Huisdiernieuws ...
Home Blog Fietsen met je hond

Fietsen met je hond

door Jarno de Vries

Het is weer de tijd van het jaar om er heerlijk op uit te trekken met je hond. Fietsen met je hond kan op verschillende manieren worden opgevat. Samen fietsen door het dorp of echt op avontuur door het bos.

fietsen met je hond

Aan fietsen met de hond denk je gelijk aan dat je hond vast zit aan de fiets en mee rent. Dit om alle energie eruit te gooien. Wist je dat dit ook een sport is, Bikejoring heet dat.

Bikejoring

Bikejoring is een erg leuke sport om samen met je hond te doen. Samen leg je een parcours af dat varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer. De hond draagt een speciaal tuig en aan het tuig zit een elastische en dus verende lijn van maximaal 2,5 meter lang.

Deze lijn zit vast aan de stuurpen of het frame van de fiets en wordt via een lijnuithouder van flexibel materiaal naar voren geleid zodat de lijn het voorwiel niet kan raken. Erg veilig omdat er soms snelheden van 30 kilometer per uur worden behaald.

Bikejoring

Het is ook erg belangrijk dat je hond van te voren bepaalde commando’s leert. Op deze manier kun je je hond coachen vanaf je fiets. Denk hierbij aan de commando’s ‘links’, ‘rechts’, ‘vooruit’, ‘let op’, ‘rustig’ en leer je hond een commando aan zodat hij of zij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijvoorbeeld ‘Gogo’. Wil je meer weten over Bikejoring, kijk dan snel op de website.

Ontspannen fietsen

Voor de ontspanning met de hond fietsen is natuurlijk ook leuk. Er zijn verschillende mogelijkheden om er met je hond en je fiets op uit te trekken. Via de ANWB kun je met de knooppuntenplanner een fietsroute plannen.

hondenfietskar

Probeer tijdens je route rekening houden met de conditievan je hond. Rust op tijd uit. Dit kun je doen door hem enkele stukken van de fietstocht in een fietsmandje te doen.

Ook zijn er speciale trolley’s verkrijgbaar voor de wat grotere honden. Deze kun je achterop de fiets koppelen. Gebruik daarnaast altijd een tuigje voor je hond in plaats van een halsband.

fietsen met de hond

Fietsen met je pup

Het wordt afgeraden een pup naast je fiets te laten lopen. In het eerste levensjaar is een pup nog volledig in de groei en is zijn skelet nog helemaal aan het uitgroeien. Als je je pup overbelast, kunnen er allerlei nare kwalen ontstaan, zoals bijvoorbeeld OCD.

Wat je wel kunt doen, is je pup in een speciale hondenfietsmand meenemen tijdens het fietsen. Op deze manier kun je veilig fietsen en maakt je pup kennis met vele prikkels onderweg.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer