Huisdiernieuws ...
Home Blog Mag een hond courgette eten?

Mag een hond courgette eten?

door Jarno de Vries

Wat we vaak zien, is dat de courgette veelal wordt gebruikt als onderdeel van een mix tijdens bijvoorbeeld het roerbakken. Daarnaast is een courgette ook bij uitstek geschikt om heerlijk te vullen met allerlei lekkere andere ingrediënten zoals gehakt of andere groente. Het grote voordeel van een courgette, is dat deze net als een komkommer in de basis voor ruim 90 procent bestaat uit water. Dus op de vraag; mag een hond courgette eten, is het antwoord ja! Courgette is niet gevaarlijk voor honden. Toch blijft het uiteraard wel de vraag, dat wanneer jij je hond een courgette voorzet, je hond deze ook daadwerkelijk op eet. Dus wil jij je hond courgette geven, dan kan dit, maar of ze het lekker vinden, dat valt te betwijfelen.

Inhoud

Wat voor groente is een courgette?

Een courgette is niet schadelijk voor honden, maar wat is het nu eigenlijk? De courgette is familie van de komkommer, logisch want dat is natuurlijk aan de vorm en het uiterlijk ook wel te zien. Ondanks het feit dat deze nauw verwant is aan de komkommer, zien we toch vaak dat hij tot de pompoen familie wordt gerekend. Zo is een andere benaming voor de courgette ook wel de ‘mergpompoen’. Waar de komkommer natuurlijk veelal zo wordt gegeten, is dit met een courgette natuurlijk niet het geval. 

Deze wordt vaak gebakken in combinatie met allerlei andere groenten zoals paprika, ui en wellicht wortel. Een rauw courgette wordt dus in principe bijna nooit gegeten. Het is daarom dus ook niet aan te raden om je hond een rauwe courgette te voeren. Het grote voordeel aan een courgette, is dat je hem in z’n geheel kunt gebruiken. De meeste varianten zijn zo ongeveer 40 centimeter lang en hebben een gewicht van +/- 400 gram. Voldoende groente dus voor twee personen.

Welke voedingswaarden heeft een courgette?

Een courgette zit natuurlijk ondanks dat hij voor het grootste deel uit water bestaat, ook vol met allerlei verschillende vitamines en mineralen. Zo vind je de volgende voedingsstoffen in een courgette:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine C
  • Caroteen
  • Calcium
  • IJzer
  • Eiwit
  • Vet

Wat doe je als het toch fout gaat?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Ondanks het feit dat een hond courgette mag eten en het antwoord op de vraag; mag een hond courgette eten ja is, kan het natuurlijk altijd fout gaat. Stel het blijkt dat je hond om wat voor reden dan ook raar reageert op het eten van courgette, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Daarnaast is het allereerst verstandig om te voorkomen dat er iets kan gebeuren. Zorg er dus voor dat je de courgette schilt en daarna in kleine stukje snijdt. Om er helemaal zeker van te zijn dat er niets kan gebeuren wanneer je hond courgette eet, is het goed om er bij te blijven, zodat je tijdig kunt ingrijpen. Dus in de basis is courgette veilig voor je hond, maar is het verstandig om er altijd bij te blijven.

Zijn courgettes gevaarlijk voor je hond?

Courgettes zijn niet gevaarlijk voor honden. Doordat het grootste deel bestaat uit water kan het geen kwaad dat je hond een keer een stukje op eet. Het kan namelijk altijd voorkomen, dat wanneer je fanatiek in de keuken aan de slag gaat er een keer een stukje courgette op de grond valt. Geen paniek! Je hond wordt er echt niet ziek van. Dus mag een hond courgette eten? Ja dat mag! Niet voor niets is courgette één van de populairste groenten die we kennen. Door de frisse bite en stevige structuur is het een absolute toevoeging aan je maaltijd. Doordat de courgette niet overheersend is, is het dus ontzettend goed te gebruiken in allerlei verschillende soorten keuken. Wel is het belangrijk, dat wanneer jij je hond courgette geeft, je de courgette goed afwast. Ondanks het feit dat telers praktisch geen giftige middelen meer mogen gebruiken tegen het bestrijden van ongedierte, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je hond op bepaalde andere middelen niet heel goed reageert. Zo kan het zijn dat je hond diarree krijgt, waar je dus niet op zit te wachten. Wil je meer weten over andere producten die je hond wel of niet mag eten? Kijk dan hier voor de ultieme lijst met wat jouw hond wel en niet mag eten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer