Home Blog Signalen dat je paard naar de tandarts moet

Signalen dat je paard naar de tandarts moet

door Jarno de Vries

Verwondingen bij paarden zoals wonden of zwellingen van zacht weefsel zijn meestal gemakkelijk te herkennen. Problemen die niet voor het oog zichtbaar zijn, kunnen echter onopgemerkt blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandproblemen. Deze worden vaak niet opgemerkt omdat niet alle tanden direct zichtbaar zijn en enkel te onderzoeken is met speciale apparatuur.

Er zijn echter enkele subtiele klinische symptomen die de eigenaar kunnen waarschuwen voor een tand- of mondprobleem. Het is belangrijk om regelmatig een paardentandarts het gebit te laten bekijken. Een volledig onderzoek vereist het verdoven van het paard, zijn mond open houden met een speculum en een sterke lichtbron en een tandheelkundige spiegel gebruiken om alle tanden te visualiseren. Het omvat ook het handmatig controleren op losse tanden of andere problemen.

Meest voorkomende tandproblemen

Sommige aandoeningen zijn uniek voor het groeiende of geriatrische paard, terwijl andere op elke leeftijd kunnen voorkomen.Hieronder de meest voorkomende tekenen van tandproblemen en hun mogelijke oorzaken.

  • Laten vallen van voer: scherpe punten van normale kauwslijtage kunnen ertoe leiden dat een normaal kieskeurig paard van eetpatroon veranderd. Vaak laat het paard veel voer vallen. Andere oorzaken zijn losse of gebroken tanden, parodontitis (ontsteking), malocclusies (dat de tanden slecht op elkaar passen). Veel paarden laten normaal gesproken voer vallen als ze tijdens het eten rondkijken of als ze snel eten.
  • Plotseling geen hooi of graan eten Bij paarden jonger dan 5 jaar kan pijn vóór, tijdens of na het verliezen van een melktand kauwen onaangenaam en moeilijk maken. Bij paarden ouder dan 20 kunnen losse tanden het kauwen bemoeilijken.
  • Het laten vallen van klontjes hooi. Dit kan secundair zijn aan pijn door scherpe punten op de tanden, denk hierbij aan een oud paard.
Haken op de tanden
  • Eten met het hoofd naar één kant door pijn in de mond. Scherpe punten aan een kant van de mond, kunnen ertoe leiden dat het paard probeert zijn eetpatroon aan te passen door zijn hoofd te draaien of te kantelen.
  • Meer kwijlen dan normaal. Het lichaam van het paard kan de speekselproductie verhogen in een poging iets scherps te smeren of het mogelijk gemakkelijker te maken om te kauwen en zijn voer in te slikken, opnieuw in reactie op pijn.
  • Afvallen. Dit kan op elke leeftijd voor komen door een tand- of mondprobleem. De meest voorkomende klinische gevallen van gewichtsverlies betreffen verouderde paarden die geen grofstengelig hooi kunnen eten vanwege een verminderde maalcapaciteit.
  • Lastig met het hoofdstel. Pijn in de mond kan ertoe leiden dat het paard negatief reageert wanneer hem wordt gevraagd om te werken.
paard met hoofdstel
Wanneer paarden lastig zijn met het bit in doen, kan dit een probleem zijn met het gebit
  • Zachte of harde asymmetrische zwellingen. Jonge paarden kunnen normale symmetrische benige zwellingen, uitbarstingscysten genaamd, ontwikkelen als reactie dat de kiezen doorkomen. Als de zwellingen asymmetrisch zijn of het paard reageert met pijn bij palpatie, beschouw ze dan als abnormaal.
  • Eenzijdige neusafscheiding met een geur. Vier tot zes kiezen zijn verbonden met de sinussen in het hoofd van het paard. Een abces van elk van deze tanden kan leiden tot een secundaire sinusinfectie. Afvoer van de geïnfecteerde sinus zal het neusgat aftappen. Het is meestal geel en heeft een geur die je misschien ruikt zodra je de schuur of stal binnenloopt.
  • Mondgeur. Mondgeur komt van voedsel dat tussen kiezen of gebroken tandfragmenten zit.

Conclusie

Een paardeneigenaar kan alle bovengenoemde tekens gemakkelijk detecteren door regelmatig het hoofd van zijn of haar paard te controleren op afwijkingen en het dier te zien eten. Regelmatige tandheelkundige onderzoeken door een dierenarts zullen de eigenaar ook waarschuwen voor eventuele problemen waarop hij moet letten.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer