Huisdiernieuws ...
Home Blog Waarom eten honden gras

Waarom eten honden gras

door Jarno de Vries

De meeste baasjes hebben hun hond wel eens in een plantsoen gras zien eten alsof het een saladebar is waar je onbeperkt kunt opscheppen. Dit hondengedrag komt zo vaak voor dat we het bijna als een normaal gegeven beschouwen. Maar waarom eten honden eigenlijk gras?

hond gras eten

Als nieuwsgierig hondenbaasje wil je hier waarschijnlijk alles over weten. Waarom eet je hond gras?

In dit artikel helpen we alle fabels over het eten van gras de wereld uit.  Ook vertellen we je wanneer je je hond hiermee moet laten ophouden en lees je alles wat je verder nog moet weten (en waar je op moet letten) als je hond weer eens met zijn bek het gazon afgraast.

Reden van honden en gras eten

Jij eet jouw eten, je hond eet zijn eten, en geen van jullie beiden eet gras, toch? Fout! Net als bij veel ander dierengedrag dat voor mensen onbegrijpelijk is, bestaat er ook een groot aantal mythes over waarom honden grassprieten eten. Je hebt vast wel eens gehoord dat je hond dan waarschijnlijk ziek is en wil overgeven, of dat het eten van andere dingen dan het eigen voer (ook wel bekend als pica) wijst op een tekort aan voedingstoffen… tenslotte komt dit ook voor bij mensen. Misschien klinkt het gek, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit niet klopt.

De stelling dat honden gras eten om daarna over te geven, werd in een studie uit 2008 weerlegd.

In de studie werden meer 1500 datasets onderzocht en werd vastgesteld dat slechts 8% van de honden voorafgaand aan het eten van gras ziekteverschijnselen vertoonde. Slechts 22% van de honden moest na het eten overgeven. Hieruit kan worden afgeleid dat een groot percentage honden geen gras eet omdat hun maag van streek is, maar om andere redenen.

In hetzelfde onderzoek werd ook de theorie weerlegd dat honden gras eten om een gebrek aan voedingstoffen in hun dieet te compenseren.

Om de relatie tussen het eten van gras en de kwaliteit van de voeding te onderzoeken, vergeleken de onderzoekers een groep honden met een vezelrijk dieet met een groep met een vezelarm dieet. De uitkomst was dat honden uit beide groepen net zo veel gras aten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

hond gras eten

Honden gras eten en braken

Grassprieten eten en moeten overgeven zijn twee losstaande dingen. Het is vrij normaal dat een hond af en toe overgeeft, maar bij de meeste honden gebeurt heeft dit een andere oorzaak dan het eten van gras.

Het ligt meer voor de hand dat je hond om een andere reden overgeeft. Hij kan iets hebben gegeten wat verkeerd gevallen is, hij kan te veel gegeten hebben of hij kan last hebben van de hondenversie van de buikgriep.

Waar je op moet letten

Hoewel het eten van gras dus vrij normaal is voor een hond, zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten bij het eten van dit groene goedje. Vooral als je hond ineens veel gras gaat eten of daarna vaak moet overgeven, moet je het goed in de gaten houden.

Als je dit soort veranderingen opmerkt, is het belangrijk je hond te laten onderzoeken door een dierenarts en hem te laten testen op maag- en darmziektes.

Kortom: als je hond regelmatig overgeeft nadat hij gras heeft gegeten, maak dan een afspraak bij de dierenarts zodat hij de juiste medische verzorging krijgt.

Wat betekent het dan wel als een hond gras eet?

In de hierboven genoemde studie werd ook een andere theorie over het eten van gras door honden onder de loep genomen, namelijk dat het eten van gras bij honden een genetische oorsprong heeft. Hun voorouders, de wolven, aten immers ook gras.

De onderzoekers gingen uit van de hypothese dat wilde honden gras aten als bescherming tegen darmparasieten. De vezels in het gras zorgen namelijk voor samentrekkingen in het maagdarmkanaal, waardoor de eventuele wormen en parasieten die zich daar bevinden, verstikt raken.

Uiteindelijk bleek uit hun onderzoek dat de meeste honden waarschijnlijk gras eten omdat ze dat lekker vinden. Je kunt je er misschien niet veel bij voorstellen, maar voor je hond (die immers van grasetende voorouders afstamt) is het volstrekt normaal om je gazon af te grazen!

Een andere interessante uitkomst van de studie was dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het spijsverteringsstelsel van jonge, wilde honden minder is ontwikkeld en dus gevoeliger is voor darmparasieten. De neiging om gras te eten komt dus vaker voor bij puppy’s.

groenten voor de hond

Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het eten van gras heel normaal is voor honden en dat het geen directe aanleiding is om je ernstig zorgen te maken.

Als je hond echter veel en vaak gras eet, of als hij ineens veel meer gras eet, kan het verstandig zijn dit gedrag toch een beetje in te perken.

Hieronder vertellen we je wat je in zo’n geval kunt doen. 

Groenten voor de hond

Een beetje gras af en toe kan dus geen kwaad, maar als het gedrag van je hond compulsief wordt en je je zorgen maakt over de hoeveelheid gras die hij binnenkrijgt, kun je hem misschien afleiden met wat fruit en groenten.

Rauwe of gestoomde groenten en fruit kunnen een gezonde toevoeging zijn aan de voeding van je hond. Deze vezelrijke, plantaardige stoffen verminderen de drang naar het eten van ander groenvoer en bevatten belangrijke voedingstoffen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet. Lees hier het artikel welke groenten en fruit een hond mag eten.

Denk er wel aan dat niet alle soorten fruit en groente veilig zijn voor honden. Geef geen kersen, druiven of rozijnen (die kunnen nierschade veroorzaken) en ook geen citrusvruchten of kakifruit (die kunnen de maag van streek maken). 

Als je hond vaak en veel gras eet, kan dit ook een teken zijn van verveling. Net als bij ander compulsief gedrag als likken, bijten en graven, wordt dit vaak erger als een hond niks beters te doen heeft.

Je kunt dit ongewenste gedrag van je viervoeter tegengaan door ervoor te zorgen dat hij veel beweging en aandacht krijgt gedurende de dag. Geef hem uitdagende spelletjes en veel positieve aandacht als hij zich goed gedraagt, vooral op de momenten waarop hij anders de neiging had om gras te eten.

Giftige planten voor de hond

We weten nu dat gras eten op zich niet gevaarlijk of schadelijk hoeft te zijn. Maar de producten die mensen voor hun gazon gebruiken, zoals onkruidverdelgers, pesticiden of kunstmest, zijn dat wel.

mag een hond groenten en fruit eten

Ook al gebruik je deze giftige producten niet zelf in je tuin, je weet niet of je buren dat misschien wel doen. Het is dus belangrijk om extra waakzaam te zijn als je hond in de tuin van iemand anders gaat rondsnuffelen.

Om veiligheidsredenen is het ook goed om te kijken welke planten er in de buurt staan van het gras dat je hond zo graag eet. Veel planten die vaak voorkomen in een tuin kunnen de maag van je hond namelijk flik van streek maken, of erger.

Binnenkort lees je op onze website alles over welke planten giftig zijn voor honden, en welke ongevaarlijk zijn om in de tuin te hebben.

Tot die tijd is het het beste om het zekere voor het onzekere te nemen, en je hond altijd extra goed in de gaten te houden als hij of zij in de tuin aan het spelen is.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer