Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond aan de lijn leren lopen

Hond aan de lijn leren lopen

door Jarno de Vries

Als er één ding is waar ik jaloers op ben in het park, is het honden zien die perfect langs de zijde van hun eigenaar lopen. Er komt nog een hond aan? Faseert ze helemaal niet. Een trio opgewonden kinderen nadert? De hond lijkt het niet te merken. Het is zeer vervelend wanneer je hond trekt aan de lijn.

Mijn hond en ik waren het tegenovergestelde. Ik was degene die wanhopig probeerde mijn hond kalm te houden tijdens het wandelen. Ik zou haar met al mijn kracht tegenhouden wanneer iemand langsliep, en ik was degene met een stevige grip, zelfs als er niets “opwindend” in de buurt was, omdat trekken haar standaard werd bij het lopen.

Maar een paar jaar geleden vond ik eindelijk enkele tips die hielpen. Na het lezen en bekijken van alles wat ik over het onderwerp kon vinden, vond ik enkele methoden die werkten. In dit artikel zullen we ingaan op: waarom honden trekken, methoden om het trekken te stoppen en waarom consistentie de sleutel is. Zo stopte ik mijn hond om aan de riem te trekken.

Hond trekt aan de lijn, maar waarom?

Voordat we ingaan op de methoden die ervoor kunnen zorgen dat uw hond niet aan de riem trekt, gaan we eerst kijken waarom honden trekken om mee te beginnen. Net als bij veel ander gedrag, kan het beheer van het gedrag gemakkelijker worden gemaakt door te begrijpen waarom honden in het begin aan de riem trekken en hoeveel van ons onbedoeld aanmoedigen.

Honden trekken aan de riem omdat dit normaal hondengedrag is. Is het wenselijk? Nee, maar het is natuurlijk voor hen. Trekken brengt hen waar ze naartoe willen, en het brengt hen in hun eigen tempo. Ze trekken niet omdat ze proberen dominant te zijn, ze doen het omdat het werkt. Met andere woorden, als je achter je hond aan het wandelen bent en hij trekt, leer je hem om nog meer te trekken. Dat trekken wordt beloond omdat het hen vooruit houdt en krijgt waar ze naartoe willen.

Als je hond altijd aan de riem heeft getrokken, is het een moeilijke gewoonte om te breken. Omdat ze gewend zijn om vooruit te gaan terwijl ze aan het gedrag zelf trekken, is dit aangemoedigd, en de natuurlijke reflex van een hond is om weerstand te bieden. Maar als je consistent bent, kun je die gewoonte doorbreken, en na verloop van tijd kun je al dat trekken stoppen en stoppen door je hond te laten zien dat het lopen aan je zijde veel meer de moeite waard is.

Niet elke methode werkt voor elke hond

Als er één ding is dat je moet doen voordat je met enige vorm van training begint, is het dat niet elke methode voor elke hond werkt. Ik heb veel methoden geprobeerd als het gaat om het los lopen van de riem, en ik voelde me altijd als een mislukking als iemand niet werkte. Dus als je in het verleden hebt gelezen dat je los bent gegaan, maar geen resultaten zag, ben je niet alleen.

Veel van de hondentraining gaat over het vinden van wat uw hond motiveert, en daarop voortbouwen. Voor Laika hield ik me aan methoden die goede prikkels voor mijn hond boden, waaronder veel lekkernijen en speelgoed als motivatie.

Heb je ooit gehoord van een boomtip zijn? Het gaat zo – als je hond begint te lopen, stop je en blijf je stilstaan. De theorie is dat je hond zal leren dat trekken betekent dat je de wandeling gaat pauzeren, daarom trekt hij niet meer.

Weet je wat er gebeurde toen ik dat probeerde met mijn opgewonden hond die al gewend was aan de riem te trekken? Ze trok nog harder om te komen waar ze heen wilde en raakte gefrustreerd toen ik niet zou bewegen. Als je geduldig genoeg bent, kun je misschien succes hebben met deze methode, maar het werkte niet erg goed voor mijn hond. Ik probeerde het maandenlang en ik zat vast aan de kant van de weg die elke drie voet bleef stoppen om een ​​paar minuten stil te staan ​​in de hoop dat mijn hond zou kiezen om zich te vestigen. Maar dat gebeurde niet. In het beste geval zou ze aan het einde van de riem blijven uitkijken, en soms stopte ze even, maar zodra we weer begonnen te bewegen, was ze meteen weer aan het trekken.

Een boom zijn werkte niet voor mijn Laika – deels vanwege haar prikkelbaarheid, en deels vanwege het feit dat ze al gewend was te trekken om te komen waar ze heen wilde. Als het erom gaat te voorkomen dat uw hond aan de riem trekt, moet u een methode vinden die uw hond motiveert.

Dit wil niet zeggen dat een boom niet goed werkt voor sommige honden; Ik heb het zien werken. Het werkte gewoon niet goed voor mijn hond, en misschien niet de beste methode als je een hond hebt die al lang aan het trekken is.

Als het gaat om het trainen van uw hond om mooi aan de lijn te lopen, houd dan één ding in gedachten – niet alle methoden werken perfect voor elke hond. Raak niet ontmoedigd als een enkele methode niet werkt met uw hond. Een deel van hondentraining is uitzoeken wat uw hond motiveert, en daarop voortbouwen.

1: Kies een wandelmethode en blijf daarbij

De eerste tip als het gaat om het leren van uw hond om niet aan de riem te trekken, is één wandelmethode kiezen en consistent zijn. Je moet uw hond leren welk gedrag acceptabel is tijdens een wandeling, dus het is de snelste manier om erachter te komen hoe je uw hond wilt laten lopen en consistent te zijn met dat doel.

Wil je dat de hond aan uw rechterkant, linkerkant of een paar stappen achter loopt? Kies je voorkeur en blijf consistent. Als je wilt dat je hond te allen tijde aan je rechterkant blijft, zorg er dan voor dat iedereen die met hem wandelt, zich aan dat plan houdt. Als je je aan één methode houdt, leert uw hond precies wat er van hem wordt verwacht tijdens een wandeling en wordt de training soepeler.

2: Begin in een omgeving die je hond niet opwindt

Als het gaat om het leren van je hond om aan de lijn te lopen, is een ding dat je wilt vermijden, dat je hem laat falen. Dus wanneer je probeert uw hond te leren kalm te blijven en lekker te lopen, is het belangrijk om een niet-opwindende training omgeving te gebruiken. Kies een rustig tijdstip van de dag en oefen door de straat te lopen, maak een avondwandeling tijdens het diner wanneer de meeste mensen binnen zijn, of ga naar een park tijdens niet-piekuren.

Als je je hond naar een druk park brengt voordat hij goede leibandmanieren (en goede impulscontrole) heeft, is de kans groot dat hij veel te opgewonden en gestimuleerd is om op te letten en iets te leren. Ze zullen veel te veel worden afgeleid door al die opwindende geluiden, geuren en bezienswaardigheden – en natuurlijk eekhoorns. Laat je hond niet zo falen. Begin met je hond te leren hoe hij mooi moet lopen in een rustige omgeving en vanaf daar moet bouwen.

3: De Cheater-methode: een harnas met aanlijning aan de voorkant

Mijn favoriete methode als het gaat om het leren van uw hond om niet aan de riem te trekken, is een methode die ik de cheater-methode noem – een harnas met aanlijning aan de voorkant. Het beste deel is voorste clip harnassen zijn gemakkelijk te gebruiken; het moeilijkste is om erachter te komen hoe je ze de eerste paar keer op kunt zetten.

Ik heb geen spijt dat ik jaren geleden een voorste clip harnas heb gekregen, het is eigenlijk een van de tools die ik vanaf het begin wou. Ik heb nog nooit een enkel apparaat zo direct op wandelingen gezien. Om die reden is het gebruik van een clip aan de voorkant een van mijn favoriete tips voor het uitlaten van honden. Het is een leuke eenvoudige manier om de leibandmanieren van uw hond te “resetten” als je er nog geen hebt gebruikt.

Het gebruik van een ander stuk uitrusting werkt vooral goed bij honden die al gewend zijn te trekken met een traditionele halsband of riem. Vanaf het moment dat je je nieuwe harnas begint te gebruiken, blijf vol lof terwijl je hond lekker wandelt. Uw hond zal het harnas gaan associëren met losse leiband lopen.

Het is dezelfde methode die door veel politie-K9’s wordt gebruikt. Ze hebben verschillende kragen die ze dragen, afhankelijk van de taken die ze krijgen. Een eenvoudige omschakeling van hun kraag brengt hen in een andere mindset en ze weten precies wat van hen wordt verwacht.

Voordat ik dat harnas gebruikte, had ik een traditionele riem en halsband gebruikt. Mijn hond zou meteen beginnen te trekken zodra we de deur uitstapten, maar toen ik eenmaal op de voorste clipharnas schakelde, veranderde dat. Ze was niet gewend aan een harnas of aan de riem die aan de voorkant was geclipt. Ik profiteerde van die periode en begon haar mooie wandelmanieren te leren terwijl ze zich aan het nieuwe uitrusting aanpaste. Het duurde niet lang voordat ze aansloeg en sindsdien zijn onze wandelingen veel leuker geweest.

Gebruik traktaties om uw hond aan te moedigen

Welke methode je ook gebruikt om te voorkomen dat uw hond aan de riem trekt, het belangrijkste om te onthouden dat je uw hond gemotiveerd moet houden. Om hen aan te moedigen goed te lopen, moet je hen laten zien dat er goede dingen gebeuren als ze dat doen. En de gemakkelijkste manier om dat te bereiken is door lekkere traktaties te gebruiken. Als je je hond iets positiefs geeft voor een bepaald gedrag, zal dit hem aanmoedigen om dat gedrag te herhalen. Het los lopen van de riem is geen uitzondering.

Dus als je je hond begint te leren aan de lijn te lopen, vergeet dan niet om snoepjes te gebruiken (of speelgoed als je hond meer gemotiveerd is om te spelen) om hem aan te moedigen je te volgen. Dit zal hen laten zien dat mooi lopen zonder aan de riem te trekken betekent dat er goede dingen gebeuren, na verloop van tijd zullen ze dat gedrag zelf gaan herhalen.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer