Home Blog Gebitsproblemen bij oude katten

Gebitsproblemen bij oude katten

door Jarno de Vries

De kat wordt steeds ouder, 20 jaar is meer regel dan uitzondering. Maar met het ouder worden komen ook de ouderdomsklachten. Gebitsproblemen komen veel voor bij oudere katten.

Gebit kat

Hoe kijk je een kat in de bek

Bij een kat kijk je ook niet zo gemakkelijk in de bek, dan bij een hond. Soms lukt het even om te kijken wanneer je kat gaapt. Ook kun je je kat aanleren dat je even haar bovenlip iets mag optillen. Op deze manier kun je de grote hoektand en het tandvlees bekijken.

Dit is een eenvoudige manier om een idee te hebben van de mondgezondheid van je kat. Het tandvlees hoort mooi roze te zijn en niet rood (= teken van ontsteking). En de hoektand moet mooi wit zijn zonder tandsteen (= bruinig hard materiaal). Wanneer je je kat steeds beloont, dan wordt het makkelijker om in de bek te kijken.

Tandsteen bij de kat

Net als bij mensen en honden vormt zich tandplak op de tanden en kiezen van de kat. Bij het ene dier zal dit meer zijn dan bij de andere. Dit heeft te maken met de samenstelling van het speeksel, wat per dier verschillend is.

Kat tanden

Tandplak is prima te verwijderen door te poetsen, alleen is dat bij katten niet zo eenvoudig. Bij hele makkelijke katten lukt het soms wel. Je moet dit aanleren wanneer de kat jong is. Blijft de tandplak zitten dan wordt het uiteindelijk tandsteen. Tandsteen kan alleen door een dierenarts verwijderd worden onder narcose.

Pijn door ontstoken tandvlees

Tandsteen geeft irritatie van het tandvlees. Dit gaat vervolgens ontsteken. Ook het weefsel dat de tanden en kiezen met de kaak verbindt, het paradontium, kan gaan ontsteken. Als dat zo is komen de tanden en kiezen los te staan. Ook kunnen er dan ontstekingen aan de wortelpunt ontstaan. Dit geeft een hoop ongemak en pijn.

Vieze geur

Je zou dan ook verwachten dat een kat met ontstoken tandvlees en losse kiezen niet meer wil eten. Maar dat is vaak niet het geval. Eerder ruik je een vieze geur uit de bek. Deze geur wordt veroorzaakt door de bacteriën in de tandplak en op het tandsteen. Soms willen katten niet meer zo graag over de kop geaaid worden of laten ze bij het eten brokjes uit hun bek vallen en eten ze later weer op.

Schoonmaken van het gebit

Vieze geur door ontstoken tandvlees

Als de tanden en kiezen zijn schoongemaakt en eventuele losse of ontstoken kiezen zijn getrokken knapt de kat meestal enorm op. De kat gaat beter eten en wordt vrolijker.

Het beste zou zijn om alle katten aan te leren om hun tanden te laten poetsen. Maar vaak is dit niet het geval. Wat wel goed mogelijk is, om tijdens het gapen in de bek van je kat te kijken en het gedrag goed te observeren.

Bij de jaarlijkse controle van de dierenarts kun je eventuele veranderingen in gedrag bespreken. De dierenarts zal met de jaarlijkse controle ook de tanden van je kat bekijken.

Poetsen van de tanden van de kat

Verder is het belangrijk om je kat via het voer of extra producten goed te laten kauwen. Je maakt dan eigenlijk gebruik van de schurende werking van het kauwen.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer