Huisdiernieuws ...
Home Blog Waarom is paardrijden een sport?

Waarom is paardrijden een sport?

door Jarno de Vries
is paardrijden een sport

Sommige mensen vragen zich af of paardrijden een sport is, probeer op mijn paard te klimmen en te springen en vertel me hoe gemakkelijk het is. Hieronder vertellen we je waarom paardrijden nog steeds een sport is en dit altijd zal blijven. Paardrijden is een van de oudste sporten en voldoet aan elke definitie van sport, nog wordt het vaak gezien als een makkelijke activiteit en niet als een sport.

Dit zou kunnen zijn omdat de enige kennis die de meeste mensen hebben over paardensport, op televisie is. Hier wordt het paardrijden gedaan door professionals die zo bekwaam zijn dat het er moeiteloos uitziet. Wat de meeste niet ziet, zijn de uren van oefenen, de pijnlijke spieren, blauwe plekken en schuren – om nog maar te zwijgen van de mentale uitdaging die rijders ondergaan om het er allemaal gemakkelijk uit te laten zien.

Waarom is paardrijden een sport

”Een sport is een fysiek spel of denkspel dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij d.m.v. lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen”. Alleen al door die definitie lijdt het geen twijfel dat paardrijden een sport is. Laten we eens kijken hoe het aan die definitie voldoet.

waarom is paardrijden een sport

Competitie

Sport betekent vaak dat er een competitieve kant is aan een activiteit, en paardrijden biedt daar zeker de mogelijkheid voor. Het duurt nog uren van menselijke fysieke activiteit totdat een paard klaar is voor de wedstrijd. Er is een enorme lijst van competitieve disciplines in de paardenwereld (hier een lijst van Wikipedia), succes in het ene betekent niet dat een ruiter goed zal zijn in een ander. Net zo min als een skiër automatisch kan verwachten dat hij even bedreven is in langlaufen. Ze vereisen echter allemaal een niveau van fitheid en vaardigheid.

Atletiek

Sporten vereist en bouwt fitness: spierkracht, balans, flexibiliteit, behendigheid en algemeen lichaamsbewustzijn. Zelfs na een korte rit zullen niet-rijders merken dat bepaalde spieren behoorlijk pijnlijk zullen zijn. Paardrijden vereist een paar spieren die niet vaak worden gebruikt bij andere sporten. De controle die nodig is om teugel-, been- en zithulpmiddelen te gebruiken om een paard te beïnvloeden. Dit vereist een verfijnd lichaamsbewustzijn dat enigszins lijkt op dat van een turner. Hoewel het niet nodig is om een bodybuilder te zijn om te rijden, vereist het omgaan met een dier dat vele malen groter is dan jij, enige fysieke kracht.

is paardrijden een sport ja of nee

Mentale oefening

Vaardigheid, strategie, redenering, geheugen en zelfvertrouwen zijn vereist bij de meeste sporten, en dat is niet anders voor rijden. Het onthouden van dressuurproeven en springcursussen, het volgen van routekaarten, het kiezen van de veiligste route tijdens een trailrit, het bepalen van de meest effectieve manier om met een acterend paard om te gaan (dat vereist soms een fractie van een seconde) en altijd op de hoogte zijn van wat je paard doet is een mentale oefening. Voetballers kunnen weken doen over het onthouden van een oefening. Ruiters onthouden ook hoe ze een bepaalde koers zullen rijden of een paard zullen sturen voor een specifieke beweging. Ze moeten echter ook mentaal flexibel genoeg zijn om ogenblikkelijk van koers te veranderen als het paard zich misdraagt of op de een of andere manier plotseling het ‘speelveld’ verandert.

Regels en voorschriften

Sporten worden vaak gereguleerd door strikte regels en kunnen worden gespeeld op amateur- of professioneel niveau. Open het reglement van elke paardensportdiscipline (bijvoorbeeld KNHS) en je zult waarschijnlijk een zeer strikte reeks voorschriften vinden. Niet alleen de “spelregels” staan beschreven, maar ook regels over kleding, zadelmakerij, bitten, de maat of het type paard en vele andere details.

paardrijden is geen sport

Is paardrijden een individuele of teamsport?

Een van de manieren waarop paardrijden uniek is als sport, is dat deelnemers op zowel individueel als teamniveau strijden. De meeste competities beoordelen de ruiter en het paard als een team en geven de ruiter een score op basis van hun vermogen om het beste uit hun paard te halen. In sommige disciplines krijgen paarden ook individuele scores los van een ruiter. Ruiters kunnen ook strijden als onderdeel van een paardensportteam voor een stal, middelbare school of universiteit, of land, waarin alle deelnemers bijdragen aan de algehele teamscore.

Is paardrijden een sport ja of nee

Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat paardrijden een sport is, moet je een rijles volgen bij een coach die je mening begrijpt. Na een korte tijd ben je het er misschien mee eens dat paardrijden inderdaad voldoet aan de definitie van sport.

vind je dit stuk interessant? En wil je meer weten over paarden? Lees ons stuk over domesticatie van het paard

Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen heeft in een persbericht laten weten dat paardrijden vanaf 2021 niet meer erkend zal worden als een officiële sport. “Zitten kan iedereen, en veel meer dan dat is paardrijden niet”, aldus Amika De La Fayette van Sport Vlaanderen.

3 leukste boeken over paardrijden

Op de vraag of paardrijden een sport is heb je inmiddels een antwoord. Ja! Paardrijden is een sport. Is paardrijden je hobby en wil jij je paard blijven uitdagen, dan hebben wij de 3 leukste en ook meest leerzame boeken over paarden.

1. 101 horsemanship oefeningen

Met stipt op plek één staat het boek ‘101 horsemanship oefeningen’. Dit boek is de perfecte handleiding om zowel het vertrouwen in je paard als ook de concentratie en gehoorzaamheid van je paard flink te verbeteren. Dit kan overigens zowel in het zadel alsook op de grond. Op basis van de reactie van je paard kun je de bijpassende oefeningen uitvoeren.

2. Natural-Horse-Man-Ship

De letterlijke vertaling van het boek ‘Natural Horsemanhip’ is ‘Natuurlijke band tussen mens en paard’. In dit boek wordt je exact verteld hoe zo’n band er nu daadwerkelijk uitzien, wat je ervan kunt verwachten en niet geheel onbelangrijk hoe jij ervoor zorgt dat je ook een band krijgt met je paard. Het boek is overigens in het Nederlands.

3. Paarden-Taal

Wil jij kunnen praten met je paard en exact begrijpen hoe ze zich voelen? Dan is dit boek een echte aanrader. In dit boek leer je stap voor stap een connectie maken met je paard en spreek je voordat je het weet samen dezelfde taal! Dit boek is geschikt voor zowel beginners, alsook gevorderden.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer