Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond eet niet

Hond eet niet

door Jarno de Vries

Eet je hond zijn eten niet meer? Er zijn veel redenen waarom een hond niet wil eten. De oorzaken kunnen variëren van wangedrag tot ernstige gezondheidsproblemen, maar een hond die voedsel weigert, moet een reden hebben. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen.

Het verlies van eetlust bij honden wordt gebrek aan eetlust of anorexia genoemd. Anorexia bij honden is niet dezelfde aandoening als anorexia bij mensen. Anorexia bij honden kan gedeeltelijk of volledig zijn. Als je hond slechts bepaalde soorten voedsel eet, maar niet genoeg om gezond te blijven, is dat gedeeltelijke anorexia. Als ze helemaal niets eten, heb je te maken met complete honden-anorexia. Pseudo-anorexia bij honden is een aandoening wanneer een hond wil eten maar dit niet kan vanwege een ander probleem.

hond eet niet

Hond eet niet en is lusteloos

Eerst moet je de oorzaken bepalen waarom dat de hond niet eet en/of lusteloos is. Hieronder volgen 5 stappen om erachter te komen waarom de hond niet eet. Als het twee dagen of langer geleden is dat je hond heeft gegeten, neem het dan serieus en bepaal de redenen waarom je hond niet eet.

 1. Observeer hun gedrag
 2. Controleer hun tanden en lichaam
 3. Kijk of er problemen zijn met hun eten
 4. Controleer de omgeving

Stap 1 – Het gedrag van de hond observeren

Controleer bij het observeren van het gedrag van de hond of je hond niets eet of bepaalde soorten voedsel eet. Wanneer je huisdier ook geen water drinkt, maak dan direct een afspraak met uw dierenarts.

hond die honger heeft

Kijk of de hond zich normaal gedraagt ​​of dat er andere veranderingen zijn in zijn dagelijkse routine. Let ook op de ontlasting en urine. Als alles normaal is, kun je ze een of twee maaltijden laten overslaan. Als je hond overgeeft, diarree heeft, lusteloos en uitgedroogd is, neem dan contact op met een dierenarts.

Stap 2 – Controleer de tanden en het lichaam van je hond

Wanneer je gebroken, losse of slechte tanden of ontstoken tandvlees opmerkt, kan dit een reden zijn dat de hond niet eet. Let bij het controleren van het lichaam van je huisdier op parasieten, veranderingen in hun vacht en huid en eventuele knobbels of verwondingen. Wanneer je iets verdachts vindt, aarzel dan niet om een ​​dierenarts te bellen.

Stap 3 – Controleren op problemen met het eten

Als de hond zijn voer niet eet of plots laat staan, zorg er dan voor dat er niets mis mee is. Controleer het etiket voor de vervaldatum, controleer de kleur en de geur. Als je vermoedt dat het voer bedorven is, gooi het dan weg en biedt je hond wat anders aan.

Stap 4 – De omgeving controleren

jack russel

Stopt de hond met eten, dan kan een reden zijn dat de hond iets gegeten heeft wat gevaarlijk is voor hem. Controleer je kamerplanten, tapijten, hun speelgoed en alle items waar je trouwe viervoeter toegang toe heeft. Wees extra voorzichtig als er medicijnen of chemicaliën binnen het bereik van uw hond zijn. Als er iets ontbreekt en de hond overgeeft of diarree heeft, breng hem dan meteen naar de dierenarts.

Als de puppy of een nieuwe hond niet eet, komt dat misschien door een nieuwe omgeving. Hetzelfde geldt wanneer je onlangs bent verhuisd.

De lijst met redenen voor verlies van eetlust bij honden is lang.

Medische problemen

Het omvat medische problemen, gedragsproblemen, milieuproblemen, verlatingsangst en problemen met het voedsel zelf.

Medische aandoeningen die een verlies van eetlust bij honden kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Maagklachten
 • Vergiftiging
 • Allergieën
 • Depressie
 • Infectie
 • Pijn
 • Problemen met tanden, tandvlees of tong
 • Tumoren
 • Parasieten
 • Auto-immuunziekten en neurologische ziekten
 • Problemen met inwendige organen (hart, lever, nieren, longen)
 • Recente vaccinatie
 • Wat te doen? – Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts!
hond uit hand voeren

Gedrags- en milieuredenen

Gedragsredenen zijn verlatingsangst, je hond is gewend om veel lekkers en tafelresten te krijgen, je hond eet graag alleen of alleen als er iemand anders in de kamer is, of je hond is gewend aan handvoeding.

Veranderingen in de omgeving zijn onder meer een recente verhuizing of reizen, afwezigheid van een familielid of een ander huisdier, weersveranderingen, recente stress of een verandering in het voedingsschema.

Angst bij hondenscheiding

Eet uw hond niet wanneer hij alleen thuis wordt gelaten? De meeste honden eten niet als ze alleen thuis zijn. Een reden kan verlatingsangst zijn. Wanneer je harige vriend gek wordt wanneer hij of zij alleen wordt gelaten, dan moet je hier goed op gaan oefenen. Laat elke keer het dier wat langer alleen, net zolang tot het goed gaat. Een andere reden kan zijn dat de hond het gevoel heeft dat hij het huis moet bewaken totdat je terugkomt. Ze denken dus dat er geen tijd is om te eten.

Het is natuurlijk mogelijk dat de hond gewoon niet gewend is om te eten wanneer hij alleen thuis wordt gelaten. Of ze zijn een beetje verdrietig als je weg bent.

Beagle

Voedselproblemen

Er zijn enkele voedselproblemen waarmee je rekening moet houden wanneer de hond weigert te eten. Controleer allereerst of het eten bedorven is. Zo niet, overweeg dan of je onlangs op een ander soort voer bent overgegaan.

Een ander waar je naar moet kijken, zijn de ingrediënten van het voedsel. Als de hond gevoelig is voor een of meer ingrediënten, kunnen ze weigeren te eten. Er is ook een kans dat je een kieskeurig huisdier hebt of dat je ze te veel voer geeft. Let ook op de temperatuur van het voedsel dat je de hond voorzet.

Dieetveranderingen

Zijn er recentelijk veranderingen in het dieet van de hond aangebracht? Misschien vindt de hond het nieuw soort voeding niet lekker.

Ten slotte, als je lange tijd niets in het dieet van uw hond heeft veranderd, kan dit ook een probleem zijn. Honden kunnen verveeld raken als ze maandenlang elke dag hetzelfde eten. Wie zou zich tenslotte niet vervelen? Voor hele kieskeurige honden is er speciaal voer op de markt zoals Royal Canin Exigent

Hond eet niet meer

Raadpleeg voor medische problemen altijd een dierenarts. Anders kan het heel snel heel erg mis gaan. Als het gaat om voedselgerelateerde redenen voor verlies van eetlust bij honden, kunnen sommige oplossingen vrij eenvoudig te implementeren zijn.

Oplossingen voor voedselgerelateerde redenen, wanneer je hond zijn brokken niet meer eet:

 • Nieuw voedsel – Schakel geleidelijk over naar nieuw voedsel / ga terug naar oud voedsel
 • Voedsel van mindere kwaliteit – Probeer beter voedsel te krijgen
 • Verschillende smaak / geur van eten – Ontdek welke smaak en geur uw hond lekker vindt
 • Minder / meer vet voedsel – Kies bij het wisselen van voedsel een optie met een vergelijkbare voedingswaarde
 • Schakel over van huisgemaakt voedsel naar brokjes of ander voer voor huisdieren – Meng nieuw voedsel met huisgemaakt voedsel en maak langzaam de overgang of ga indien mogelijk terug naar huis gekookt
 • Brokjes zonder dressing – Voeg dressing over brokjes toe en meng het door elkaar
 • Bedorven voedsel – Vervang bedorven voedsel
 • Gevoelig voor een voedselingrediënt – Kies voer zonder het ingrediënt waar uw hond gevoelig voor is
 • Hetzelfde voer voor lange tijd / hond verveelt zich. Meng af en toe dingen door elkaar
 • Warm / koud voer – Zorg ervoor dat het voer de juiste temperatuur heeft voor uw hond

Gedragsredenen

Als het gaat om gedragsredenen wanneer de hond niet eet, kan het proces wat meer stressvol en tijdrovend zijn. Soms moet je mogelijk een gedragsdeskundige voor huisdieren of een trainer raadplegen.

Hier zijn enkele algemene tips om de hond regelmatig te laten eten:

puppy eten
 • Zorg dat uw huisdier voldoende beweging en aandacht krijgt
 • Investeer wat tijd en / of geld in training
 • Straf de hond niet wanneer hij niet wil eten, wees geduldig en ondersteunend
 • Geef alleen lekkers als beloning
 • Geef geen tafelresten

Wanneer de pup niet wil eten

Puppy’s zijn meestal gek op eten. Als de nieuwe puppy niet eet, wees dan geduldig met hem en probeer verschillende soorten voedsel. Net zoals de puppy nieuw voor je is, is voor de puppy ook alles nieuw en spannend.

Dit kun je doen als je nieuwe puppy niet eet:

 • Zorg ervoor dat er geen medisch probleem is
 • Probeer verschillende soorten eten
 • Geef niet te veel lekkers
 • Ga regelmatig met de puppy wandelen
 • Stel een voedingsschema op
 • Vul een speeltje met eten
 • Verander waar je de voerbak neerzet
 • Zoek uit of de puppy er de voorkeur aan geeft dat je aanwezig of weg bent tijdens het voeren
 • Controleer de waterinname wanneer de puppy niet eet

Wanneer de puppy niet eet, is het belangrijk om te kijken of de hond voldoende drinkt. Honden mogen zelfs geen dag zonder water drinken. Je hond moet minstens een ons water per kilo gewicht per dag drinken om uitdroging te voorkomen.

Sharpei drinkt water

Wanneer de hond wel drinkt, maar niet eet

Als je hond niet eet maar wel voldoende drinkt, geef hem dan een dag of twee en let op het gedrag van je hond. Het is mogelijk dat ze alleen maagklachten hebben. Als je andere gedragsproblemen opmerkt, bel dan de dierenarts.

Eet en drinkt niet meer

Er kan een medisch probleem zijn en je moet de hond naar de dierenarts brengen. Controleer op tekenen van uitdroging, braken en diarree. Als ze alledrie aanwezig zijn, beschouw het dan als een noodgeval.

Wel eten, maar niet drinken

Als de hond eet maar geen water drinkt, heeft hij mogelijk diabetes, een blaasontsteking, urineweginfectie of nierziekte. Dit vraagt om een ​​dierenartsbezoek.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

De meeste honden kunnen drie tot vijf dagen zonder eten, terwijl ze in sommige gevallen zeven dagen of langer kunnen overleven. Als je hond echter langer dan twee dagen niet eet, raden we aan om naar een dierenarts te gaan.

Een groter probleem is de wateropname. Honden kunnen veel minder lang zonder water dan zonder voedsel. Wanneer je merkt dat je huisdier de hele dag geen water heeft gedronken, controleer dan op uitdroging en raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts!

Hoe stimuleer je de eetlust?

Natuurlijke opties voor het opwekken van de eetlust zijn het aanbieden van je huisdier zijn favoriete eten of met acupunctuur.

Wat kan ik mijn zieke hond voeren?

Voor het voeren van een zieke hond die niet eet, raden de meeste dierenartsen flauwe kip aan met witte rijst of wit vlees van een rotisserie-kip. Andere opties zijn zoete aardappelen, ongekruide pompoen (geen vulling van pompoentaart!), Bottenbouillon en babyvoeding op basis van vlees.

Hond drinkt veel water

Als je denkt dat de hond teveel water drinkt, breng hem dan naar een dierenarts. Overmatig drinken wordt meestal veroorzaakt door medische aandoeningen. Het kan nierfalen, diabetes, de ziekte van Cushing, de ziekte van Addison, leverziekte, infectie of hypercalciëmie zijn.

Dwang voeren

Als je hond niet eet, probeer dan geen brokjes in zijn keel te duwen. Als je een hond gedwongen moet voeren om hun eetlust te stimuleren, neem dan wat babyvoeding en smeer het op hun lippen zodat ze het zullen likken.

Sommige mensen dwingen hun huisdieren te voeren met een injectiespuit zonder naald. Wees voorzichtig en injecteer slechts kleine porties voer tegelijk in de mond van uw hond. Laat de hond het inslikken in plaats van het in hun keel te spuiten.

Waarom eet mijn hond geen voer maar wel lekkers?

De kans is groot dat je de hond teveel verwend hebt waardoor hij kieskeurig is geworden. Als ze maaltijden overslaan en wachten op lekkernijen, geven ze misschien de voorkeur aan de smaak van lekkernijen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat een kieskeurige hond zijn eten opeet?

Er zijn veel manieren om een ​​kieskeurige hond hun eten te laten eten. Probeer een van de volgende mogelijkheden:

hond drinken
 • Geef zeer smakelijk en voedzaam voedsel
 • Zorg ervoor dat het eten goed ruikt
 • Als je de brokjes van je hond voert, voeg dan wat warm water, bottenbouillon of natvoer toe
 • Biedt zelfgekookt eten aan
 • Verminder traktaties en vermijd het eten van de tafel
 • Prijs de hond voor eten
 • Ga voor het eten een stevige wandeling maken

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie(s)

Rita 1 januari 2023 - 16:09

Mijn hond van 7 jaar heeft sinds april 2022 geen eetlust meer door nierfalen categorie 3. Hij krijgt nu veterinair nierdieet brokjes 300 gram droge brokjes en Benakor tabletjes 10 mg per dag. Het probleem is dat de brokjes door de staafmixer moeten met 3 bekers water om 1 kilo puree achtig voeding te krijgen. Dit verdeel ik over 4 voed momenten per dag en per voeding zijn dit 17 spuitjes achter in de keel van 15 gram per spuitje. Dat is 255 gram voeding per keer. Als ik dit niet achter in de keel breng, dan bolt hij zijn tong en laat hij dde inhoud uit zijn bek vallen. Dat schiet dus niet op. Ik moet dit spuitje zo brengen dat hij meteen een slik reflex krijgt ook door snel te spuiten. Als iemand nog een andere dwangvoer methode weer, dan hoor ik dit graag. Zonder dwang voeding en de Benakor, zou mijn hond doodgaan of al dood zijn.

Antwoord

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer