Huisdiernieuws ...
Home Blog Honden die niet verharen, ultieme lijst met verschillende hondenrassen

Honden die niet verharen, ultieme lijst met verschillende hondenrassen

door Jarno de Vries

Er is niets ergers dan te ontdekken dat je allergisch bent voor honden, vooral als je erover nadenkt om er een te kopen of adopteren. Die allergieën moeten je er echter niet van weerhouden om de perfecte hond te vinden, want er zijn verschillende honden (en katten) ‘hypoallergeen’. Daarom hebben wij de ultieme lijst samengesteld met hondenrassen die niet (tot weinig) verharen.

welke honden verharen niet

De term ‘niet-verharende honden’ is een beetje een verkeerde benaming, omdat in werkelijkheid alle honden tot op zekere hoogte verharen. Aan de andere kant, er zijn een aantal rassen die heel weinig verharen en daarom beter geschikt zijn voor mensen die allergisch zijn voor een hond.

Een hond is ‘hypoallergeen’ als die een niet-verharende vacht heeft. Deze honden produceren vaak ook minder huidschilfers. Zelf geef ik Royal Canin Hypoallergenic wat zorgt voor een mooie glanzende vacht!

Feiten en fabels

  • Alle honden verharen. De waarheid is dat alle honden daadwerkelijk verharen. Er is gewoon een groot verschil tussen hoeveel ze verharen. Sommige rassen verharen zo weinig dat het moeilijk te zeggen is dat ze überhaupt verharen.
  • Honden die niet (of nauwelijks) verharen hebben geen verzorging nodig. Dit is niet waar, zelfs vacht van honden die niet verharen hebben regelmatig verzorging nodig. Meestal moeten honden die niet verharen meer geborsteld worden om klitten te voorkomen.
  • Hondenhaar veroorzaakt allergieën bij mensen. In feite zijn het de huidschilfers van huisdieren die allergische reacties kunnen veroorzaken. Huidschilfers zijn in wezen de dode huiddeeltjes die van de huid afschilfert. Wanneer deze deeltjes in de lucht komen, kunnen ze worden ingeademd en een reactie veroorzaken. Daarom zal het scheren van een hond geen allergische reacties voorkomen.
  • Sommige honden zijn hypoallergeen. Correct. Sommige honden veroorzaken minder snel problemen voor mensen met allergieën, maar geen enkele hond is 100% hypoallergeen. Net als bij hondenhaar produceren sommige honden gewoon minder huidschilfers dan andere. Het huidschilferprobleem is gemakkelijker op te lossen dan het probleem van het verharen. Huidschilfers kunnen aanzienlijk worden verminderd door de hond regelmatig te wassen.

16 honden welke niet of nauwelijks verharen

Dus als je op zoek bent naar een hond die niet veel verhaart en die allergieën op afstand houdt, scroll dan door deze lijst met hondenrassen die ‘hypoallergeen’ zijn om te zien welke hond perfect bij je past.

Grote honden die niet verharen

Lagotto Romagnolo

Deze Italiaanse waterhonden staan bekend om de jacht op truffels in het Italiaanse deelgebied Romagna. En naast dat ze dure ingrediënt kunnen ruiken, zijn Lagotto Romagnolos ook ‘hypoallergeen’ en behoren ze tot de lijst met de beste ‘hypoallergene’ honden die er zijn.

Honden die niet verharen
Lagotto Romagnolo

Ierse waterspaniël

Dit ras (afkomstig uit Ierland) is een van de oudste en meest vooraanstaande rassen ter wereld. De vacht van het ras moet om de paar weken worden geborsteld en om de twee maanden worden geknipt. Dit wordt gedaan om de vacht te vormen. Zolang je de vachtverzorging buiten doet, zullen hun allergenen waarschijnlijk geen problemen veroorzaken.

niet verharende honden
Ierse waterspaniël

Afghaanse windhond

Het haar van deze honden is misschien wel beter dan dat van jou. Hoewel Afghaanse honden wel twee keer per week moeten worden gewassen en geborsteld, staan ze toch in deze lijst. Tevens is het één van de oudste hondenrassen op aarde, meer informatie over de Afghaanse windhond vind je op deze site.

honden die weinig verharen
Afghaanse windhond

Labradoodle

De labradoodle is een kruising van de Labrador-retriever en de poedel. Ze hebben alle energie en vriendelijkheid van een Labrador, gecombineerd met het gebrek aan verlies dat wordt gekenmerkt door de poedel. En niet te vergeten, ze zijn ongelooflijk schattig!

Labradoodle
Labradoodle

Barbet

Vaak verward met een Labradoodle, is de Barbet een middelgrote Franse waterhond wiens naam komt van het woord barbe, wat passend vertaalt naar “baard”. Veel Barbet-eigenaren die normaal allergisch zijn voor honden, vinden dat ze redelijk comfortabel met hun Barbet kunnen leven.

Barbet
Barbet

Basenji

Basenji’s zijn afkomstig uit Congo, daar werden ze gebruikt om op klein wild te jagen. De bijnaam van deze hond luid: ‘de Afrikaanse blafloze hond’,omdat ze een soort laag gehuil hebben in plaats van de traditionele hondenblaf. Één van hun speciale kenmerken is dat ze katachtige verzorgingsgewoonten vertonen, dus ze hebben weinig geur of huidschilfers. Een droom voor mensen met allergieën!

welke honden verharen niet
Basenji

Kleine honden die niet verharen

Schnauzer

Het ras is ontstaan in Duitsland en de naam vertaalt zich ruwweg in “gefluister snuit”, vanwege zijn kenmerkende snor. Maar maak je geen zorgen, die snorharen zullen je neus niet kietelen als je allergieën hebt. Zijn bijnaam “Rattler” heeft hij te danken omdat hij een uitstekende rattenvanger was en deze in een handomdraai wist de doden.

Allergievrije honden
Schnauzer

Shih Tzu

De Shih Tzu, ook bekend als de Chrysanthemum-hond, is ontstaan op het Tibetaanse plateau en werd ontwikkeld in China. Ze zijn gekenmerkt door een zijdeachtige vacht die helemaal tot op de grond reikt. Waarschijnlijk is hun hypoallergene aard te danken aan hun kleine omvang en behoefte aan frequent baden en verzorgen door hun eigenaars. Als je niet wilt omgaan met het gedoe van constante verzorging, kun je de vacht kort laten knippen. Dus ze zijn niet bepaald onderhoudsarm, maar ze zijn ideaal als niet verharende hond.

Shih Tzu
Shih Tzu

Tibetaanse terriër

Een andere Tibetaanse hond wiens oorspronkelijke naam, Tsang Apso, ruwweg betekent “ruig of bebaard”, de Tibetaanse terriër komt uit de provincie Tsang. Het ras werd ooit uitgewisseld door monniken als een teken van geluk, hoewel hun ruige vacht veel verzorging nodig heeft, verharen ze niet veel.

Maltezer

De zijdeachtige witte vacht van dit kleine ras en hun algehele luchtigheid laten ze eruit zien als knuffels, maar je zult nauwelijks haar vinden op je meubels of kleding. De reden daarvoor is dat Maltese honden, in tegenstelling tot de meeste andere hondenrassen, geen ondervacht hebben. In wezen hebben deze honden haar, geen vacht.

Maltese kleine honden die niet verharen
Maltezer

Yorkshire Terrier

Bekend als “Yorkies”, werden ze gefokt in Yorkshire, Engeland, om ratten te vangen in kledingfabrieken in de 19e eeuw. Hoewel deze kleine jongens niet veel verharen, houden ze wel van blaffen! Yorkies zijn langlevende en weinig allergeen (de vacht is meer als mensenhaar dan dierenbont), en het zijn fijne kleine waakhonden.

 Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier

Havanezer

Havanezer, de nationale hond van Cuba, is eigenlijk een verkorte versie van zijn volledige naam, Blanquito de la Habana (“kleine witte hond van Havana”). Ze worden ook beschreven als “klittenband-honden” vanwege de trouwheid die ze vaak bij hun baasje houden (aan hun baasje plakken). Maar dat is waarschijnlijk geen probleem, zelfs voor mensen met allergieën, omdat deze pups heel weinig verharen.

Havanezer
Havanezer

Brussels Griffon

je herkent dit ras misschien van de film: As Good As It Gets. Het is geen wonder dat een schijnbaar arrogante maar uiteindelijk goedhartige, ‘hypoallergene’ hond de best mogelijke metgezel zou zijn voor de ingenieuze germaphobe (iemand met smetvrees).

kleine honden die niet verharen
Brussels Griffon

Schotse Terriër

Dit ras is intelligent, schattig en verhaard relatief weinig. Scotties hebben haar dat in de loop van de tijd langer wordt en blijft groeien. Hoewel dit betekent dat je de hond regelmatig moet verzorgen, hoef je je geen zorgen te maken dat je hond overal in huis haren afschudt. De verzorging vermindert de hoeveelheid allergie-aanvallen die kunnen gebeuren en maakt je huis een vriendelijkere omgeving voor mensen die last hebben van allergieën voor huisdieren.

Schotse Terriër
Schotse Terriër

Borderterriër

Oorspronkelijk gefokt in Engeland en Schotland om ratten te achtervolgen of op vossen en andere kleine dieren te jagen. Naast het hebben van een draadachtige, hypoallergene vacht die amper verhaard, kwijlen ze niet en hebben ze weinig roos. Ze zijn een geweldige optie voor mensen met allergieën.

kleine honden die niet verharen
Borderterriër

Lhasa apso

Lhasa apso awerden ooit gebruikt door Tibetaanse monniken in kloosters om hen te waarschuwen voor mogelijke indringers. Ze zijn dus niet alleen hypoallergeen, ze zijn ook geboren als een zeer fraai ogende waakhond. En omdat Lhasa Apso’s weinig verharen is het een ideale partner voor mensen met een allergie.

Lhasa apso
Lhasa apso

Verharen hond verminderen

Hoe kan je het verharen van je hond verminderen? Het weer en de seizoenen spelen een grote rol als het gaat om hoeveel een hond verhaart, maar de algehele gezondheid van een hond is een van de grootste factoren die beïnvloedt hoeveel haar er eigenlijk uitvalt. Een hond die meer dan de gebruikelijke hoeveelheid voor het ras verhaart, kan gezondheidsproblemen hebben.

Tips om het verharen te verminderen:

  • Voer je hond een dieet van hoge kwaliteit. Een van de beste manieren om overmatig verlies bij honden te verminderen, is om te beginnen met een gezond dieet. Goedkoop hondenvoer bestaat meestal uit vulstoffen die honden moeilijk kunnen verteren, zoals maïs en granen. Zoek in plaats daarvan naar hondenvoer met vlees als hoofdingrediënt.
  • Voeg olijfolie of lijnzaadolie toe aan het voer van uw hond. Een theelepel (5 ml) per 4,5 kg lichaamsgewicht is een goede plek om te beginnen. Deze oliën bevatten omega-3-vetzuren die de ontstoken huid kalmeren, roos verminderen en de algehele vachttextuur verbeteren.
  • Geef je hond af en toe “menselijke voeding” snacks. Gesneden appels (zonder zaden, die sporen van cyanide bevatten die zich kunnen ophopen in het systeem van uw hond), bananen en komkommers, evenals gekookt mager vlees (geen botten) zijn allemaal vochtrijke voedingsmiddelen die je hond helpen gehydrateerd te blijven. Ze bevatten ook gezonde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de vacht van uw hond glad en glanzend blijft en het verschilferen vermindert. Vergeet echter niet dat slechts 5-10% van de dagelijkse voedselinname van je hond lekkernijen moet zijn, de rest moet een hoogwaardige hondenvoeding zijn.
  • Geef uw hond toegang tot schoon vers water. Uitdroging kan leiden tot een droge huid, wat kan leiden tot overmatig verharen en zelfs ziekte. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot genoeg schoon en vers water als hij wilt drinken.

Kijk verder op onze site voor meer deskundig advies

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer