Home Blog Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

Kan mijn hond het coronavirus krijgen?

door Jarno de Vries

We kunnen er niet omheen, het Coronavirus. Het kan heel eng zijn als zo’n virus zich zo snel lijkt te verspreiden, maar als hondenliefhebber denken velen van ons meteen aan onze trouwe viervoeter. Vooral als je bekend bent met de uitdrukking, “Canine Coronavirus.” Kan een hond het Coronavirus krijgen? Of kan ik het Coronavirus van mijn hond krijgen?

Het coronavirus
Mondkapje om het Coronavirus tegen te gaan

Wat is het Coronavirus?

Hoewel de mensen grotendeels verwijzen naar de huidige ziekte bij alleen “Coronavirus”, is de term eigenlijk van toepassing op een familie van virussen die lijken op een “kroon” wanneer ze worden bekeken onder een elektronenmicroscoop, genaamd Coronaviridae. De huidige stam, die voor het eerst werd waargenomen in december, wordt 2019-CoV genoemd. Andere stammen waar je misschien van gehoord hebt zijn SARS-CoV en MERS-CoV. Beide hebben al ophef veroorzaakt, maar ook dit is tot rust gekomen.

2019-CoV zou zijn ontstaan op een markt in Wuhan, China, door de consumptie van slangen die besmet waren met het virus. Op dit moment zijn er meer dan 6000 bevestigde gevallen in China, maar ook geïnfecteerde mensen in andere landen – die allemaal recentelijk Wuhan, China, lijken te hebben bezocht.

Kunnen dieren het Coronavirus krijgen?

Ja dieren kunnen ook het Coronavirus krijgen. De huidige stam wordt eigenlijk gekoppeld aan slangen die op de markt worden verkocht. In dit geval lijkt het erop dat dieren die het virus bij zich dragen, het kunnen doorgeven aan een menselijke gastheer door de consumptie van zijn vlees. Dit wordt nog steeds verder onderzocht.

Een hond kan ook het Coronavirus krijgen
Ook een hond kan het Coronavirus krijgen

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

Er bestaat een Canine Coronavirus Disease – de naam is misleidend want dit is een hele andere stam. Het Canine Coronavirus dankt zijn naam aan dezelfde eigenschap die menselijke virussen krijgen – een rond, kroonvormig uiterlijk wanneer het onder een elektronenmicroscoop wordt bekeken. De meeste gevallen worden veroorzaakt door honden die poep eten die het virus bij zich draagt. Een andere reden om ervoor te zorgen dat je hond geen uitwerpselen eet.

Volgens WHO (de wereldgezondheidsorganisatie) heeft de Canine Coronavirus Disease GEEN invloed op mensen.

Symptomen bij honden

Canine Coronavirus veroorzaakt zelden symptomen bij honden. Mochten er symptomen zijn dan is dit een slechte eetlust en diarree met bloed en slijm.

Natuurlijk kunnen deze symptomen wijzen op een aantal andere problemen, dus wees er zeker van dat u naar uw dierenarts gaat.

Kan ik van mijn hond het Coronavirus krijgen

Tot nu toe zijn er geen gevallen gemeld van 2019-CoV bij honden. Eerdere stammen van het Coronavirus werden getraceerd naar contact tussen mens en dier. SARS-CoV lijkt te zijn veroorzaakt door contact met civetkatten en MERS van dromedariskamelen. 2019-CoV zou voor het eerst zijn overgedragen aan mensen via slangen die werden verkocht op een markt in Wuhan. Na besmetting van de menselijke gastheer veroorzaakt het virus ademhalingsproblemen en wordt het van mens tot mens verspreid, vaak via de lucht, via een nies of hoest.

Kan ik mijn hond besmet raken

Als je denkt dat je bent geïnfecteerd, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts en neem voorzorgsmaatregelen.

Uit eerdere stammen van het Coronavirus blijkt dat zoogdieren, zoals kamelen en civetkatten, het Coronavirus kunnen krijgen en de mens kunnen besmetten. Er zijn geen gevallen bekend van mensen die het Coronavirus hebben en hun huisdier ermee besmetten.

was altijd goed je handen
Was altijd goed je handen

Goede hygiëne is altijd belangrijk. Was regelmatig je handen en nies met de hand voor je mond. Doe de hond regelmatig wassen en voorkom dat hij poep eet.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer