Huisdiernieuws ...
Home Blog Oogverzorging bij de hond

Oogverzorging bij de hond

door Jarno de Vries

Vorige blog was er geschreven over de verzorging van de oren bij de hond. Dit maal gaan we in op de ogen de verzorging hiervan. Het goed verzorgen van je hond is veelomvattend en soms helemaal niet zo vanzelfsprekend.

oogverzorging hond

Een gezond hondenoog

Een gezond hondenoog is helder, glanzend en vrij van vuil of afscheiding. De huid rondom het oog is ook vrij van vuil of korsten. Het is erg belangrijk dat baasjes de ogen van de hond goed in de gaten houden. Als de normale reinheid van het oog plotseling veranderd, moet je als baas extra oplettend zijn.

Oog schoonmaken

Bij veel honden komt het voor dat er in de ooghoeken een korstlaag ontstaat. Dit is een normaal proces, hier hoef je niet direct van te schrikken. Het wordt veroorzaakt door vuil of stof in het oog van je hond. Traanvocht zorgt ervoor dat dit vuil op een natuurlijke manier uit het oog wordt afgevoerd. Maar hierdoor kan een korstlaagje bij de ogen ontstaan. Dit laagje ziet er niet alleen vies uit, maar kan uiteindelijk ook voor problemen zorgen als het niet wordt verwijderd.

Maak de ooghoeken van je hond nooit schoon met water. Zeker niet als een hond al een oogprobleem heeft. De reden hiervoor is dat bacteriën veel van water houden. Het water wat je gebruikt om het oog te reinigen en waar restjes van achterblijven, is voor bacteriën handig om juist het oog in te gaan en nog meer irritatie te veroorzaken. Je voorkomt dit niet door gekookt steriel water te gebruiken.

Malteser met traanstrepen

Het beste kun je de binnenste ooghoeken (het behaarde deel, dus niet in het oog zelf !) zachtjes schoonmaken met een droge en schone doek of een watje. Maar je kunt het ook gewoon met je duim en wijsvinger verwijderen.

Traanstrepen

Traanstrepen, gekleurde strepen onder het oog, bij honden met een witte of een lichtere vacht is iets wat veel mensen zullen herkennen. Denk hierbij aan de Maltesers. Traanstrepen ontstaan doordat traanvocht over de oogrand en in de vacht sijpelt. Bacteriën gaan in dit vocht aan de slag, en zij veroorzaken die typerende roestige kleur onder de ogen van de hond.

Traanstrepen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Ontstekingen aan het oog, oren of gebit
  • Verstopte traanbuisjes
  • Vlooien (drinken niet alleen het bloed van de hond, maar kunnen ook in leven blijven door het vocht uit de ogen te drinken)
  • Water

Er zijn tegenwoordig verschillende middeltjes bij de dierenwinkel te verkrijgen om deze traanstrepen te verwijderen uit het vacht van je hond. Ga niet zelf lopen dokteren als je het niet vertrouwd, neem dan contact op met een dierenarts.

blauwe ogen

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer