Huisdiernieuws ...
Home Blog Je hond uitlaten: hoe het moet

Je hond uitlaten: hoe het moet

door Jarno de Vries

De dagelijkse wandeling van je hond is waarschijnlijk een van de hoogtepunten van hun dag. je hond uitlaten kan je hond meer bieden dan alleen een korte plaspauze. Het kan hen lichaamsbeweging, mentale stimulatie en een kans geven om de buurt in de gaten te houden. Om ervoor te zorgen dat je hond echt van zijn wandelingen geniet, moet je deze drie veelgemaakte fouten vermijden.

hond uitlaten

Hoe vaak je hond uitlaten?

Over het algemeen hebben de meeste honden baat bij 30 minuten tot 2 uur lichamelijke activiteit per dag. Dat komt neer op gemiddeld 3,5 tot 14 uur wandelen per week. Veel mensen verdelen die tijd in twee of drie wandelingen per dag. Maar de specifieke hoeveelheid en duur van wandelingen kan variëren van hond tot hond en van dag tot dag.

Naast de algemene behoeften, is er geen perfecte formule om te bepalen hoe vaak je je hond moet uitlaten. Begin met een rustige wandeling van 30 minuten. Dat is een goed uitgangspunt voor zowel honden als mensen, vooral als je al een tijdje zittend bent. Loop vanaf daar geleidelijk langer, of voeg gedurende de dag een tweede wandeling toe.

Op dagen dat de tijd extra kort is, of de energie van je hond hoger is dan die van jezelf, kun je de wandeling wat spannender maken met andere energie verbrandende activiteiten. Probeer een spelletje zoals ophaalactie toe te voegen, speeltijd met andere honden of ga even joggen.

Voor of na het eten lopen?

Mag je je hond uitlaten na het eten? Er zijn verschillende factoren en voor- en nadelen die gepaard gaan met het uitlaten van een hond nadat je hem gevoerd hebt.

Elke hond heeft verschillende behoeften en toleranties, en het hangt ook af van de afstand en snelheid waarmee je loopt. Je hond heeft misschien geen brandstof nodig voor een wandeling van 10 minuten, maar hij heeft misschien wat nodig voor een lange, stevige trainingswandeling.

De belangrijkste reden waarom je je hond niet direct na een grote maaltijd moet uitlaten, is om een goede vertering van voedsel mogelijk te maken. Een slechte spijsvertering kan ertoe leiden dat je hond de hieronder beschreven gezondheidsrisico’s ervaart.

  • Bloedsomloop in het spijsverteringskanaal remmen
  • Een goede vertering van voedsel onderbreken
  • Braken
  • Buikpijn en ongemak
  • Krampen
hoe vaak hond uitlaten

3 manieren waarop je de wandeling van je hond zou kunnen verpesten

Haastig een rondje doen

Waar honden ervoor kiezen om een plasje te doen, is een belangrijke beslissing. Het gaat er niet alleen om zichzelf te ontlasten, maar ook om te communiceren met de hele wereld. Honden gebruiken hun urine om hun aanwezigheid aan andere honden te melden. En op zijn beurt vertelt het ruiken van de urine van andere honden een hond alles over de andere honden in de gemeenschap, inclusief hun geslacht, leeftijd en gezondheid. Dit systeem van plas-communicatie houdt honden op de hoogte van wat er in hun buurt gebeurt.

Tijdens een wandeling willen honden alle plaatsen opsnuiven waar andere honden een plasje hebben gedaan, zodat ze een nieuwe aanslag erop kunnen achterlaten. Dit is het equivalent van menselijke graffiti en zegt: “Rover was hier.” Reuen zullen specifiek hun achterpoot zo hoog mogelijk optillen om hun urine op neusniveau van andere honden te krijgen.

Als de urine of uitwerpselen niet genoeg zijn van een boodschap, krabben honden soms met hun voeten op de grond om hun signaal verder te benadrukken. Naast het achterlaten van een extra visueel signaal, gebruiken ze speciale klieren tussen hun tenen om extra geuren op de grond achter te laten terwijl ze krabben, waardoor het geurmerk nog meer impact krijgt.

Al dit snuiven en krabben vereist concentratie en tijd. Door je hond de kans te geven aan de plas-communicatie te snuffelen en zijn eigen berichten achter te laten, zal hij het meeste uit zijn wandelingen halen. Als je de wandeling kort wilt houden, of de gebieden waar je hond zijn zaken doet wilt beperken, overweeg dan om hem onbenullige aanwijzingen te leren. Hierdoor kun je hem vertellen wanneer en waar je hem heen wilt.

Je hond niet laten snuffelen en ontdekken

We hebben vijf of zes miljoen geurreceptoren in onze neus, maar honden hebben er wel 300 miljoen, afhankelijk van het ras. Ze hebben ook een veel groter deel van hun hersenen dat is gewijd aan hun reukvermogen, evenals een Jacobson-orgaan dat hen helpt om normaal niet-detecteerbare geuren zoals feromonen te detecteren. Dit alles komt neer op een reukvermogen dat minstens 10.000 keer groter is dan dat van een mens. Het is bijna onmogelijk voor ons om de complexiteit van de informatie die ze met hun neus verzamelen, voor te stellen.

hond uitlaten

Honden ervaren de wereld door hun neus, en net zoals we misschien willen rondkijken om het landschap in je op te nemen, willen ze ruiken wat hun omgeving te bieden heeft. Als je je hond wegsleept bij een interessante geur, of hem vraagt ​​om de hele weg rond het blok te lopen, voorkom je dat hij echt alles om zich heen in zich opneemt en vermindert de mentale stimulatie die een wandeling kan bieden.

Sommige honden lijken te worden geregeerd door hun neus en denken aan niets anders terwijl ze op een geurspoor zijn. Een goede training kan helpen om hun focus terug te krijgen tijdens een wandeling. Overweeg om signalen als ‘Kijk naar mij’ of ‘Laat maar’ te leren om hun gedachten van de geur af te leiden en hun aandacht weer op jou te vestigen. Beloon korte uitbarstingen van hellingen of loslopen met frequente snuffelsessies om goed loopgedrag te bevorderen. Meer weten over hondentraining? Lees dan ook ons artikel hierover.

Aan de riem trekken

Vanuit het perspectief van een hond lopen mensen veel te langzaam. Om interessante geurpaden te volgen en te komen waar ze heen willen, zullen honden hun mensen zo snel mogelijk achter zich aan slepen. Een van de meest voorkomende reacties die we hebben als een hond aan de riem trekt, is terugtrekken. Dit krijgt echter zelden het gewenste effect van een losse riem. In plaats daarvan eindigen we in een touwtrekwedstrijd en met een grote en sterke hond is de kans groot dat de mens zal verliezen.

Dit komt omdat honden een oppositiereflex hebben, wat betekent dat als je aan de riem trekt, ze zich terugtrekken. Als je ze in de tegenovergestelde richting probeert te slepen, graven ze in en stoppen ze met lopen. Ze doen dit niet om koppig of controlerend te zijn, het is gewoon de manier waarop hun lichaam van nature reageert. Maar al die druk op de riem is zwaar voor hun keel, vooral voor kleine honden of honden die vatbaar zijn voor hun luchtpijp. Het is ook behoorlijk frustrerend voor je hond, omdat het hem ervan weerhoudt om te verkennen en hem geen aanwijzingen geeft over wat je wilt dat hij doet.

Leer je hond om met een losse riem te lopen (laat de riem in een “J” -vorm tussen je in hangen) door te stoppen en van richting te veranderen wanneer hij voor je loopt. Als hij zich omdraait om hem in te halen, beloon hem dan met lof, een kleine traktatie en de kans om door te lopen. Laat je hond alleen lopen als de riem slap hangt. De losse riem zal de druk op zijn keel wegnemen en voorkomen dat je zijn oppositie-reflex activeert. Als je al een vastberaden trekker hebt, overweeg dan om een ​​trainingsharnas of hoofdharnas te gebruiken terwijl je werkt aan het ontwikkelen van de beleefde loopvaardigheid van je hond.

De verborgen voordelen van het uitlaten van je hond

Je hond uitlaten is een groot deel van het leven van een hondenbezitter. Een simpele wandeling draagt bij aan het verbeteren van het sociale gedrag van je hond en het versterken van de band die jullie met elkaar verbindt. Als je het uitlaten als leuke momenten van de dag ziet, kun je ervan genieten terwijl je eraan werkt om je hond gezond te houden.

Bij een pup kan het ook helpen om destructief kauwen of krabben te verminderen (mocht dit een probleem zijn waarmee je hond wordt geconfronteerd).

Maar de voordelen zijn niet alleen voor je hond! Tijd buiten doorbrengen terwijl je met je hond wandelt, kan in feite je eigen conditie en algehele gevoel van welzijn verbeteren. Dagelijkse wandelingen kunnen de bloeddruk verlagen, je botten versterken en je diabetesrisico verlagen. Dus waar wacht je op?

En jij? Heb je moeite de wandeling onder de knie te krijgen? Deel je ervaring met ons in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer