Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 10 slimste hondenrassen

Top 10 slimste hondenrassen

door Jarno de Vries

Hoewel alle honden voor beste vrienden zorgen, zijn sommige, uh, liefdevoller dan andere. Maar als het gaat om werkintelligentie (d.w.z. het volgen van opdrachten), onderscheiden bepaalde hondenrassen zich van de rest. Na bijna 200 keurmeesters voor gehoorzaamheid te hebben onderzocht, noemde psycholoog Stanley Coren deze rassen in zijn boek ‘The Intelligence of Dogs’ de intelligentste van het stel. Het boek werd in 1994 gepubliceerd en in 2006 bijgewerkt en blijft het belangrijkste stuk literatuur over dit onderwerp.

Kleine en grote hond

We hebben enkele veelgestelde vragen beantwoord over de IQ’s van honden die je misschien verbazen. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd of grote hondenrassen slimmer zijn dan kleine hondenrassen? Of hoe bepaal je überhaupt zelfs het IQ van een hond? Dat is allemaal belangrijk om te weten als het gaat om het rangschikken van de meest intelligente honden. En onthoud: slim zijn is niet alles.

Wat maakt een hond ‘slim’?

Coren evalueerde het intelligentie-niveau van rassen op basis van instincten, gehoorzaamheid en aanpassingsvermogen. Maar huisdierengedragsspecialist Sarah Hodgson zegt dat het allemaal relatief is. “Sommige zijn sociaal en emotioneel afhankelijk van mensen, dus ze zijn gemakkelijker te trainen en staan ​​veel meer open voor onze visie op wat ze zouden moeten doen”, aldus Hodgson. ‘

Bijvoorbeeld je hebt honden die niet ontvankelijk zijn, maar deze honden hebben misschien wel superieure zintuigen van zicht en reuk.

Hebben honden een IQ?

Honden hebben niet echt een IQ. Zoals Hodgson uitlegde, hangt “IQ” echt af van de kwaliteit die je waarneemt. In het boek van Coren kunt je je hond een IQ-test laten maken die hij heeft gemaakt op basis van zijn analyses. Als je hond bijvoorbeeld in minder dan vijf herhalingen een nieuw commando kan leren, dan kun je hem beschouwen als een slimme hond.

Kleine hond slim of dom

Zijn grotere honden slimmer dan kleine honden?

Het is niet bevestigd als een feit, maar uit onderzoek blijkt dat grotere honden slimmer kunnen zijn. Als je naar deze lijst kijkt, zul je zien dat de enige kleine hond in de lijst de Papillon is.

Houd er echter rekening mee dat sommige gezelschapshonden zijn gefokt met bepaalde eigenschappen, zoals kalm en niet-confronterend zijn. Hodgson voegt eraan toe dat veel kleine rassen worden gefokt uit grotere rassen en dus de eigenschappen van de grotere rassen hebben.

1. Border Collie

De herders van de hondenwereld, deze herders namen de eerste plaats in de inlichtingenranglijst van Stanley Coren, wat betekent dat de meesten een nieuw commando kunnen leren in minder dan vijf herhalingen en het ten minste 95% van de tijd kunnen volgen.

Border collie

2. Poedel

Fokkers houden van de poedel vanwege hun hypoallergene eigenschappen. De gekrulde gecoate schatjes pakten ook de zilveren medaille voor werkintelligentie in Coren’s onderzoek.

poedel

3. Duitse herder

Duitse herders dienen graag als politiehonden, medische hulphonden en therapiehonden, dus het is geen verrassing dat consistente gehoorzaamheid standaard is bij dit ras.

Duitse Herder

4. Golden retriever

Een van de meest geliefde huisdieren van het land nam ook een goede beoordeling mee naar huis in dit intelligentieonderzoek. Hoewel het ras zijn oorsprong vond in de jacht, vinden Goldens het ook leuk om lekker te spelen.

Golden Retriever

5. Doberman Pinscher

Dobermans zijn ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. Toen een Duitse belastinginner genaamd Louis Dobermann een middelgroot huisdier wilde hebben, dat zowel als waakhond als metgezel zou fungeren.

Doberman

6. Shetland Sheepdog

Kleiner dan collies, deze schattige fluffballs staan ​​hun mannetje in beproevingen op het gebied van hoeden, behendigheid en gehoorzaamheid. Bijgevolg hebben Shelties de neiging te blaffen en kuddes op te jagen. Maar hun aanhankelijke aard en liefde voor knuffels zullen alle harde gevoelens uitwissen.

Shetland Sheepdog

7. Labrador retriever

Labradors houden ervan om te behagen, of het nu gaat om geleidehonden, detectiehonden of gewoon alledaagse huisdieren. De Labrador Retriever is een zeer populaire huishond en is bovendien zeer slim.

Labrador Retriever

8. Papillon of Vlinderhondje

Het eerste speelgoedras dat de top 10 kraakte, is de Papillon. De Papillon is niet zomaar een ‘schoothondje’. De wonderen van 5 pond nemen vaak topprijzen mee naar huis tijdens competitieve behendigheidsproeven. Hun naam – Frans voor “vlinder” – verwijst naar hun lange, puntige oren.

Vlinderhondje

9. Rottweiler

Rottweilers stammen waarschijnlijk af van veedrijvershonden in het oude Rome. Ze hebben een ruig maar betrouwbaar temperament. Een betrokken Rottweiler-eigenaar zal ervoor zorgen dat zijn hond grondig wordt getraind. Met als beloning dat de hond een liefhebbende en loyale vriend voor het leven is.

rottweiler

10. Australische herder

De Australian Cattle Dog is een erg slim ras. Alert, nieuwsgierig en aangenaam, deze energieke herders moeten steeds worden uitgedaagd.

Australische herder

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer