Huisdiernieuws ...
Home Blog Mag een hond andijvie eten?

Mag een hond andijvie eten?

door Jarno de Vries

Groenten zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Ze bevatten allerlei verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen en dragen op deze manier bij aan onze gezondheid. Niet alleen geldt dat voor ons, maar natuurlijk ook voor je hond. Op de vraag mag een hond andijvie eten is het antwoordt daarom dus ook volmondig ja. Andijvie is niet gevaarlijk voor je hond. Andijvie is namelijk goed voor een hond, door de aanwezigheid van allerlei verschillende vitamines die hierin zitten. 

Of je hond het ook echt lekker vindt, dat valt vaak nog maar te bezien. Je hoeft je dus in principe niet direct zorgen te maken wanneer je hond een keer groente eet. Echter, geldt dat ook voor andijvie? Mag een hond andijvie eten? In principe mag een hond gewoon andijvie eten, mits het natuurlijk wel goed schoongemaakt is met bij voorkeur gewoon kraanwater. Je hond mag zowel rauwe als gekookte andijvie eten, dus je hoeft je helemaal nergens zorgen over te maken. 

Inhoud

Wat is andijvie eigenlijk voor soort groente?

Als we kijken naar wat voor soort groente andijvie eigenlijk is, dan komen we tot  de conclusie dat het behoort tot het ‘bladgewas’. Dit bladgewas behoort daarnaast ook direct tot de eenjarige groente, waardoor het dus na oogst niet weer opnieuw groeit. Je zult dus een nieuwe zaadje moeten planten alvorens je nieuwe andijvie krijgt. Wel is het goed te weten, dat de andijvie aanverwant is aan de witlof, wat zoiets betekent als dat ze een soort van familie zijn.

In principe kun je het hele jaar rond probleemloos andijvie krijgen. Zo kan je hond dus ook gewoon andijvie eten als hij dit lekker vindt. Wel is het goed om te weten dat andijvie gedurende de wintermaanden uit de kas komt, eveneens als in het voorjaar. Het grote voordeel aan andijvie, is dat je het dus zowel gekookt, als ook rauw kunt eten. Je hond mag dus andijvie eten, hoe leuk is dat?

Welke voedingswaarde heeft andijvie?

Op de vraag mag een hond andijvie eten heb je inmiddels antwoord, ja een hond mag andijvie eten. Toch is het dan ook wel prettig te weten welke voedingswaarde er nu allemaal inzitten. Om je een idee te geven hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Calcium
  • IJzer
  • Magnesium

Wat als het toch fout gaat?

Je hond mag andijvie eten, dat is op zich geen enkel probleem. Toch kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je hond om wat voor reden dan ook toch iets heeft gegeten wat hij eigenlijk niet mag hebben.. De kosten voor het leeg laten pompen van de maag van je hond kunnen flink in de papieren lopen. Het is daarom ook verstandig, om vooral puppy’s direct te verzekeren. Dan betaal je misschien een paar euro per maand, maar dan ben je er wel van verzekerd dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken en krijgt je hond de allerbeste zorg die hij verdient.

Zijn er gevaren wanneer je hond andijvie eet?

Op de vraag; mag een hond andijvie is het antwoord ja. Toch betekent dat niet dat het niet gevaarlijk is voor je hond. Ondanks het feit dat je voldoende vitamines uit andijvie kunt halen, is er natuurlijk altijd een bepaald risico. Het risico wat je loopt, is namelijk wanneer je het niet goed wast voordat jij je hond andijvie laat eten, ze last kunnen krijgen van de maag. Dit komt doordat de andijvie vaak bespoten wordt met allerlei verschillende bestrijdingsmiddelen om ervoor te zorgen dat er geen ongedierte op komt. Door het te wassen met water, hoef jij je nergens zorgen over te maken en kan je hond rustig andijvie eten. 

Wel doe je er goed aan om je hond niet zo hele bladeren te voeren, maar het te mixen. Zo kun je het mengen met de hondenbrokken en krijg je hond wat extra vitamines binnen. Heb je toch het gevoel dat het niet helemaal lekker is gevallen, houd dat de ontlasting even in de gaten. Het kan wellicht wat groen zijn, dat is geen probleem, maar mocht de structuur gedurende een aantal dag flink afwijken, raadpleeg dan wel een dierenarts.

Wil je meer weten over andere producten die je hond wel of niet mag eten? Kijk dan hier voor de ultieme lijst met wat jouw hond wel en niet mag eten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer