Huisdiernieuws ...
Home Blog Honden en warm weer

Honden en warm weer

door Jarno de Vries

De natuurlijke methode voor een hond om warmte kwijt te raken is veel hijgen. Dit zie je vooral met warm weer. Daarbij verliezen ze enorm veel vocht. Zorg dat je hond altijd bij zijn drinkwater kan. Zet bij warm weer op verschillende plaatsen drinkbakken.

Hond hijgt veel met warm weer

Neem tijdens wandelingen vers drinkwater mee om te voorkomen dat hij van stilstaand water drinkt. Want dat geeft een extra risico op besmetting met Leptospirose. 

Zwemmen met de hond

Je kan je hond uitstekend af laten koelen in een zwembadje. Wanneer de hond dit spannend vindt, dan kun je er zijn of haar favoriete balletje of een snoepje in gooien.

zwemmen met warm weer

Enthousiaste zwemmers kunnen natuurlijk ook een duik nemen in een zee of meertje. Zorg wel dat dit veilig gebeurt en vermijd bij voorkeur sloten wanneer het buiten warm is. Als je hond erg graag zwemt is het raadzaam een zwemvestje aan te doen.

Andere manieren van afkoelen

Lang niet alle honden zijn er dol op om het water in te gaan. In dat geval kun je een hond afkoelen door regelmatig een koele natte handdoek op zijn lijf te leggen. Of spuit je viervoeter nat met een plantenspuit. Ook een koelmat is een uitstekende optie. Ook zijn er tegenwoordig allerlei verkoelende bandjes en speeltjes te koop in de dierenspeciaalzaak.

met stromend water kan je hond ook al afkoelen

Tropenrooster

Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Je hond heeft ook tijdens deze dagen beweging nodig, maar voor lange wandelingen en uitgebreid spelen is het overdag te heet. 

Bij zonsopgang, in de ochtend, is het meestal het aangenaamste. In de avond na zonsondergang daalt de temperatuur misschien iets, maar is de lucht vaak nog erg warm.  In de vroege ochtenduren wordt de lucht meestal nog afgekoeld door de dauw. Dus sta vroeg op voor een leuke wandeling.

Zorg dat je met je hond in de schaduw blijft om een zonnesteek te voorkomen. Bossen zijn dan ook de beste plek om met je hond te wandelen als het erg warm weer is. Wanneer je niet in de buurt van bos woont is een parasol een goede optie!

Wat moet je niet doen?

Zorg voor schaduw voor je hond met warm weer
  • Loop niet over geasfalteerde wegen; gesmolten teer verwondt de voetzooltjes.
  • Laat je hond nooit, écht nooit, achter in een geparkeerde auto.
  • Neem je hond niet mee naast de fiets.
  • Je hond afkoelen doe je niet met een ventilator. Dat verhoogt namelijk het risico op een ontsteking van het oogslijmvlies, verkoudheid en een stijve nek.

Wat te doen bij oververhitting

Een oververhitting kan bij een hond erg gevaarlijk zijn. Je moet dan ook direct ingrijpen als je hond één of meer van de volgende symptomen laat zien:

  • Veel kwijlen, extreem veel en snel hijgen
  • Sloom / zwak overkomen
  • Rode slijmvliezen
  • Warm aanvoelen
  • Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden
  • Bewusteloos raken

Breng je hond direct naar binnen, probeer hem te laten drinken, leg een lauwwarme doek op de poten. Bel direct een dierenarts!

hond die afkoelt bij zwembad

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer