Huisdiernieuws ...
Home Blog Welke groenten en fruit mag een hond eten?

Welke groenten en fruit mag een hond eten?

door Jarno de Vries

Weet je als hondenbezitter precies wat je hond mag eten? Welke groenten en fruit mag een hond eten? Honden en mensen verteren voedsel op een andere manier. Om deze reden zijn sommige voedingsmiddelen veilig voor mensen om te eten, maar kunnen ze giftig en mogelijk dodelijk zijn voor honden. Aan de andere kant zijn er veel menselijke voedingsmiddelen die volkomen veilig en zelfs gezond zijn voor honden om af en toe als traktatie te eten.

Welke groenten en fruit mag een hond eten

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld van groente en fruit voor honden, onderverdeeld in eetbaar of niet eetbaar.

Groeten en fruit voor honden

Andijvie: eetbaar

Op de vraag; mag een hond andijvie is het antwoord volmondig ja. Wel is het belangrijk dat je andijvie alvorens je het aan de hond geeft wel even goed wast, zodat je zeker weet dat het schoon is.

Asperges: Eetbaar

Wortelen: eetbaar

Mag een hond asperges eten? Ja dat mag! Asperges zijn absoluut niet gevaarlijk voor je hond. Echter is het wel belangrijk dat je ze goed kookt en ook goed schilt. Snijd ze vervolgens in stukjes en laat je hond lekker genieten!

Zowel rauwe als gekookte wortelen zijn veilig voor je hond om te eten.

Wortelen bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van vitamines, mineralen en vezels. Dit maakt ze een zeer gezonde voeding voor uw hond om op te snacken.

Voordat je je hond wortelen voert, moet je ze in hapklare stukjes snijden om verstikking te voorkomen.

Druiven en rozijnen: niet eetbaar

Geef je hond NOOIT druiven of rozijnen.

Druiven en rozijnen bevatten giftige stoffen die schadelijk zijn voor honden. Ze kunnen mogelijk leiden tot nierfalen en overlijden. Zelfs kleine hoeveelheden druiven en rozijnen kunnen je hond ziek maken.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Bosbessen: eetbaar

Deze zijn eetbaar voor honden.

Bosbessen zijn een rijke bron van ziektebestrijdende anti-oxidanten en leveren een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels. Deze zijn allemaal goed voor de gezondheid van je hond.

Groenten voor honden

Bovendien bevatten bosbessen weinig calorieën en zijn ze klein van formaat, waardoor ze een uitstekende gezondheidsbewuste traktatie voor je hond zijn.

Ananas: eetbaar

Verse ananas is veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten

Bovendien zit ananas vol met veel vitamines, mineralen en vezels, waardoor het een uitstekende voedzame snack voor je hond is. Net als bij andere voedingsmiddelen, kunnen honden symptomen als misselijkheid en diarree ervaren als ze te veel ananas eten. Het is dus het beste om je hond een kleine hoeveelheid ananas per keer te voeren.

Groenten voor je hond

Uien: niet eetbaar

Geef je hond nooit geen uien.

Uien bevatten N-propyldisulfide, een stof die giftig is voor honden. Het kan de rode bloedcellen van je hond beschadigen, waardoor hij minder zuurstof door het lichaam kan transporteren. De kans op bloedarmoede is erg groot.

Bloedarmoede bij honden wordt gekenmerkt door de volgende symptomen: lethargie, zwakte, verminderde eetlust en flauwvallen. In ernstige gevallen hebben honden met bloedarmoede mogelijk een bloedtransfusie nodig.

Het is belangrijk op te merken dat alle componenten en vormen van uien giftig zijn voor honden, zelfs de bladeren, het sap en de verwerkte poeders, zoals uipoeder.

Watermeloen: eetbaar

Watermeloen is veilig voor honden om te eten, zolang er geen schil of zaden in zitten.

Honden mogen watermeloen

Watermeloenschillen en -zaden kunnen verstikkingsgevaar opleveren en sommige mensen beweren dat ze spijsverteringsproblemen bij honden kunnen veroorzaken.

Watermeloenfruit op zich is echter een zeer gezonde traktatie voor honden, omdat het weinig calorieën bevat en boordevol voedingsstoffen zit, zoals vitamine A en vitamine C.

Bramen: eetbaar

Het is veilig om je hond bramen te geven.

Verse of bevroren bramen zijn een gezonde traktatie voor honden. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien zijn bramen een geweldige bron van vezels.

Als je hond van bramen houdt, kun je hem er elke dag een paar geven als traktatie.

Avocado: niet eetbaar

Avocado’s mogen nooit aan een hond worden gegeven.

Dit komt omdat ze een toxine bevatten, persine genaamd, waarvan bekend is dat het zeer giftig is voor honden. Het kan leiden tot vochtophoping in longen en borst, wat ademhalingsmoeilijkheden, zuurstoftekort en zelfs de dood kan veroorzaken.

avocado is niet eetbaar voor honden

Persine komt voor in alle delen van de avocado, inclusief de vrucht, pit, bladeren en schors. Houd avocado’s dus altijd uit de buurt van je hond.

Maïs: eetbaar

Honden kunnen in gematigde hoeveelheden maïs eten.

Maïs is een goede bron van bepaalde vitamines en mineralen en een veelgebruikt ingrediënt in veel soorten hondenvoer. Een eetlepel of twee maïs per dag is een geschikte portie voor honden.

Hoewel gewone, gekookte maïskorrels veilig zijn voor honden, mag je nooit geen maïskolven voeren. De kolf is een verstikkingsgevaar en kan bij consumptie leiden tot darmobstructie.

Tomaten kun je beperkt voeren aan een hond

Tomaten: beperkt

Het is prima om je hond af en toe tomaten te voeren, zolang ze rijp zijn.

Groene tomaten kunnen daarentegen kleine hoeveelheden tomatine bevatten, een giftige glycoalkaloïde. Hoewel groene tomaten niet giftig zijn voor mensen, kan dit wel voor een hond giftig zijn.

Honden die te veel tomatine uit tomaten consumeren, kunnen last krijgen van misselijkheid, een abnormale hartslag, spierzwakte en ademhalingsmoeilijkheden.

Groene erwten: eetbaar

Het is over het algemeen veilig voor honden om groene erwten te consumeren.

Groene erwten zijn een veelgebruikt ingrediënt in vele soorten hondenvoer. Honden vinden ze niet alleen lekker, maar groene erwten bevatten ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groene erwten zijn een gezonde traktatie voor de hond.

Geef je hond echter alleen verse of bevroren erwten, geen ingeblikte erwten. Erwten in blik bevatten vaak veel zout, wat in grote hoeveelheden schadelijk is voor honden.

Appels: eetbaar

Appels zijn eetbaar voor een hond

Wanneer appels in plakjes zijn gesneden, zijn ze veilig en gezond voor honden om te eten.

Dit fruit bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten ook veel vezels, wat de spijsvertering van je hond ten goede kan komen.

Je mag je hond echter nooit appelzaden voeren, omdat deze cyanide bevatten. Dit is een chemische stof die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Je moet altijd de zaden verwijderen voordat je appels aan je hond voert

Knoflook: niet eetbaar

je mag je hond nooit knoflook voeren.

Knoflook bevat chemicaliën die thiosulfaten worden genoemd en die giftig zijn voor honden. Thiosulfaten kunnen de rode bloedcellen van je hond beschadigen. Dit kan tot bloedarmoede leiden. Knoflookconsumptie kan ook leiden tot symptomen zoals braken en diarree bij honden.

In ernstige gevallen hebben honden mogelijk een bloedtransfusie nodig als ze grote hoeveelheden knoflook consumeren. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je je hond knoflook geeft, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Broccoli: eetbaar

Broccoli is eetbaar voor de hond

Honden kunnen met mate rauwe of gekookte broccoli eten.

Broccoli is een caloriearme groente die grote hoeveelheden van veel voedingsstoffen bevat, waardoor het een zeer gezonde snack voor je hond is.

Broccoli bevat echter isothiocyanaten, dit zijn verbindingen die het spijsverteringsstelsel van je hond kunnen irriteren als hij te veel eet. Daarom mag je je hond alleen af en toe broccoli geven.

Kokosnoot: eetbaar

Kokosnoot is veilig voor honden om te consumeren.

Bovendien wordt anekdotisch beweerd dat het voeren van kokosvlees of kokosolie aan honden als een traktatie hun huid en vacht ten goede komt.

Het is belangrijk op te merken dat kokosolie veel vet en calorieën bevat en daarom het beste met mate kan worden gevoerd. Afhankelijk van de grootte van je hond is een vierde theelepel tot 1 eetlepel per dag een geschikte portie.

Mango: eetbaar

Mango kan af en toe aan een hond worden gegeven

Honden kunnen af en toe mango eten.

Mango’s zijn in kleine hoeveelheden erg gezond voor honden, omdat ze naast veel vezels verschillende vitamines en mineralen bevatten.

Voordat je je hond mango’s voert, moet je ze schillen, want de schil kan voor hem moeilijk te verteren zijn. Bovendien moet de pit worden verwijderd om verstikking te voorkomen.

Citroenen en limoenen: niet eetbaar

Citroen en limoen kan giftig zijn voor je hond.

Dit komt omdat de schil van citroen en limoen een stof bevat die psoraleen wordt genoemd, waardoor honden gastro-intestinale symptomen kunnen krijgen, zoals braken en diarree.

Wanneer honden zeer grote hoeveelheden psoraleen consumeren, kunnen er ernstigere symptomen optreden, zoals spiertrillingen, moeite met lopen, leverfalen en overlijden.

Bananen: eetbaar

mag een hond banaan

Honden mogen bananen met mate eten.

Bananen bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Sommige mensen beweren ook dat bananen misselijkheid bij honden helpen verlichten, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Je kunt wat gepureerde banaan mengen met het gewone voer van je hond of hem een paar plakjes geven als tussendoortje.

Aardbeien: eetbaar

Welke groenten en fruit mag een hond eten

Aardbeien vormen een zeer gezonde traktatie voor honden, omdat ze weinig calorieën bevatten, maar veel voedingsstoffen, antioxidanten en vezels.

Je hond kan rustig wat aardbeien eten.

Voordat je de aardbeien aan je hond geeft, moet je ze in kleine stukjes snijden om verstikking te voorkomen.

Sinaasappelen: eetbaar

Honden kunnen sinaasappels in kleine hoeveelheden eten.

Sinaasappels zijn een uitstekende traktatie voor honden omdat ze veel voedingsstoffen en weinig calorieën bevatten.

Er is echter gemeld dat sinaasappels bij sommige honden maagklachten veroorzaken en daarom moeten ze ze met mate eten.

Paddestoelen hond

Paddestoelen: eetbaar

In de winkel gekochte paddenstoelen, zoals portobello-paddenstoelen, zijn veilig voor honden om te eten.

Geef je hond echter alleen gewone paddenstoelen die niet zijn gecombineerd met extra ingrediënten, zoals knoflook en uien, die nadelige effecten kunnen hebben bij honden.

Bovendien is het belangrijk dat sommige wilde paddenstoelen giftig zijn voor je hond en paddenstoelvergiftiging kunnen veroorzaken.

Selderij: eetbaar

Voordat je je hond selderij voert, moet je deze in hapklare stukjes snijden om verstikking te voorkomen en hem gemakkelijker te verteren.

In kleine hoeveelheden is selderij een veilige snack voor honden om te eten.

Selderij is ook een gezondheidsbewuste traktatie voor honden. Het bevat weinig calorieën en is een uitstekende bron van veel vitamines en mineralen.

Kersen kunnen honden niet eten

Kersen: beperkt

Honden kunnen in gematigde hoeveelheden verse, pitloze kersen eten.

Je moet je hond echter geen kersenpitten laten eten. Kersenpitten bevatten cyanide, dat giftig is voor honden als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Bovendien vormen kersenpitten een verstikkingsgevaar.

Kersen kunnen ook maagklachten en diarree bij honden veroorzaken als ze te veel eten. Als je je hond kersen geeft, beperk dat dan tot een of twee kersen per keer.

Conclusie: welke groeten en fruit mag een hond eten

Sommige voedingsmiddelen zijn veilig en gezond voor honden om te eten, terwijl andere schadelijk zijn en zelfs dodelijk kunnen zijn. Alle voedingsmiddelen moeten geleidelijk in het dieet van je hond worden opgenomen, zodat je hem kunt controleren op bijwerkingen zoals allergische reacties.

Honden houden van groente

Zelfs als een voer voor honden als “veilig” wordt beschouwd om te eten, is een vuistregel om het met mate aan je hond te geven. Dit kan gewichtstoename en andere negatieve effecten helpen voorkomen. Houd er rekening mee dat alle honden verschillend zijn. De ene hond kan het ene voer prima verdragen, terwijl een andere hond nadelige effecten ervaart.

Toch kan het leuk zijn om je hond af en toe een traktatie te geven. Zorg ervoor dat je je hond alleen voedsel geeft dat niet giftig is voor honden. Als je vragen hebt over specifieke portiegroottes van voedsel om aan je hond te voeren, vraag het dan aan je dierenarts.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer