Huisdiernieuws ...
Home Blog Hoe veilig is vegetarisch eten voor honden en katten?

Hoe veilig is vegetarisch eten voor honden en katten?

door Jarno de Vries
Hond eet

Honden en katten hebben zeer specifieke behoeften op voedingsgebied. Dit is afhankelijk van veel factoren, denk hierbij aan leeftijd, grootte, activiteitsniveau, ras en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Honden en katten zijn in hun fysiologie en behoeften zeer verschillend.

Vegetarisch eten voor de kat

Een kat is een echte carnivoor (vleeseter). De kat heeft dan ook specifieke eisen omtrent de voeding. Wanneer je als eigenaar vegetarisch wil gaan voeren, moet je hier zeer goed over nadenken. Het is belangrijk om advies in te winnen bij je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Katten hebben veel eiwitten en aminozuren nodig, deze breken snel af in hun lichaam. Als hier een tekort aan ontstaat, kunnen ze dit afbreekproces niet stopzetten, wat ze extra gevoelig maakt voor tekorten.

kat vegetarisch voeren

Met name het belang van taurine (een aminozuur dat alleen voorkomt in dierlijke eiwitten) in kattenvoeding is bekend. Dit is voor katten een erg belangrijke voedingsstof. Een tekort hiervan kan leiden tot blindheid en hartfalen. Katten kunnen beperkt taurine aanmaken, daarom is het belangrijk dat dit in hun voeding zit.

Arachidonzuur (een essentieel vetzuur) is een ander voorbeeld van een voedingsstof die katten nodig hebben en die alleen in dierlijke producten voorkomt. Ditzelfde geldt voor voorgevormd vitamine A (retinol), aangezien katten niet voldoende provitamine A uit groenten kunnen opnemen.

Katten hebben ook een grote behoefte aan vitamine B12, dat van nature voorkomt in dierlijke producten.

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Vegetarisch eten voor de hond

Honden zijn omnivoren (alleseters) die zich goed kunnen aanpassen aan een uitgebalanceerd vegetarisch dieet. Er zijn meerdere soorten ‘compleet’ vegetarische hondenvoeding op de markt en voor de meeste eigenaren is dit de meest veilige keuze wanneer ze vegetarisch willen voeren. Bespreek dit wel altijd met je dierenarts of een voedingsdeskundige.

voer samenstellen

Zelf voeding samenstellen voor je hond of kat

Studies hebben aangetoond dat de voedingswaarde van zelfbereide voeding vaak onvoldoende is.
Het samenstellen van voedzame, uitgebalanceerde, zelfbereide vegetarische voeding is erg moeilijk.

Een onderzoek bij 86 honden in Duitsland, Zwitserland en België die vegetarische voeding kregen, wees uit dat meer dan helft van de honden voeding kreeg met te weinig voedingsstoffen. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen hebben op lange termijn grote invloed op de gezondheid en op het welzijn van huisdieren.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer