Huisdiernieuws ...
Home Blog 10 dingen die je niet wist over de oren van je hond

10 dingen die je niet wist over de oren van je hond

door Jarno de Vries

Waarschijnlijk weet je wel dat honden een uitstekend gehoorbereik hebben. Zij zijn de eersten die een klein geluid of een verre deurbel opmerken. Maar kunnen sommige honden beter horen dan andere? En hoeveel beter kunnen ze horen dan wij?

Feiten over hondenoren

Franse Bulldog
  • Hoewel sommige mensen het unieke vermogen hebben om met hun oren te wiebelen, bewegen menselijke oren over het algemeen niet zelfstandig en krijgen ze niet veel beweging. Honden hebben echter meer dan een dozijn spieren in hun oren, speciaal voor beweging, waardoor ze hun oren kunnen kantelen, draaien, heffen en laten zakken.
  • Honden bewegen hun oren om beter te horen, maar ook om emoties te uiten. De houding en positie van de oren van een hond op een bepaald moment vertelt het verhaal van hoe ze zich voelen.
  • Guardian en werkende rassen zoals de Collie of de Duitse herder zijn ontwikkeld om op problemen te letten. Het is niet waarschijnlijk dat hun gehoor veel verschilt van andere rassen, maar deze rassen kunnen er zeker voor kiezen om beter te luisteren dan andere rassen. Voor een Collie die een kudde beschermt tegen roofdieren, is zijn gehoor zijn eerste verdedigingslinie.
  • Het oor van een hond is essentieel voor evenwicht. In feite zijn binnenoorontstekingen een veelvoorkomende oorzaak dat onze honden hun evenwicht verliezen. Wanneer je vermoed dat je hond een oorontsteking heeft ga dan met je dier naar de dierenarts.
Border Collie
  • Honden kunnen horen met hogere frequenties dan ons bereik. Sommige hondenfluitjes profiteren van dit bereik door een geluid te creëren dat alleen honden kunnen horen.
  • Hoewel honden dingen kunnen horen die we niet kunnen, zeggen wetenschappers dat honden slechts resoluties van ongeveer een derde van een octaaf discrimineren. Wij mensen kunnen resoluties zo fijn onderscheiden als een twaalfde van een octaaf.
  • Wetenschappers beweren over het algemeen dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij. Door hun hoofd te buigen, kunnen honden worden geholpen om geluiden in de verte te slijpen – het kan ook gewoon schattig zijn.
  • Puppy’s worden doof geboren, maar kunnen over het algemeen binnen een paar weken horen. Hoewel dit in het wild gevaarlijk lijkt, kunnen er voordelen zijn voor een kortere draagtijd voor honden; door vroeg te bevallen, konden mama-honden sneller weer gaan jagen.
  • Sommige rassen zoals Dalmatiërs zijn vatbaar voor gehoorproblemen. Oudere honden kunnen ook gehoorverlies ontwikkelen.
Teckel
  • Zoals elke hondeneigenaar zal beamen, kunnen honden bepaalde geluiden filteren en afstemmen op andere. Een hond kan bijvoorbeeld slapen tijdens een luid gesprek, maar wordt meteen wakker als hij hoort dat zijn voerbak gevuld is.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer