Huisdiernieuws ...
Home Blog Fabeltjes over vlooien

Fabeltjes over vlooien

door Jarno de Vries
kat vlooien

Alleen aan vlooien denken is genoeg om de meesten van ons te laten jeuken. Maar als je kat vlooien hebt dan is dit toch duidelijk te zien? Hoe zit het met de vlooien bestrijden van de kat. En vlooien in huis bestrijden met azijn is dat een goede optie? Kunnen vlooien op mensen overgaan? Hoe ziet een vlooienbeet bij een mens eruit?

Vlooien kat

Niet veel katteneigenaren begrijpen kattenvlooien zo goed als ze zouden moeten. Veel mensen die dit artikel nu lezen, gaan ervan uit dat hun kat geen vlooien heeft.

Een studie uitgevoerd door het Royal Veterinary College tussen 2009-2014 geeft aan dat vlooienbesmettingen werden gevonden bij bijna 80 van de duizend katten die in die tijd een dierenarts zagen. En toch was dit bij de meeste mensen onbekend. Voor de behandeling van vlooien bij de hond, zie deze link.

Wanneer je zeker wilt weten dat je niet een van die katteneigenaren bent wiens katten vlooien hebben zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn. Lees dan hieronder de mythen over kattenvlooien en de waarheid erachter.

Vlooienbeet mens

Dit is een van de meest voorkomende mythes over kattenvlooien, en een die er vaak toe leidt dat katteneigenaren hun katten niet behandelen. Wanneer de kat vlooien heeft, dan zouden ze ook de eigenaar bijten. In deze link kun je zien hoe er een vlooienbeet bij een mens uitziet.

vlooien bij katten

Allereerst is vlooienbehandeling preventief en iets wat je moet doen voor je kat vlooien krijgt, en niet daarna.

Ten tweede zijn niet alle vlooien gelijk gemaakt! Er zijn een aantal verschillende soorten vlooien, en veel van hen vallen alleen aan en voeden zich met één of een beperkt aantal dieren; wat het geval is bij kattenvlooien. Kattenvlooien zijn van de soort Ctenocephalides felis, deze katten vallen mensen aan en niet mensen.

Vlooien lang haar

Als je een langharige kat zoals een Ragdoll hebt, is het borstelen ervan waarschijnlijk min of meer essentieel. Zelfs kortharige katten kunnen er baat bij hebben om regelmatig te worden geborsteld.

Het borstelen van je kat helpt om de vacht in goede conditie te houden, stimuleert de huid en geeft je de kans om te controleren op huid- of vachtproblemen. Hiermee kun je geen vlooien onthullen. De tanden van een borstel zijn te groot om vlooien op te vangen.

Bestrijden vlooien

Mijn kat is tegen vlooien behandeld, dus ze kunnen geen vlooien krijgen. Dit is een vaak voorkomend argument.
Wanneer je kat volgens het juiste schema wordt behandeld met een effectief middel op de juiste momenten dan is je kat waarschijnlijk vlooienvrij.

Als je echter een goedkope vlooienbehandeling in de supermarkt koopt, “natuurlijke methoden” voor vlooienbehandeling gebruikt, of producten koopt die je dierenarts niet specifiek voor de kat heeft geadviseerd dan kan je kat wel hebben vlooien.

Sommige vlooienbehandelingsproducten werken niet en anderen kunnen vlooien immuun voor worden.

vlooieneitjes kat

Vlooienbehandeling

Veel kattenbezitters zijn van mening dat katten alleen in de zomer tegen vlooien behandeld hoeven te worden. Buiten kan dit het geval zijn in de omgeving; hoewel dieren in het wild in de winter een aangename warme gastheer zijn voor vlooien; maar binnenshuis betekent de constante warmte die we daar genieten dat vlooien helemaal niet seizoensgebonden zijn.

Bovendien kunnen vlooien, zelfs in koude omstandigheden, in sommige stadia van hun levenscyclus maanden of jaren in huis sluimeren en levensvatbaar blijven, wat alleen maar problemen opslaat voor verderop in de lijn! Vlooien bestrijden in huis met azijn is grote onzin.

Vlooienplaag

Niemand vind het leuk wanneer de kat vlooien heeft. Vaak denken huisdiereigenaren dat het wel meevalt.

Een vlooienplaag is enorm irriterend en onaangenaam voor de kat, en kan ervoor zorgen dat ze een meer acute en ernstige aandoening ontwikkelen. Dit heet vlooienbeetdermatitis en kan ertoe leiden dat het immuunsysteem van de kat overdreven reageert op elke beet en enorme jeuk, pijn en pijn veroorzaakt.

Dit betekent dat elke vlooienbeet die een kat krijgt een enorm probleem zal zijn dat verontrustend en onaangenaam voor hen zal zijn. Hiervoor zal vaak een bezoek aan de dierenarts nodig zijn.

Als een kat eenmaal een vlooiengevoeligheid heeft ontwikkeld, kan dit niet ongedaan worden gemaakt. Dit is te voorkomen door een preventieve vlooienbehandeling. Neem contact op met de dierenarts voor advies.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer