tegenkomt in de zomermaanden is zeer klein, nog kleiner is de kans dat deze een ziekteverwekker met zich meedraagt.  De teken zijn een stuk groter dan de volop in Nederland voorkomende Ixodus ricinus, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De hyalommateek kan het Krim Congovirus bij zich dragen, die bij mensen voor een ernstige of zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.

horror teek

Hoe herken je een horror teek?

Een typisch kenmerk van de Hyalomma teken zijn de gestreepte pootjes. Daarnaast zijn ze veel groter (2 tot 3keer) dan de Nederlandse schapenteek. Hyalomma teken hebben geen gevlekt schild. Deze soort teek heeft dezelfde levensstadia als de schapenteek, namelijk: ei, larve, nimf en uiteindelijk volwassenen.

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt. Bij honden beperkt de ziekte van Lyme meestal tot de gewrichten en veroorzaakt lusteloosheid. Zeldzamer zijn klachten aan het hart, de nieren en de hersenen. Honden hebben van nature al anti-stoffen tegen de ziekte van Lyme in hun bloed zitten. De symptomen zijn bovendien niet meteen merkbaar. Alleen de rode kring die er op onze huid ontstaat na een tekenbeet, verder is er bij honden met het blote oog niets te zien. 

 

Hoe kom ik er achter of mijn hond Lyme heeft?

De enige manier om dit zeker te weten, is door een bloedtest te laten doen bij je hond. Neem altijd direct contact op met een dierenarts als je het vermoeden krijgt, mocht je hond besmet zijn wordt een kuur met antibiotica gestart.

Hond controleren op teken

Het beste kun je na elke wandeling de hond controleren op teken. Doe dit dan vooral rond de oren, kop en nek, onder de staart, tussen de poten en tenen. Teken bijten zich pas vast na 24 uur, het is daarom voornamelijk dat je de teek nog kunt zien lopen.

 

Teek verwijderen met bestrijdingsmiddelen

De vraag is: wat is de beste manier om je hond te beschermen tegen teken? Er zijn verschillende manieren, de bekendste zijn: halsbanden en pipetten. Er zijn ook insecticide te koop, maar de verhalen hierover zijn wisselvallig, sommige honden kunnen er ziek van worden, daarom raden we dit ook af. Tevens zijn er natuurlijke middelen tegen teken waar geen gif in zit, deze zijn beter voor de gezondheid van je hond. Meer informatie over natuurlijke middelen vindt je hier.

Kijk voor jezelf welk middel het beste bij je hond en omgeving past. 

 

hond teken
  • Als je hond veel zwemt, kun je het beste een halsband nemen. Deze werken langdurig en zijn waterproof.
  • Pipetten werken snel en zijn makkelijk aan te brengen. Het nadeel is dat wanneer je hond vaak zwemt, de werking snel minder wordt.
  • Sprays moet je regelmatig aanbrengen over de gehele vacht , niet iedere hond vindt dit even leuk.
  • Als je liever geen chemische middelen gebruikt, of je hond is allergisch voor andere middelen, dan kun je het beste natuurlijke middelen gebruiken.

Teek verwijderen hond

Beschermde middelen gebruiken is geen zekerheid dat je hond geen teek kan krijgen. Het kan helaas nog steeds voorkomen. Wees gerust, wij vertellen je precies hoe je een teek moet verwijderen bij een hond.

 

Dit mag je absoluut niet doen

Er gaan de meest vreemde verhalen over internet dat je de teek moet bedwelmen met alcohol, het lijfje rond moet blijven draaien tot de teek los laat, olie of lijm aanbrengen op de teek. Dit moet je absoluut niet doen, de teek zal dan juist overgeven en zijn speeksel laten lopen. Vooral de laatste manier werd vroeger veel aangeraden, echter zal de teek veel vocht afgeven bij deze manier waardoor ziekteverwekkers het lichaam van je hond binnendringen. De kans op besmetting met ziektes wordt op deze manieren alleen maar groter.

Zo moet het wel

De beste manier op een teek te verwijderen bij je hond is met een speciale tekentang of tekenpincet Deze zijn bij elke dierenwinkel en online te koop.

Je pakt de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast, en draait of trekt deze er rustig en voorzichtig af. De monddelen komen los en je kunt de teek gemakkelijk weghalen. Hou het plekje nog een paar dagen in de gaten, er kan soms een ontsteking ontstaan. 

Teek verwijderen

Teek niet goed verwijderd hond

Als er monddelen van de teek achterblijven in de huid van je hond, is de teek niet geheel verwijderd. De huid kan op deze plaats geïrriteerd raken en er kan een lokale infectie ontstaan. Verwijder de monddelen zoals je een splinter zou verwijderen. 

Teek bij hond laten zitten

Het is onverstandig om de teek te laten zitten, deze moet je altijd weghalen bij je hond, het liefst binnen 24 uur. Als dit niet lukt, vraag dan hulp bij de dierenarts of vrienden/familie.

5 teken weetjes

1: Teken zijn geen insecten, ze hebben 8 pootjes en behoren daarmee tot de spinachtige.
2: Teken kunnen zich alleen voortplanten wanneer ze zich volgezogen hebben met bloed.
3: Ze komen over bijna de gehele wereld voor, ze kunnen overleven in bijna elk klimaat.
4: Teken kunnen helemaal niet springen, ze wachten hun gastheer af in het gras of struiken.
5: Een vrouwelijke teek kan tot wel 3.000 eitjes leggen, en voor sommige soorten loopt dit zelfs op tot 20.000!

Conclusie

Laat een hond gewoon een hond zijn. Nu weet je dat er veel manieren zijn om teken te voorkomen en je hond te beschermen. De beste manier om alle teken, ziekten en gezondheidsproblemen te voorkomen, is door je hond elke dag te controleren.

 

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer