Huisdiernieuws ...
Home Blog De lichaamstaal van je hond

De lichaamstaal van je hond

door Jarno de Vries

Wat probeert je hond je te vertellen? Honden hebben een taal waarmee ze hun emotionele toestand en hun bedoelingen kunnen communiceren. Hoewel honden geluiden en signalen gebruiken, is veel van deze informatie die ze verzenden via hun lichaamstaal, met name hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.

Als je begrijpt wat je hond zegt, kun je veel nuttige informatie krijgen. Denk hierbij aan wanneer je kan zien of je hond bang of nerveus is of wanneer hij zelfs in de aanval wil gaan.

Hieronder de verschillende houdingen van een hond waarmee hij iets wil vertellen.

Relaxed Benaderbaar

relaxte hond

Deze hond is ontspannen en tevreden. De hond maakt zich geen zorgen en voelt zich niet bedreigd. Benader altijd onbekende honden met voorzichtigheid en begroet de hond niet rechtstreeks, zelfs als ze ontspannen lijken. Laat de hond altijd eerst aan je hand ruiken.

Een alerte hond

altere hond

Als de hond iets interessants of iets ontdekt heeft wat hij niet kent, dan geeft het dier signalen aan dat hij nu alert is en oplet terwijl hij de situatie beoordeelt om te bepalen of er een bedreiging is of dat er actie moet worden ondernomen.

Dominant agressief

dominant agressief

Dit is een zeer dominant en zelfverzekerd dier. Hier drukt hij niet alleen zijn sociale dominantie uit, maar dreigt hij ook dat hij agressief zal handelen als hij wordt uitgedaagd. Wanneer je weet of je hond dominant of onderdanig is, kan dit je erg met de relatie van je hond helpen. Ook wordt je je meer bewust van hoe andere honden om je heen kunnen handelen.

Bang maar niet onderdanig

Bang maar niet onderdanig

Deze hond is bang maar is niet onderdanig en kan aanvallen. Een hond geeft deze signalen over het algemeen wanneer hij rechtstreeks wordt geconfronteerd met de persoon die hem bedreigt. Honden die angstig zijn, kunnen moeilijk zijn en kunnen bijten.

Gestrest en onrustig

gestrest en onrustig

Deze hond staat onder druk van omgevingsstress. Deze signalen zijn echter een algemene “uitzending” van zijn gemoedstoestand en zijn niet specifiek gericht aan een ander individu.

Angstig en bezorgd

angstig en bezorgd

Deze hond is enigszins angstig en biedt tekenen van onderwerping. Deze signalen zijn bedoeld om het individu te kalmeren dat een hogere sociale status heeft of die de hond als potentieel bedreigend beschouwt. Dit om verdere uitdagingen te vermijden en conflicten te voorkomen. Als de hond deze symptomen altijd vertoont, voelt hij zich mogelijk niet op zijn gemak in zijn omgeving.

Onderwerping

extreme angst

Deze hond geeft totale overgave en onderwerping aan. Hij probeert te zeggen dat hij zijn lagere status accepteert door te gaan liggen of kruipen voor een hogere of dreigende persoon. Dit in de hoop een fysieke confrontatie te vermijden. Ook laat de hond weleens wat druppeltjes plas vallen.

Speelsheid

Dit is de basisuitnodiging om te spelen. Het kan gepaard gaan met opgewonden blaffen of speelse aanvallen en terugtrekkingen. Deze set signalen kan worden gebruikt als een soort “leesteken” om aan te geven dat eerder ruw gedrag niet als een bedreiging of uitdaging was bedoeld.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer