Huisdiernieuws ...
Home Blog Grootste honden ter wereld

Grootste honden ter wereld

door Jarno de Vries

Er zijn veel verschillende honden op de wereld, in alle verschillende groottes, kleuren en persoonlijkheden. Ook waar ze vroeger en soms nu ook nog voor gebruikt werden is zeer verschillend. Door de eeuwen heen zijn verschillende honden op verschillende geografische locaties door mensen aangescherpt om bepaalde rollen te spelen, van jager tot voogd, van herder tot metgezel.

Voor sommige van deze rassen is de grootte een belangrijke speler geweest in de zoektocht naar perfectie, of dat nu was om op groter of sneller wild te jagen of om een huis met meer intimidatie te bewaken, of zelfs om de massa te hebben om te overleven op ijskoude locaties. Van de honderden hondenrassen over de hele wereld zijn er negen van de grootste. Maar wat zijn nu de grootste honden ter wereld?

Duitse dog

De Duitse Dog wordt algemeen erkend als het grootste honden ter wereld, althans wat betreft lengte. De Duitse Dog is een ras van Duitse oorsprong en de Duitse naam Deutsche Dogge betekent Duitse mastiff. Voordat ze echter officiële wortels in Duitsland vestigden, kwamen de honden die uiteindelijk het Duitse Dog-ras werden, voort uit een kruising tussen Engelse Mastiffs en Ierse Wolfshonden.

Grootste honden ter wereld

Hoewel ze niet de zwaarste honden zijn en ongeveer 45-55 kg bereiken, behoren ze tot de langste. De gemiddelde Duitse Dog is ongeveer 70-76 centimeter lang, maar vaak kunnen ze groter zijn. De wereldrecordhouder voor de langste hond was een Duitse Dog genaamd Zeus, die maar liefst 111 centimeter lang was. Deze grote honden ruilen een lang leven echter in voor hun grootte en worden slechts tussen de 6 en 8 jaar oud. Zeus stierf van ouderdom op slechts 5 jaar oud.

Hoewel de Duitse Dog doorgaans wordt beschouwd als de grootste van alle hondenrassen, gaan we kijken naar een paar andere rassen die dit ras voor zijn geld geven, waaronder een ras dat eigenlijk nog groter is.

Mastino napoletano

Mastiff-rassen behoren zeker tot de grootste honden ter wereld in termen van enorme massa. De Napolitaanse mastiff is ontstaan in Zuid-Italië. Gebruikt als waakhond, is de gemiddelde mannelijke mastiff tussen de 65-80 centimeter lang en weegt hij een flinke 59-70 kg. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner, een paar centimeter korter en wegen 50-59 kg.

Mastino Napoletano

Dit ras staat bekend als onverschrokken en beschermend voor huis en gezin, waardoor het een ideale waakhond is, maar geen ideaal waarschuwingssysteem. Mastiffs zijn meestal stil en staan erom bekend indringers te besluipen in plaats van te blaffen om ze te waarschuwen. Vanwege de beschermende aard van het ras, wil je zeker niet tussen deze honden en hun familie staan, waardoor deze hond alleen een ras is voor eigenaren die goed thuis zijn in hondentraining en in staat zijn om de uitgebreide tijd te besteden die nodig is voor socialisatie.

Schotse deerhound

schotse deerhound

Terugkomend op de langbenige rassen, geeft de Schotse deerhound zijn doel en oorsprong in zijn naam weg. Dit ras behoort ook tot de grootste honden ter wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit Schotland lang voordat de geschiedenis werd vastgelegd, is het ras een grovere soort, ooit gebruikt om op edelherten te jagen en gemakkelijk op zijn prooi te jagen. Ze zijn groter en zwaarder dan windhonden, maar zijn op dezelfde manier gebouwd, met een slungelig lichaam dat bedoeld is voor snelheid.

Deerhounds kunnen wel 80 cm lang zijn en wel 50 kg wegen. Hoewel ze tegenwoordig niet worden gebruikt voor de jacht op herten, wordt het ras in leven gehouden door liefhebbers die ze gebruiken voor show en op sommige plaatsen coursing.

Bordeauxdog

Nog een ras wat tot de grootste honden ter wereld hoort. De Bordeauxdog kent verschillende andere namen, waaronder de Bordeaux-mastiff, de Franse mastiff en de Bordeauxdog. Maar dit ras, onder een andere naam, is nog steeds zo enorm. Hoewel andere rassen, van de poedel en de Franse bulldog tot de Grote Pyreneeën en de Bassethond, misschien meer bekende rassen van Franse oorsprong zijn, is de Bordeauxdog een van de oudste rassen van Frankrijk.

De Bordeauxdog is tussen de 60 en 70 centimeter lang en weegt tussen de 56 en 68 kg. Maar hoewel het redelijk gemiddeld is wat mastiff-rassen betreft, heeft het één ding dat het onderscheidt: naar verluidt heeft het de grootste kop van elke hond in verhouding tot de lichaamsgrootte.

Bordeauxdog

In tegenstelling tot de Napolitaanse mastiff, is de Bordeauxdog gebruikt voor meer dan alleen het bewaken van huis en huis, hoewel dat ook in zijn taakomschrijving stond. Deze honden werden ook voor alles gebruikt, van het waken over kuddes tot het trekken van karren. Het is van oudsher een echte werkhond en een manusje van alles geweest – althans wat honden betreft. Het ras is buiten actief en energiek, maar eenmaal binnen is het op zijn zachtst gezegd zacht.

Newfoundlander

De grootste hond ter wereld

De Newfoundlander is een werkhond van, je raadt het al, Newfoundland. In tegenstelling tot veel grotere rassen, werd de Newfie niet gefokt als waakhond. In plaats daarvan was het oorspronkelijk bedoeld om vissers te helpen. De grote, gespierde honden kunnen netten en lijnen uit boten halen, karren trekken en, belangrijker nog, alles halen wat overboord valt, inclusief mensen. Het ras is een uitzonderlijke waterhond en een sterke zwemmer, en er zijn veel reddingen van mensen op zee geweest die aan deze grote, zachtaardige honden zijn toegeschreven.

Newfoundlander honden zijn tussen de 70 en 76 centimeter lang en wegen maar liefst 68 kg. Ze zien er nog groter uit door hun dikke dubbele vacht, waardoor ze zelfs in ijskoud water warm blijven.

Engelse mastiff

De Engelse mastiff is een van de grootste hondenrassen ter wereld. Deze honden groeien tot een hoogte van 75 centimeter en kunnen wel 113 kg wegen! Omdat een Duitse Dog het record voor de langste hond heeft, heeft een Engelse mastiff het record voor de zwaarste. Het zwaarste gewicht dat ooit voor een hond is geregistreerd, was een Engelse mastiff genaamd Aicama Zorba, die 155 kg woog.

Engelse Mastiff

Hun grootte is een belangrijk onderdeel van het doel van het ras in het verleden, waaronder bloedsporten zoals het voeren van beren, stieren en leeuwen. Tegenwoordig zijn het echter gewoon vriendelijke reuzen, die die moedige en onverschrokken aspecten van het temperament van het ras op een laag pitje laten staan terwijl de zachte, gelijkmatige en loyale kanten naar voren komen. Ze kunnen uitstekende gezinshonden zijn omdat ze zo gemakkelijk in de omgang zijn. Dus als je kinderen om een hond of een pony vragen, nou … het is niet zo dat de grootte een rol speelt bij uw beslissing.

Sint-Bernard

De Sint-Bernard is een ras dat oorspronkelijk in de Zwitserse Alpen en Noord-Italië werd gecreëerd als reddingshond. De monniken van het Sint Bernard Hospice worden gecrediteerd voor het trainen van honden voor redding en voor het spelen van een rol bij de ontwikkeling van het ras dat we vandaag kennen. Honden kunnen tussen de 60 en 75 centimeter lang zijn en wegen tussen de 63 en 80 kg.

Hoewel ze oorspronkelijk werden gebruikt als reddingshonden om reizigers te vinden en te redden, zijn de huidige Sint-Bernards meestal gezinshonden. Ze staan bekend als zachtaardig, liefdevol, vriendelijk en geweldig met kinderen.

Leonberger

Leonberger

Als de Leonberger je doet denken aan een Newfoundlander gemengd met een Sint-Bernardus, zou dat moeten. Dat is precies hoe het ras is ontstaan. Halverwege de jaren 1840 stak Heinrich Essig uit Leonberg, Duitsland, vier generaties lang een Newfoundland over met een Sint-Bernard, en voegde er vervolgens een Pyreneese berghond aan toe. Het resultaat van deze verschillende generaties fokken is de Leonberger.

Dit ras is tussen de 70 en 80 centimeter lang en kan wel 77 kg wegen. Maar ondanks hun grootte zijn het gewoon gigantische familiehonden. Hoewel hun hoofddoel als gezelschapsdier is, doet het ras het heel goed in alles, van waterredding tot speuren tot hoeden. Als het een activiteit is die zowel kracht als slimheid vereist, zal de Leonberger daar waarschijnlijk goed in zijn.

Ierse wolfshond

hoe groot is de grootste hond ter wereld

Net als de Schotse deerhound, werd de Ierse wolfshond gefokt om een grover te zijn en werd hij inderdaad oorspronkelijk gebruikt om wolven te achtervolgen. De Ierse wolfshond, ontwikkeld van oorlogshonden tot een hond die wordt gebruikt voor de jacht en bewaking, is oud en kan al in 7000 voor Christus naar Ierland zijn gebracht. Hoewel hun primaire doel was jagen, zijn de honden van tegenwoordig tamelijk stil en gereserveerd, intelligent en gemakkelijk in de omgang.

Hoe groot is de grootste hond ter wereld?

De Ierse wolfshond is de grootste van alle honden, zelfs de Duitse dog. Volgens de rasstandaarden moet de minimale hoogte 80 cm zijn voor mannen en 75 cm voor vrouwen. Dat is slechts het minimum. Mannetjes zijn vaak zo groot als 85-90 cm en wegen meer dan 63 kg.

Past de grootste hond ter wereld bij mij

Je wilt een hond kopen, maar er zijn zoveel verschillende soorten honden (er zijn wel meer dan 300 hondenrassen). De vraag is: welke hond past bij mij? Gelukkig zijn wij hier om je te helpen! Elk hondenras heeft zijn eigen karaktereigenschappen, het is belangrijk dat je voor het kopen van een hond, goed weet wat de aard is van de verschillende hondenrassen. Wat voor verwachtingen heb je, wil je een grote of een kleine hond? Schrijf alles op een kladblaadje en kies dan het best passende ras bij je wensen. Lees via deze link meer.

Wat is de grootste hond ter wereld

De Ierse wolfshond is de grootste hond ter wereld, zelfs groter dan de Duitse dog. Volgens de rasstandaarden moet de minimale hoogte 80 cm zijn voor mannen en 75 cm voor vrouwen. Dat is slechts het minimum. Mannetjes zijn vaak zo groot als 85-90 cm en wegen meer dan 63 kg

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer