Huisdiernieuws ...
Home Blog Mag een hond pompoen eten?

Mag een hond pompoen eten?

door Jarno de Vries

In de laatste maanden van het jaar, tijdens de herfst is het natuurlijk weer tijd voor de pompoen. Waar de meesten een pompoen alleen maar kennen van halloween, zien we steeds vaker dat de pompoen ook wordt gebruikt ter consumptie. Niet voor niets! Wist je namelijk dat een pompoen ontzettend lekker is en op allerlei verschillende manieren kan worden bereid? Zo is de bekendste vorm natuurlijk de pompoensoep. De pompoen is familie van zowel de komkommer alsook de meloen.

Gelukkig zijn deze beide soorten absoluut niet schadelijk en bestaat een komkommer natuurlijk voor het overgrote deel (ruim 90%) uit water. Hierdoor is een komkommer ontzettend verfrissend en tevens gemakkelijk te verteren. Maar mag een hond pompoen eten? Ondanks het feit dat het familie is van de komkommer en meloen, wil dat natuurlijk niet per definitie zeggen dat ook de pompoen goed is voor je hond. Gelukkig is het antwoord hierop volmondig ja! Een hond mag pompoen eten. Om je weten hoe jij je hond pompoen kunt voeren, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

Wat is een pompoen?

Een hond mag pompoen eten, dat weet je ondertussen. Toch is het goed om even wat dieper in te gaan om wat een pompoen nu daadwerkelijk is. Een pompoen is een natuurlijk een ontzettende bekende soort, waarvan de bekendste variant natuurlijk oranje is van kleur. Vooral tijdens halloween op 31 oktober wordt een pompoen gebruikt als decoratie. Vaak worden ze volledig uitgehold en wordt er van de buitenkant een ‘eng’ hoofd gemaakt. Om het extra kracht bij te zetten wordt er aan de binnenkant vaak een kaarsje in gedaan. Naast het feit dat het een leuk decoratief object is, is het ook ontzettend veelzijdig in te zetten ter consumptie. Zo kun je een pompoen koken, pureren, maar natuurlijk ook soep van maken. 

Wat zijn de voedingswaarden van een pompoen

Het antwoord op de vraag, mag een hond pompoen eten is inmiddels beantwoord met ja. Toch kunnen we het ons ook heel goed voorstellen, dat wanneer jij of je hond pompoen eet, je ook wilt weten welke voedingswaarden een pompoen heeft. Daarom hebben we die voor je op een rijtje gezet:

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Magnesium
  • Calcium
  • IJzer
  • Natrium
  • Kalium

Is pompoen gevaarlijk voor een hond?

Je hebt inmiddels kunnen lezen dat een pompoen niet gevaarlijk is voor je hond. Een hond mag dus pompoen eten. Toch is het wel belangrijk dat je hier vooral de eerste keren bij in de buurt blijft. Het kan namelijk om wat voor reden dan ook altijd voorkomen dat je hond zich verslikt. Het is immers nieuw, waardoor ze vaak niet precies weten hoe vaak ze er op moeten kauwen. Wil jij je hond dus pompoen geven, zorg er dan voor dat je de schil verwijderd, de pompoen in kleine blokjes snijdt en er bij blijft staan tijdens het eten. Wil je het zeker voor het onzeker, zorg er dan voor dat jij de pompoen pureert. Zo kan je hond zich niet verslikken in te grote stukken en kun jij je hond met een gerust hart alleen laten.

De voordelen van pompoen voeren aan je hond

Gelukkig is het geen enkel probleem om je hond pompoen te voeren. Sterker nog, het is juist ontzettend gezond. Een pompoen zit namelijk boordevol met allerlei vitamines en mineralen, waardoor het niet alleen goed is voor mensen, maar ook voor honden. Uiteraard wel bereid en niet rauw! Je kunt je hond dus prima pompoensoep voorschotelen als hij dit lekker vindt.

Doordat een pompoen rijk is aan allerlei verschillende vezels en weinig tot geen vet bevat, is het de perfecte manier om de voedings van mens en dier op een gezonde manier aan te vullen. Zo kun jij je hond op allerlei verschillende manieren pompoen geven. Zo kun je een pompoen bakken, koken, maar ook pureren. Het is maar net wat de voorkeur is van je hond. Het voordeel aan de vele vezelig in pompoen, is dat de ontlasting van je hond hierdoor zachter wordt. Dus het helpt ook bij obstipatie. 

Let er alleen wel op, dat jij je hond niet te veel pompoen geeft, want kan het een averechts effect hebben.

Wat als het toch fout gaat?

Het kan om wat voor reden dan ook altijd fout gaan. De kosten voor een bezoek aan de dierenarts zijn immers vaak niet mals. Je doet er daarom dus ook goed aan om ervoor te zorgen dat je de schil van de pompoen verwijderd en ook de pompoen in kleine stukje snijdt of bij voorkeur purreerd. Gaat het onverhoopt toch mis, zorg er dan voor dat je direct een dierenarts raadpleegt. Zo weet je zeker dat je hond in goede handen is en hoef je niet bang te zijn voor een verkeerde en zelfs fatale afloop.

Wil je meer weten over andere producten die je hond wel of niet mag eten? Kijk dan hier voor de ultieme lijst met wat jouw hond wel en niet mag eten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer