Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond blaffen afleren met clicker

Hond blaffen afleren met clicker

door Jarno de Vries

Je wilt je hond blaffen afleren met een clicker? Dit is een geweldige, op wetenschap gebaseerde manier om met je huisdier te communiceren. Het is gemakkelijker te leren dan standaard op commando’s gebaseerde training. Je kunt elk type dier, van elke leeftijd, clickertrainen. Puppy’s zijn er dol op. Oude honden leren nieuwe trucs. Je kunt ook katten, vogels en andere huisdieren clickertrainen.

hond blaffen afleren met clicker

Wat is clickertraining?

Clickertraining is hetzelfde als positieve bekrachtigingstraining, met het extra voordeel van een clicker. Een clicker is gewoon een kleine mechanische lawaaimaker. De technieken zijn gebaseerd op de wetenschap van het leren van dieren, die zegt dat gedrag dat wordt beloond, in de toekomst vaker zal worden herhaald. Dus in plaats van je te concentreren op wat je hond verkeerd doet en goed gedrag als vanzelfsprekend beschouwen, draait clickertraining het script om en concentreert hij zich op wat je hond goed doet. Door je hond te vertellen wat hij moet doen, in plaats van wat hij niet moet doen, kun je een ongelooflijk effect hebben op hoe je hond ervoor kiest zich te gedragen.

De waarde van de clicker is dat hij je hond precies vertelt welk gedrag je beloont. Door op het juiste moment te klikken, kun je het moment markeren waarop je hond deed wat je wilde. Dus in plaats van te hoeven raden wat je leuk vond, vertelt de klik je hond precies wat hij correct deed. Als je bijvoorbeeld de hond traint om te zitten, klik je op het moment dat de kont van je hond de grond raakt.

Belangrijkste punten

 • Clickertraining, of markeren en belonen, is een vorm van positieve bekrachtiging van hondentraining.
 • De clicker of marker geeft precies aan wanneer je hond doet wat je wilt.
 • De timing van de klik is essentieel en elke klik moet worden gevolgd door een beloning.
hond clickertraining nadelen

Hier zijn enkele eenvoudige tips om je op weg te helpen.

 1. Duw op het verende uiteinde van de clicker en laat het los, waardoor je een tweekleurige klik maakt. Behandel dan. Houd de traktaties klein. Gebruik in het begin een heerlijke traktatie: voor een hond of kat, kleine blokjes gebraden kip, geen brok brokjes.
 2. Klik TIJDENS het gewenste gedrag, niet nadat het is voltooid. De timing van de klik is cruciaal. Schrik niet als uw huisdier het gedrag stopt wanneer het de klik hoort. De klik beëindigt het gedrag. Geef daarna de traktatie; de timing van de traktatie is niet belangrijk.
 3. Klik wanneer uw hond of ander huisdier iets doet wat u leuk vindt. Begin met iets gemakkelijks dat het huisdier waarschijnlijk alleen zal doen. (Ideeën: zit; kom naar je toe; raak je hand aan met zijn neus; til een voet op; raak en volg een doelobject zoals een potlood of een lepel.)
 4. Klik eenmaal (in-uit.) Als u bijzonder enthousiasme wilt uiten, verhoog dan het aantal traktaties, niet het aantal klikken.
 5. Houd oefensessies kort. In drie sessies van elk vijf minuten wordt veel meer geleerd dan in een uur saai herhalen. U kunt spectaculaire resultaten behalen en uw huisdier veel nieuwe dingen leren door hier en daar een paar klikken per dag in uw normale routine te passen.
 6. Corrigeer slecht gedrag door op goed gedrag te klikken. Klik op de pup om zichzelf op de juiste plek te ontlasten. Klik voor pootjes op de grond, niet op de bezoekers. In plaats van te schelden om lawaai te maken, klik je voor stilte. Genees het trekken aan de riem door te klikken en behandel die momenten waarop de riem slap wordt.
 7. Klik voor vrijwillige (of onbedoelde) bewegingen in de richting van uw doel. Je mag het dier overhalen of in een beweging of positie lokken, maar duw, trek of houd het niet vast. Laat het dier ontdekken hoe het het gedrag zelf moet doen. Als je voor de veiligheid een riem nodig hebt, leg hem dan over je schouder of bind hem aan je riem.
 8. Wacht niet op het “hele plaatje” of het perfecte gedrag. Klik en behandel voor kleine bewegingen in de goede richting. Je wilt dat de hond gaat zitten, en hij begint achterin te hurken: klik. U wilt dat het komt wanneer u wordt gebeld, en er zijn een paar stappen nodig: klik.
 9. Blijf je doel verhogen. Zodra je een goede reactie hebt – bijvoorbeeld als een hond vrijwillig ligt, naar je toe komt of herhaaldelijk zit – begin je om meer te vragen. Wacht een paar slagen, totdat de hond wat langer blijft liggen, wat verder komt, wat sneller gaat zitten. Dan klikken. Dit wordt een gedrag “vormgeven” genoemd.
 10. Wanneer uw dier heeft geleerd om iets met klikken te doen, zal het u het gedrag spontaan laten zien, in een poging u te laten klikken. Dit is het moment om te beginnen met het aanbieden van een keu, zoals een woord of een handsignaal. Begin met klikken voor dat gedrag als het tijdens of na de keu gebeurt. Begin dat gedrag te negeren als de keu niet werd gegeven.
 11. Bestel het dier niet rond; clickertraining is niet op commando’s gebaseerd. Als uw huisdier niet reageert op een signaal, is het niet ongehoorzaam; het heeft de keu gewoon niet helemaal geleerd. Vind meer manieren om het te cueën en klik erop voor het gewenste gedrag. Probeer een tijdje op een stillere, minder afleidende plek te werken. Als u meer dan één huisdier heeft, scheid ze dan voor training en laat ze om de beurt wisselen.
 12. Draag een clicker en “vang” schattig gedrag zoals het hoofd schuin houden, de staart achterna zitten of een voet omhoog houden. U kunt op veel verschillende gedragingen klikken, wanneer u ze toevallig opmerkt, zonder uw huisdier in verwarring te brengen.
 13. Als je boos wordt, doe je de clicker weg. Combineer geen uitschelden, rukken aan de riem en correctietraining met clickertraining; je verliest het vertrouwen van het dier in de clicker en misschien in jou.
 14. Als u geen vooruitgang boekt met een bepaald gedrag, klikt u waarschijnlijk te laat. Een nauwkeurige timing is belangrijk. Laat iemand anders naar u kijken en misschien een paar keer op u klikken.
 15. Veel plezier vooral. Clickertraining is een geweldige manier om je relatie met je hond te verrijken.

Clickertraining nadelen

 • Het is een concept op basis van beloningen, dus als je te maken hebt met een hond die weinig eet of weinig speelgoed heeft en er is niets waardevols om als beloning te gebruiken, dan heb je misschien meer moeite om je hond te trainen.
 • Als de clickertraining niet goed wordt uitgevoerd, met name de overgang van continue naar variabele en willekeurige bekrachtiging, of als de hond een lagere drang heeft voor de beloning, enz., Dan zijn aangeleerde gedragingen meer vatbaar voor uitsterven zonder de langdurige aanwezigheid van de beloning.
 • Clickertraining vereist veel kennis en oefening. Het hangt er meestal van af wat je van plan bent. Met basisoefeningen kun je wegkomen met een niet zo goede timing, maar bij meer gevorderde oefeningen is het belangrijk dat je een goede oog-handcoördinatie hebt.

Waar kopen

Clickers zijn overal te koop, online of in de dierenwinkels. Ikzelf gebruik de volgende clicker: Bestel voor nog geen 5 euro een clicker bij Bol.com

Samenvatting

Hopelijk heeft dit artikel geholpen bij het afleren van blaffen met een clicker. Uiteindelijk, wanneer je hond een nieuw gedrag heeft geleerd, heb je de clicker niet meer nodig. Het is tenslotte gewoon een leermiddel. Maar wanneer je gedrag wilt leren, vormen of vastleggen, helpt de clicker of andere marker je om duidelijk met je hond te communiceren, zodat het gewenste gedrag het gedrag is dat je krijgt. Wil je meer weten over het gedrag van je hond, neem dan hier een kijkje.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer