Huisdiernieuws ...
Home Blog Mag een hond komkommer eten?

Mag een hond komkommer eten?

door Jarno de Vries

Als we het hebben over één van de meest gegeten groenten, dan hebben we het natuurlijk over de komkommer. Een komkommer bestaat voor ruim 90 procent uit water en is daarmee ontzettend gezond. Ideaal als snack voor onderweg of op je werk. Maar hoe zit het met je hond? Mag een hond komkommer eten of is het schadelijk? Het antwoord op deze vraag is ja! Een hond mag komkommer eten, komkommer is namelijk niet schadelijk voor je hond. Uiteraard zijn er nog wel een paar mitsen en maren, maar die bespreken we in onderstaande artikel. Dus laat je om wat voor reden dan ook een keer een plakje komkommer vallen, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je hond hier ziek van wordt. Een hond mag dus gewoon komkommer eten.

Inhoud

Wat voor groente in een komkommer?

Wanneer we kijken naar de komkommer, dan zien we dat deze ontzettend veel lijkt op de courgette. Logisch, het is ook familie van elkaar. Wat we zien, is dat wij Nederlanders komkommer veelal rauw eten. Zo is het perfect als snack tussendoor, maar natuurlijk ook lekker verfrissend voor in een salade of rauwkost. Niet voor niets is de komkommer al duizenden jaren populair. Uiteraard niet in de vorm zoals we deze nu kennen, maar voorheen als cucumis sativus. Een komkommerplant is dusdanig groot, dat er wel tientallen komkommers aan kunnen groeien. Het grote voordeel aan een komkommer, is dat ze relatief snel groene. Zo heb je al binnen twee weken een komkommer die gereed is voor consumptie. Deze komkommers hebben dan een gemiddelde lengte van zo’n 30 centimeter en zijn goed voor ongeveer 400 gram. 

De voedingswaarden van een komkommer

Een komkommer bestaat uiteraard voor het grootste gedeelte uit water. Mede hierdoor is een komkommer veilig voor je hond en mag een hond komkommer eten. Ondanks het feit dat het grootste deel water is, bevat een komkommer ook nog tal van andere vitamines en mineralen. Welke dit zijn, hebben we voor je opgesomd:

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Calcium
  • IJzer
  • Magnesium
  • Kalium
  • Natrium

Help mijn hond heeft komkommer gegeten

Mag een hond komkommer? Dat antwoord is natuurlijk volmondig ja! Uiteraard kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je hond hier om wat voor reden dan ook niet helemaal lekker op reageert. Want een hond mag komkommer eten, maar uiteraard is het dan wel zaak dat je ervoor zorgt dat de komkommer volledig is ontdaan van z’n schil en ook in kleine stukjes is gesneden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je hond zich misschien wel verslikt. Je doet er dus altijd goed aan om vooral de eerste paar keer in de buurt te blijven, zodat je precies kunt zien wat er allemaal gebeurt. Want je hond mag komkommer eten, maar uiteraard is iedere hond anders. Gelukkig is komkommer zelf niet schadelijk voor je hond, in tegendeel zelfs! Vooral tijdens de warme dagen is het heerlijk verfrissend. Maak je dus geen zorgen wanneer je een keer een stukje laat vallen, want een hond mag komkommer eten.

Is komkommer gevaarlijk voor een hond?

Op de vraag mag een hond komkommer eten heb je inmiddels het antwoord, dat is natuurlijk ja! Toch kan het altijd voorkomen dat het om wat voor reden dan ook fout kan gaan. Je hond kan te gulzig eten, waardoor hij of zij z’n voeding te snel naar binnen werkt. Vooral wanneer het iets nieuws betreft, weet een hond natuurlijk nog niet zo goed hoe het voelt en hoe vaak hij erop moet kauwen voordat het kan worden doorgeslikt. Het is dus verstandig om er vooral de eerste paar keren bij te blijven en je hond in de gaten te houden. Ondanks het feit dat komkommer niet schadelijk is voor je hond, gaat de gezondheid en veiligheid van je hond natuurlijk voor alles. Heb je het gevoel dat je hond er toch niet helemaal lekker op reageert, twijfel dan niet en raadpleeg direct een dierenarts.

Wil je meer weten over andere producten die je hond wel of niet mag eten? Kijk dan hier voor de ultieme lijst met wat jouw hond wel en niet mag eten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer