Huisdiernieuws ...
Home Blog Hond eet paardenmest, waarom doen honden dit?

Hond eet paardenmest, waarom doen honden dit?

door Jarno de Vries

Paardenmest is iets waar velen van ons elke dag mee worstelen wanneer we onze honden uitlaten. Sommige honden lijken erg bedreven in het vinden van paardenmest. En vinden het geweldig om erin te rollen of zelfs op te eten.

Hond paardenmest eten

Als dit klinkt als jouw hond, dan haat je het waarschijnlijk wanneer hij dit steeds weer doet. Maar is paardenmest schadelijk voor honden of gewoon onverteerbaar om mee om te gaan? Lees verder om erachter te komen.

Waarom eet een hond paardenstront?

Om welke reden dan ook (er zijn er velen), veel honden eten graag paardenstront. In de meeste gevallen is deze nogal weerzinwekkende gewoonte vooral een probleem voor de hondenbezitter en leidt het niet tot schade voor de hond. Een zorg van veel hondenbezitters is dat een hond vergiftigd kan raken als de mest afkomstig is van een paard dat onlangs een algemeen ontwormingsmiddel, ivermectine, heeft gekregen. Meer daarover verder in dit artikel.

Paardenmest eten schadelijk

Paarden zijn vegetarische dieren, en als gevolg hiervan is paardenmest niet een van de soorten dierenpoep waarvan we denken dat ze schadelijk zijn.

Poep van planteneters bevat veel minder kans om schadelijke dingen te bevatten die de grond of andere dieren kunnen vergiftigen. Deze mest wordt vaak in de tuinbouw gebruikt.

Paardenmest is niet gevaarlijk voor honden. Paardenmest die wormen, wormeitjes of wormlarven bevat kan deze parasieten doorgeven aan honden die paardenmest eten. Dit betekend wel enig risico op een wormbesmetting voor jouw hond.

Daarom raden wij deze ontwormingstabletten aan, ik gebruik deze zelf ook al jaren en mijn honden hebben nog nooit wormen gehad.

Ontwormen hond

Ontworming bij paarden is ook noodzakelijk. Bij de ontworming voor paarden wordt vaak Ivermectine als werkzame stof gebruikt. Dit is wel schadelijk voor honden. Voor de ontworming bij honden, verwijzen we naar deze link.

hond eet paardenstront

Dit betekent dat als een hond in contact komt met paardenmest, bijvoorbeeld door erin te rollen of op te eten, hij in contact kan komen met Ivermectine en het ook kan binnenkrijgen.

Ivermectine in paardenmest kan gevaarlijk zijn voor honden. Ivermectine is giftig voor honden. Daarom wordt deze stof niet in ontwormingsmiddelen voor honden gebruikt. Dit betekent dat de Ivermectine die aanwezig kan zijn in paardenmest ook een gevaar kan vormen voor honden.

Gevaar eten paardenmest

Het rollen in paardenmest is op zich geen risico voor de hond, maar hoogstens vervelend voor jezelf.

Als je hond paardenmest eet, bestaat het risico dat hij Ivermectinevergiftiging krijgt. Is het dus gevaarlijk wanneer je hond paardenmest eet? Mogelijk. Paardenmest kan Ivermectine bevatten, wat betekent dat als je hond het eet, er een risico bestaat dat ze Ivermectinevergiftiging krijgen. Daarom kun je dit beter proberen te voorkomen.

hond paardenmest

Is ivermectine gevaarlijk voor honden?

Ivermectinevergiftiging bij honden is ernstig en kan acuut en fataal zijn. Dit betekent dat als je hond Ivermectine-vergiftiging krijgt door het eten van paardenmest, hij onmiddellijk naar een dierenarts moet.

Uw hond kan een vergiftiging krijgen als de hoeveelheden voldoende hoog zijn om de bloed-hersenbarrière te passeren. In deze gevallen kan het neurologische symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Struikelende of ongecoördineerde beweging
  • Verwijde pupillen
  • Veranderd gedrag variërend van verwarring tot coma
  • Kwijlen
  • Braken
  • Blindheid
  • Epileptische aanvallen

Hoeveel ivermectine kan mijn hond consumeren zonder een toxische reactie te veroorzaken?

Het slimst is om elke consumptie van ivermectine te vermijden, behalve als onderdeel van een door een dierenarts toegediende en gecontroleerde behandeling. Maar onbedoelde consumptie van of blootstelling aan ivermectine zal over het algemeen niet giftig zijn in minder dan:

Bij gevoelige rassen: 100 microgram per kilogram hondengewicht
Bij niet-gevoelige rassen: 2000 microgram per kilogram hondengewicht

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer