Huisdiernieuws ...
Home Blog Kattenbakken, hoe en wat?

Kattenbakken, hoe en wat?

door Jarno de Vries

Kattenbakken zijn er in verschillende soorten en maten. Maar wat ga je kiezen en waarom nu juist deze? En hoe groot moet deze zijn? En wat voor vulling doe je erin, want ook hier is de keuze erg ruim.

Kattenbak

Open of gesloten kattenbak

Om te beginnen heb je open en gesloten kattenbakken. Een open kattenbak vindt de kat het fijnste, deze hebben geen deksel of deur en de kat voelt zich niet snel opgesloten op deze manier. Maar een open kattenbak is niet heel fijn als deze bijvoorbeeld in de woonkamer staat, want verspreid veel geur als de kat zijn of haar behoefte daar in doet. Een gesloten kattenbak heeft een deksel en deur, deze is dus goed afgesloten. Bovendien heeft een gesloten bak een koolstoffilter en neutraliseerd hij de geur daardoor zullen geuren niet heel snel in de woonkamer hangen. Ook zijn kattenbakken in verschillende groottes te verkrijgen, deze is ook afhankelijk van de grootte van de kat en wat het dier het fijnste vindt. 

Kattenbak

Kattenbakvulling

Vulling voor de kattenbak is er ook in veel verschillende vormen. Klontvormend of juist niet. Heel fijn gruis of juist grove korrels. Hele dure vulling of juist heel goedkope. Belangrijkste is dat de kat het fijn vindt aan de poten, wanneer het dier het niet fijn vindt dan kan de kat zelfs onzindelijk worden. Katten hebben het liefst fijn, zandachtig grind want dit is het fijnste voor de pootjes. Er is zelfs kattenbakvulling in grove houtkorrels maar vaak vinden katten dit niet fijn. Ook geuren, zoals lavendel, vinden katten vaak niet fijn. Al deze geuren zijn misleidend voor de eigenaar om de kattenbakvulling te kopen. 

Klontvormend is vaak handig omdat je in een keer de urine eruit kan scheppen. Maar vaak moet je hiermee uitkijken wanneer je kittens hebt. Deze willen dit nog al eens opeten met alle gevolgen van dien. 

Een laag van 5-7 centimeter aan kattenbakvulling is voldoende voor in de kattenbak. 

Kat buiten

En het milieu?

Kattenbakvulling wordt volgens Milieu Centraal verdeeld in twee groepen: vulling van hernieuwbare grondstoffen (houtkorrels, papier, stro, maïs) en minerale vulling (o.a. bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels). Op de verpakking moet staan van welke grondstoffen de kattenbakvulling is gemaakt.  

Vulling van hernieuwbare grondstoffen leveren op het gebied van winning, transport en de afvalverwerking de gunstigste milieuscores op. Voor minerale vulling worden kleigronden afgegraven en daarmee kan natuurgebied vernield worden. Het transport is bovendien milieubelastend en de korrels kunnen niet in milieuverbrandingsovens.

Waar moet de kattenbak staan?

De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan, maar wel waar de kat wat privacy heeft. Zet de kattenbak ook niet neer op een hele warme plek, waar bijvoorbeeld de zon op schijnt of tegen de verwarming. Wanneer je een groot huis hebt met verschillende verdiepingen, is het raadzaam om meerdere kattenbakken weg te zetten.

Schoonmaken

Raadzaam is om elke dag de kattenbak schoon te maken. Dit om stank, stof en bacterievorming tegen te gaan. Het beste kun je met een schepje de vieze vulling eruit scheppen. Ook heb je speciale zakken die je eerst in de kattenbak kan leggen alvorens je de vulling erin doet. Op deze manier hou je de bak ook goed schoon en kun je alles in een keer eruit halen en zit het direct in een zak. 

Kattenbak

Kortom een simpele kattenbak met vulling en toch heel wat zaken om rekening mee te houden!

Waar moet de kattenbak staan?

De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan, maar wel waar de kat wat privacy heeft. Zet de kattenbak ook niet neer op een hele warme plek, waar bijvoorbeeld de zon op schijnt of tegen de verwarming. Wanneer je een groot huis hebt met verschillende verdiepingen, is het raadzaam om meerdere kattenbakken weg te zetten.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer