Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond heeft diarree

Hond heeft diarree

door Jarno de Vries

Diarree is een van de meest voorkomende redenen waarmee hondenbezitters naar hun dierenarts gaan. Hoewel het kan worden veroorzaakt door iets eenvoudigs als een verandering in voedsel of lekkernijen, kan diarree bij honden ook een ernstige onderliggende ziekte hebben.

diarree hond

Wat is diarree?

Diarree bij honden is een teken van een gezondheidsprobleem. Het meest voorkomende mechanisme waardoor diarree bij honden optreedt, is wanneer niet-geabsorbeerde voedingsstoffen water vasthouden of water in de darmen trekken. In deze gevallen overweldigt het vochtvolume het vermogen van de darmwand om water en voedingsstoffen te absorberen. Honden met dit type diarree zullen grote hoeveelheden vocht of zachte ontlasting passeren.

Een ander veel voorkomend mechanisme van diarree bij honden is het gevolg van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Ontsteking geassocieerd met ziekte of irriterende stoffen kan een verhoogde beweging van vocht en elektrolyten in de darmen veroorzaken. En hierdoor een verminderde opname van voedingsstoffen.

Beagle pup

Diarree kan plotseling optreden (acuut), weken tot maanden duren (chronisch) of af en toe optreden (intermitterend). Het hangt af van de onderliggende oorzaak.

De oorzaken van diarree

Er zijn veel verschillende redenen wat diarree veroorzaakt. Abnormale ontlasting kan optreden wanneer de beweging van water of voedingsstoffen over de darmwand wordt veranderd of verstoord. Bijvoorbeeld wanneer de hond iets heeft gegeten wat hij normaal niet krijgt.

Diarree kan ook wijzen op gezondheidsproblemen zoals pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier), parvovirusinfectie en leverziekte. In deze gevallen zijn ontsteking en / of schade aan de darmwand de mechanismen achter de diarree.

hond met diarree

Hier zijn enkele van de meest voorkomende scenario’s waarin diarree wordt verwacht:

 • Verandering in dieet of lekkernijen
 • Opeten van afval, bedorven voedsel of vreemde voorwerpen zoals speelgoed, botten en stof
 • Virale infecties, zoals parvovirus, hondenziekte of coronavirus
 • Parasieten, waaronder rondwormen, haakwormen, zweepwormen, Coccidia en Giardia
 • Overgroei van bacteriën in de darmen
 • Pancreatitis
 • Ziekten in andere organen zoals de lever en de nieren
 • Gifstoffen / vergiften
 • Darmkanker
 • Stress / angst als gevolg van huisvesting, instappen, reizen of de introductie van een nieuw huisdier of een menselijk familielid

Wanneer je naar de dierenarts gaat, dan zal de dierenarts verschillende vragen stellen zoals:

 • Hoe lang duurt de diarree al?
 • Hoe ziet de ontlasting eruit? Welke kleur is het? Is er bloed of slijm?
 • Heeft de hond onlangs in de vuilniszak of compost gezeten? Zijn er veranderingen geweest in het voer of de traktaties van uw hond?
Mopshond

De dierenarts zal willen bepalen of de diarree van je hond verband houdt met de dunne darm, dikke darm of beide. Diarree in de dunne en dikke darm heeft verschillende oorzaken. Hiernaar kan onderzoek worden gedaan.

Bij diarree in de dunne darm zie je waarschijnlijk grote hoeveelheden ontlasting die variëren van zeer waterig tot half vaste ontlasting. Ontlasting die extreem donker of zwart is, suggereert dat er bloeding kan optreden in de maag of het eerste deel van de dunne darm. Winderigheid (gas), maag- of darmgeluiden of braken kunnen tegelijkertijd voorkomen.

Honden met dikke darm diarree hebben de neiging om kleinere hoeveelheden half vaste ontlasting door te geven die bedekt kunnen zijn met of slijm bevatten. Als er bloed aanwezig is, ziet het er meestal helderrood en fris uit.

Niet alle gevallen van diarree vereisen een bezoek aan de dierenkliniek

Een keertje diarree is meestal geen reden tot bezorgdheid. In feite zullen veel gevallen van acute diarree vanzelf verdwijnen. Wanneer je hond een ietwat zachte ontlasting heeft, maar verder speels is en normaal eet, zal deze normaal gezien weer snel herstellen.

Een keer diarree is niet erg

Je gaat naar de dierenarts wanneer de diarree langer dan twee dagen aanhoudt of als hij of zij naast de diarree andere symptomen heeft. Uitdroging en tal van andere complicaties die verband houden met diarree kunnen snel optreden.

Houd er rekening mee dat darmverstopping als gevolg van het inslikken van speelgoed of botten kan worden geassocieerd met intense pijn, braken en inspanning om te poepen. Vaak zal de hond kleine hoeveelheden poepen.

Bij twijfel ga naar je dierenarts

Als je twijfelt of als je je zorgen maakt over de diarree van je harige vriend, bel dan snel je dierenarts. De dierenarts kan op basis van de door jou opgegeven geschiedenis en beschrijving bepalen of het probleem urgent is. Hij of zij kan ook het beste advies geven over hoe u de gezondheid van je hond kunt beheren.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer