Home Blog Is paardrijden een sport? Ja, en wij vertellen waarom

Is paardrijden een sport? Ja, en wij vertellen waarom

door admin
is paardrijden een sport

Sommige mensen vragen zich nog steeds af of paardrijden een sport is, andere zeggen dat het geen sport is. Probeer op mijn paard te klimmen en te springen en vertel me hoe gemakkelijk het is.

Paardrijden is in 2021 nog steeds een sport. Paardrijden is een van de oudste sporten en voldoet aan elke definitie van sport, alsnog wordt het vaak gezien als een makkelijke activiteit en niet als een sport. Dit zou kunnen zijn omdat de enige kennis die de meeste mensen hebben over paardensport, op televisie is. Hier wordt het paardrijden gedaan door professionals die zo bekwaam zijn dat het er moeiteloos uitziet. Wat de meeste niet ziet, zijn de uren van oefenen, de pijnlijke spieren, blauwe plekken en schuren – om nog maar te zwijgen van de mentale uitdaging die rijders ondergaan om het er allemaal gemakkelijk uit te laten zien.

Om je paard te verwennen raden wij Subli paardensnoepjes aan.

Waarom is paardrijden een sport

”Een sport is een fysiek spel of denkspel dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij d.m.v. lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen”. Alleen al door die definitie lijdt het geen twijfel dat paardrijden een sport is. Laten we eens kijken hoe het aan die definitie voldoet.

waarom is paardrijden een sport

Competitie

Sport betekent vaak dat er een competitieve kant is aan een activiteit, en paardrijden biedt daar zeker de mogelijkheid voor. Het duurt nog uren van menselijke fysieke activiteit totdat een paard klaar is voor de wedstrijd. Er is een enorme lijst van competitieve disciplines in de paardenwereld (hier een lijst van Wikipedia), succes in het ene betekent niet dat een ruiter goed zal zijn in een ander. Net zo min als een skiër automatisch kan verwachten dat hij even bedreven is in langlaufen. Ze vereisen echter allemaal een niveau van fitheid en vaardigheid.

Atletiek

Sporten vereist en bouwt fitness: spierkracht, balans, flexibiliteit, behendigheid en algemeen lichaamsbewustzijn. Zelfs na een korte rit zullen niet-rijders merken dat bepaalde spieren behoorlijk pijnlijk zullen zijn. Paardrijden vereist een paar spieren die niet vaak worden gebruikt bij andere sporten. De controle die nodig is om teugel-, been- en zithulpmiddelen te gebruiken om een paard te beïnvloeden. Dit vereist een verfijnd lichaamsbewustzijn dat enigszins lijkt op dat van een turner. Hoewel het niet nodig is om een bodybuilder te zijn om te rijden, vereist het omgaan met een dier dat vele malen groter is dan jij, enige fysieke kracht.

is paardrijden een sport 2021

Mentale oefening

Vaardigheid, strategie, redenering, geheugen en zelfvertrouwen zijn vereist bij de meeste sporten, en dat is niet anders voor rijden. Het onthouden van dressuurproeven en springcursussen, het volgen van routekaarten, het kiezen van de veiligste route tijdens een trailrit, het bepalen van de meest effectieve manier om met een acterend paard om te gaan (dat vereist soms een fractie van een seconde) en altijd op de hoogte zijn van wat je paard doet is een mentale oefening. Voetballers kunnen weken doen over het onthouden van een oefening. Ruiters onthouden ook hoe ze een bepaalde koers zullen rijden of een paard zullen sturen voor een specifieke beweging. Ze moeten echter ook mentaal flexibel genoeg zijn om ogenblikkelijk van koers te veranderen als het paard zich misdraagt of op de een of andere manier plotseling het ‘speelveld’ verandert.

Regels en voorschriften

Sporten worden vaak gereguleerd door strikte regels en kunnen worden gespeeld op amateur- of professioneel niveau. Open het reglement van elke paardensportdiscipline (bijvoorbeeld KNHS) en je zult waarschijnlijk een zeer strikte reeks voorschriften vinden. Niet alleen de “spelregels” staan beschreven, maar ook regels over kleding, zadelmakerij, bitten, de maat of het type paard en vele andere details.

paardrijden is geen sport

Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen heeft in een persbericht laten weten dat paardrijden vanaf 2021 niet meer erkend zal worden als een officiële sport. “Zitten kan iedereen, en veel meer dan dat is paardrijden niet”, aldus Amika De La Fayette van Sport Vlaanderen. Vanaf januari 2021 zal paardrijden louter gezien worden als een hobby voor rijkeluiskinderen. 

Probeer het zelf

Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat paardrijden een sport is, moet je een rijles volgen bij een coach die je mening begrijpt. Na een korte tijd ben je het er misschien mee eens dat paardrijden inderdaad voldoet aan de definitie van sport.

vind je dit stuk interessant? En wil je meer weten over paarden? Lees ons stuk over domesticatie van het paard

Misschien vind je dit ook leuk

2 reactie

anoniem 18 september 2021 - 10:19

paard rijden is en zal altijd een sport blijven

Antwoord
May 28 september 2021 - 17:38

Inderdaad!

Antwoord

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer