Huisdiernieuws ...
Home Eten & Drinken Wat mag mijn hond wel eten en wat juist niet?

Wat mag mijn hond wel eten en wat juist niet?

door Jarno de Vries

Het kan soms best lastig zijn om te bepalen wat jouw trouwe viervoeter wel en niet mag eten. Ze moeten goed, gezond en variërend eten, maar wanneer is het genoeg en wat is dan goed voor jouw hond? In deze blog gaat het over wat een hond wel en niet mag eten en hoe je kunt bepalen hoeveel ze moeten hebben.

Wat een hond wel mag eten

Er zijn bepaalde dingen die een hond eigenlijk moet eten. Het is belangrijk om dit goed te variëren. Hieronder een lijstje van dingen die je wel mag eten.

 • Hondenvoer
  Het standaard eten voor honden is hondenvoer. Kies voor kwalitatief hondenvoer wat goed bij je hond past.
 • Voer uit blik
  Dit is een onderdeel van hondenvoer. Dit is vaak vlees in een blik. Het ruikt voor mensen een beetje naar pasta met tonijn en honden vinden het heerlijk.
 • Zuivelproducten
  Honden mogen af en toe best wat zuivelproducten eten. Denk hierbij aan magere kaas of magere yoghurt. Uiteraard geen limoncello tiramisu of andere lekkere desserts.
 • Mager vlees
  Gekookt kippenvlees zonder botten en vetarm rundvlees zijn geschikte keuzes voor honden. Het moet wel gaar zijn en eigenlijk mogen er geen kruiden en specerijen overheen zitten.
 • Groenten
  Veel groenten zijn veilig voor honden. Veel honden vinden dit ook heerlijk. Groenten als wortelen, broccoli en sperziebonen zijn veilig voor honden. Ook zeer gezond!
 • Fruit
  Appels, bananen en bosbessen vinden honden heerlijk en het is ook goed voor ze.
 • Pindakaas
  Een lekkere snack voor je hond is pindakaas. Denk er wel goed om dat het pindakaas zonder xylitol is.
 • Eieren
  Geen rauwe, maar gekookte eieren. Dat vinden honden heerlijk en het is een goede bron van eiwitten voor een hond.

Hoe bepaal je hoeveel je hond moet eten?

Er zijn bepaalde factoren die bepalend zijn voor de hoeveelheid eten die de hond moet hebben. Ten eerste het gewicht. Als je weet hoeveel je hond weegt, kun je voor een groot deel bepalen hoeveel eten de hond nodig heeft. Controleer ook regelmatig het gewicht, zodat je bij veranderingen de voeding aan kunt passen. Ten tweede de activiteit van de hond. Als jouw hond een actieve levensstijl heeft, heeft hij meer eten nodig dan wanneer hij bijna de hele dag in zijn mand ligt. Houd ook de lichaamsconditie van je hond in de gaten. Een gezonde hond heeft een goed zichtbare taille van bovenaf en je moet de ribben kunnen voelen maar niet zien. Als derde is de leeftijd ook erg belangrijk. Puppy’s hebben een bepaalde behoefte om goed te kunnen groeien, terwijl een oudere hond behoefte heeft aan eten om zo sterk te blijven. De laatste en misschien wel belangrijkste factor is consistentie. De voeding die je geeft moet consistent zijn. Zo voorkom je maagproblemen en honger bij de hond.

Een hond mag dus best wel veel dingen eten, alleen is het belangrijk om consistent te zijn en vooral magere dingen te geven. Er mogen niet te veel kruiden op zitten en je moet goed bekijken wat de behoefte is van jouw hond. Zo heb je een fitte, blije hond die verzadigd is.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer