Huisdiernieuws ...
Home Blog Hoe een hond zindelijk maken

Hoe een hond zindelijk maken

door Jarno de Vries
Puppy's opvoeden kost veel tijd

Het is altijd leuk om een pup te mogen verwelkomen binnen het gezin. Maar het zindelijk maken van een pup is en blijft soms een lastig karwei. Hoe goed het zindelijk maken gaat, heeft te maken met een aantal factoren. Waar is de pup bijvoorbeeld geboren en was er een grote nestplaats waar regelmatig werd schoon gemaakt? Pups die in een te klein nest opgroeien, ontwikkelen minder snel de drang om hun behoefte buiten het nest te doen. 

Tips voor zindelijk maken hond

Ook spelen hoort er bij

Honden zijn van nature netjes en bevuilen hun nest niet graag. Zolang de pup genoeg mogelijkheden heeft om buiten zijn nest zijn behoefte te doen, zal hij zijn nest niet bevuilen. Je moet een pup vaak uitlaten om ongelukjes te voorkomen. Een handig hulpmiddel is hierbij de bench. De pup zal niet snel zijn of haar eigen nest bevuilen. Een bench moet zo groot zijn dat de hond er net in kan draaien, staan en liggen. 

Kranten voor ongelukjes

Het is raadzaam vanaf de eerste dag dat de pup er is op verschillende plekken kranten neer te leggen. De belangrijkste plek is bij de voor- en achterdeur.

Cavalier King Charles

Let goed op wanneer de pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe je dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak kun je dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op dezelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld.
Wanneer een pup dit gedrag vertoond neem je de pup mee naar buiten en zet je hem op de plek neer waar je wilt dat hij later ook zijn behoefte gaat doen. Ook kan je hieraan een commando koppelen zoals ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’. 

Om het uur naar buiten

In het begin is het zaak om vaak naar buiten (om 1 of 2 uur) te gaan, ook al maakt de pup nog geen aanstalten. Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, gewoon vaak met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Zorg dat die plek buiten niet te ver weg is. Leer je hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders komt je in de problemen als je de hond eens meeneemt op visite.

Opgroeiende pups

Uitlaten pup in nacht

De eerste nachten is het belangrijk om de pup een aantal keren uit te laten. De eerste nachten bij je thuis kan de pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden. En om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, is dit erg belangrijk. 

Beloning

Als je ziet dat de pup op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen, til hem dan onmiddellijk op en breng hem naar buiten. Door het optillen treed een plasrem in werking. Als de pup zijn plasje buiten afmaakt, beloon je hem hiervoor. 

Azijn tegen ongelukjes

Pups moeten op tijd naar buiten

Als de pup een keer zijn plasje binnen doet dan is het belangrijk de plek schoon te maken en te neutraliseren met azijn. Geef de pup geen enkele vorm van aandacht voor ongelukjes. Straffen voor onzindelijkheid zorgt er alleen maar voor dat de pup bang wordt en zijn of haar behoefte gaat doen op plekken waar je het niet kan zien. 

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer