Huisdiernieuws ...
Home Blog Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten

door Jarno de Vries

Wat is niesziekte nu precies

Niesziekte bij katten is een virusaandoening en dus zeer besmettelijk.  De voorste luchtwegen, neus en keel, worden hierbij aangetast. De ziekte kan worden veroorzaakt door meerdere ziekteverwekkers (Calicivirus, Rhinotracheitusvirus (virus zoals een koortslip), Chlamydia). Wanneer meerdere infecties oorzaak zijn van de niesziekte, dan wordt dit een menginfectie genoemd. 

niesziekte bij katten

Door de vermindering van de weerstand van de virusinfectie, komt er vaak ook nog een bacteriële infectie overheen. Omdat de ogen in verbinding staan met neus en keel zie je ook vaak bij niesziekte erg vieze ogen, soms zelfs pussige uitvloeiing. 

Hoe krijgt een kat niesziekte

Het virus wordt overgedragen door direct contact met het slijmvlies, speeksel of oogvocht of via de lucht waar veel dieren op elkaar zitten, denk hierbij aan een cattery. Maar ook kan het virus worden overgedragen door vieze kleedjes en mandjes waar snot aan zit of via kleding. Vaak wordt ook gezien dat een poes en al haar kittens niesziekte hebben. In stressvolle situaties (verhuis, bevalling, show) kan het Rhinotracheitusvirus weer ziekteverwekkers uit gaan scheiden en kunnen katten ook weer terug besmet worden. 

Ragdoll

Enten

Katten worden in Nederland standaard geënt tegen niesziekte. Maar soms zie je in vakantietijd dat de druk in een asiel zo hoog is dat er een uitbraak is. Bij katten die geënt zijn is het ziektebeeld minder erg. 

Verschijnselen

De verschijnselen van niesziekte zijn: ooguitvloeiing, niesen, benauwdheid, koorts, niet eten of willen drinken, neusuitvloeiing, blaasjes op de tong en kwijlen. Vooral jonge, oude en niet gevaccineerde katten kunnen erg ziek worden en er zelfs aan overlijden. Wanneer een behandeling te laat wordt ingezet kan het dier blijvende of steeds terugkerende problemen krijgen. Dit wordt chronische niesziekte genoemd. 

niesziekte bij katten

Behandeling

Niesziekte is een virus en in principe niet te behandelen, het moet vanzelf overgaan. Echter is het wel gewenst om de symptomen zoals bijvoorbeeld koorts te behandelen. Katten kunnen zelfs drager zijn van niesziekte en het zelf niet krijgen maar wél verspreiden. Wanneer er uit de neus en ogen pus komt is het aan te raden om antibiotica te geven. Maar ga hiervoor altijd naar een dierenarts. Wacht nooit langer dan twee dagen met een niezende kat om naar een dierenarts te gaan. Soms moet een dier ook aan een infuus om uitdroging te voorkomen. Wanneer een kat met niesziekte op de juiste manier wordt behandeld, dan is de kans niet groot dat een dier er iets aan overhoudt. 

Het voorkomen van niesziekte

Voorkomen niesziekte bij katten

Niesziekte kan worden voorkomen of verminderd door de kat te enten tegen niesziekte en te houden aan het entschema voor kittens. Breng een kat niet naar een pension waar enten niet verplicht is, tegenwoordig stellen veel pensions een enting tegen Bordetella.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer