Home Blog Hoe gevaarlijk is de processierups voor mijn hond

Hoe gevaarlijk is de processierups voor mijn hond

door Jarno de Vries

Vorige zomer was het menigmaal in het nieuws dat er honden aan de processierups waren overleden. En ook dit jaar wordt het wederom een ‘goede zomer’ voor de processierups. Het wordt opletten komende zomer; mensen raken niet uitgesproken over de eikenprocessierups. Enorme jeuk, rode bultjes en soms zelfs heftige klachten als kortademigheid of een dikke tong kunnen het gevolg zijn van contact met de minuscule brandhaartjes van de rups. Ook honden hebben er last van.

Wat is een processierups

De processierups staat ook wel bekend als eikenprocessierups. Deze rups leeft in de bladeren van de eikenboom. Ieder jaar in mei komen de rupsen tevoorschijn. Vanaf juni zijn de rupsen volwassen. De eikenprocessierupsen verpoppen zich in juli tot september tot een kleine bruine nachtvlinder. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, is algemeen in België en sinds 1990 komt de processierups ook in Nederland steeds vaker voor.

processierups

De rupsen bevatten brandharen die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Hierdoor worden de rupsen gezien als een vervelend beestje. Ook komen ze vaak in grote aantallen voor.

Symptomen processierups

De haren van de processierups geven mierenzuur af en ze hebben weerhaakjes. De weerhaakjes zorgen er voor dat de haartje zich vasthechten op de plaats waar ze terechtkomen. Het mierenzuur dringt op deze manier door aanraking de huid binnen. Mierenzuur is een sterk bijtende stof wat irritatie en zelfs brandwonden kan veroorzaken.

De klachten die bij honden het meeste voorkomen zijn:

hond in aanraking met processierups
  • Jeukende plekken
  • Slikklachten,
  • Kokhalzen/braakneigingen,
  • Geïrriteerde huid,
  • Last van de ogen,
  • Rode bulten,
  • Opgezwollen slijmvliezen;
  • Gezwollen lippen, oogleden, wangen en poten.

Behandeling processierups

Het is belangrijk wanneer je enkele van bovenstaande verschijnselen bij je hond ziet en het komt mogelijk door de processierups, om dan de bek meteen te spoelen om de brandharen uit de vacht te verwijderen. De brandharen uit de vacht kun je het beste verwijderen met tape. Draag zelf altijd handschoenen zodat de haren niet bij jou terecht komen. Neem contact op met de dierenarts zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

Voorkomen klachten processierups

bomen met processierups zijn afgezet met lint

De haren van de processierups kunnen door de lucht vliegen, op het water drijven en in de bomen achterblijven ook wanneer er al geen rupsen of nesten meer aanwezig zijn.

Probeer de mogelijk gebieden met veel eikenbomen te vermijden tijdens het uitlaten van de hond. Zorg dat jouw hond de rupsen in geen geval aanraakt of zijn neus in een nest steekt. Heb je het vermoeden dat de rupsen in een bepaald gebied zitten, lijn je hond aan.

Er is nog geen speciale meldkaart waar de rupsen te zien zijn. Welk kun je meldingen doen in deze link wanneer je de processierups ziet.

Wat doen gemeenten tegen de rups?

Vorig jaar grepen gemeenten pas in wanneer de rupsen te dicht bij bevolkte gebieden komen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat de rupsen dan al brandharen hebben. De brandharen van de processierups blijven 5 jaar in de boom aanwezig, ook nadat de rupsen weg zijn.

Op het moment dat de gemeente ingrijpt en een nest processierupsen laat weghalen, wordt dit gedaan met een soort stofzuiger. De rupsen en het nestmateriaal worden direct op hoge temperatuur verbrand. Zelfs de as die daar vanaf komt moet worden begraven in de grond en mag tot 8 jaar na begraven niet meer worden omgespit. De haren kunnen door de aanwezigheid van mierenzuur en weerhaakjes ook jaren na het afvallen gezondheidsklachten veroorzaken.

Processierups

Er zijn ook nog andere preventieve maatregelen om de rups te bestrijden. Bij beide methoden worden de rupsen al gedood voordat er brandharen ontstaan. De ene methode is door kleine larven in de boom te spuiten en daarmee de eitjes op te laten eten. De andere optie is om de bladeren te besproeien met een bacterie. Zodra de larven beginnen met eten gaan ze dood.

Natuurlijke bestrijding

De koolmees is in Nederland uitgegroeid tot een symbool in de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De koolmees is namelijk een grote liefhebber van deze rups en eet hem tijdens verschillende fasen van zijn levenscyclus. Steeds meer gemeentes en bedrijven zetten daarom ook nestkasten in, in hun strijd tegen de overlast van de eikenprocessierups.

Koolmees

Ondervindt je zelf overlast van deze rups in jouw omgeving? Dan helpt het om een aantal nestkasten voor koolmezen op te hangen in je tuin of buurt.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer