Huisdiernieuws ...
Home Blog Puberteit bij honden

Puberteit bij honden

door Jarno de Vries

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat honden ook in de puberteit komen. Vaak is dit te merken aan dat ze minder goed luisteren. Hoe minder goed de hond aan de eigenaar gehecht is, hoe later ze puber worden, net als bij mensen.

eigenwijze puppy

Puberteit

Iedereen die een pup heeft en die ziet opgroeien, wist het al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Honden hebben ook een pubertijd. Het gedrag in die periode is anders dan dat van jongere of oudere honden. 

Puppy’s hechten zich net als kinderen aan mensen. “Maar eigenaren hebben vaak het gevoel dat ze falen wanneer hun puppy’s de adolescentie bereiken. Dit is de periode die ongeveer rond de 8e levensmaand aanbreekt.”, zegt Lucy Asher, gedragsetholoog aan de Universiteit van Newcastle en auteur van het nieuwe onderzoek dat deze week verschijnt in Biology Letters . Net als tieners, kunnen puberhonden hun baasjes negeren en ongehoorzaam zijn.

Reactie van de eigenaar

Beagle pup

Eigenaren reageren verschillend. Sommigen straffen hun pups, sommigen negeren ze en sommigen sturen ze zelfs weg. Opvallend vaak zie je dat juist honden in die leeftijdscategorie in asiels belanden.

Onderzoek

Om de puberteit bij honden nu ook wetenschappelijk vast te leggen  en te zien hoe het hondengedrag verandert, volgden Asher en haar team 70 Duitse herders, golden retrievers en Labrador retrievers, allen teven,  die een opleiding kregen tot potentiële geleidehonden.

Ze vroegen verzorgers om de puppy’s te scoren op de mate van gehechtheid en het trekken van aandacht.Ook werd er scheidingsgerelateerd gedrag onderzocht, zoals rillen en beven. En het achterlaten van de hond. Beide soorten gedrag duiden op angst.

Pup

Honden met hoge scores op beide schalen kwamen eerder in de puberteit (na ongeveer 5 maanden). Honden met een lage score kwamen pas na 8 maanden in de puberteit. Bij mensen is het bekend dat tienermeisjes met een slechte band met hun ouders ook pas op wat latere leeftijd in de puberteit komen. Bij honden werkt dit precies zo. Een slechte band hebben met hun verzorgers zorgt voor verschuivingen in hun reproductieve ontwikkeling.  Verder waren adolescente honden die gestrest waren door scheiding van hun ververlatingsangst vertonen  ook steeds meer ongehoorzaam aan die persoon. Maar deze honden waren niet ongehoorzaam bij anderen. Ook dit is een weerspiegeling van de onzekerheid van menselijke tieners.

Beoordeling van het onderzoek

Om de gehoorzaamheid te testen, beoordeelden de wetenschappers een afzonderlijke groep van 69 geleidehonden, op de leeftijd van 5 maanden en op 8 maanden. Ze vroegen de verzorger van de hond en een vreemde om de opdracht ‘zitten’ te geven. Alle pre-adolescente pups voerden dit voor zowel verzorger als nadere persoon snel uit. Zodra dezelfde pups de adolescentie bereiken, weigeren velen zelfs na meermaals herhalen  de opdracht van hun verzorger op te volgen.

Cavalier King Charles

Wel gehoorzamen ze de vreemde persoon. Honden die niet stevig aan hun verzorgers waren gehecht, waren zelfs nog meer bereid om de instructies van de vreemde op te volgen. Net als menselijke tieners.

Conflictgedrag

Conflictgedrag wordt geassocieerd met minder veilige gehechtheid aan de verzorger tijdens een adolescentenfase. Dit omdat gedrag dat indicatief is voor onzekere hechting alleen werd geassocieerd met gehoorzaamheid op een leeftijd die overeenkomt met adolescentie. Een zwakte van deze studie is dat de puberteit niet bij alle honden werd gemeten. Gedrag werd verondersteld op basis van de bestaande kennis van de tijd van puberteit bij de onderzochte rassen (waarbij wordt opgemerkt dat leeftijdsgroepen voor verschillende rassen opnieuw moeten worden overwogen).” Zo concluderen de onderzoekers. “De mogelijkheid dat de puberteit een gevoelige periode is bij honden, verdient verder onderzoek. Dit vooral omdat ervaringen op dit moment op lange termijn gevolgen kunnen hebben voor het gedrag.”

De puberteit bij honden is gelukkig een voorbijgaand iets. Zodra ze deze periode achter zich gelaten hebben gaan ze hoogstwaarschijnlijk weer beter luisteren!

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer