Home Blog Steeds vaker hondenbelasting afgeschaft

Steeds vaker hondenbelasting afgeschaft

door Jarno de Vries
Hondenbelasting

In 2010 hief 71% van de gemeenten nog hondenbelasting, in 2020 is dit nog maar 54%.

Doordat steeds meer gemeenten geen hondenbelasting meer innen, dalen ook de inkomsten, van 65 miljoen euro in 2015 naar een begrote 51 miljoen in 2020. Daarmee is de hondenbelasting goed voor een half procent van de totale gemeentelijke belastingopbrengst in Nederland.


Gemeente Groningen het duurste

In de gemeente Groningen betaal je het meest voor een hond, namelijk 129,60 euro per jaar. Voor je tweede en derde hond betaal je meer. Dat gebeurt ook in sommige andere gemeenten. Hond nummer twee kost in Groningen 192 euro en hond drie 259,20 euro. Dit is een behoorlijke som geld per jaar.

Den Haag is ook erg duur. Rotterdam en Amsterdam zijn al met de hondenbelasting gestopt. Den Haag int aan hondenbelasting ruim twee miljoen euro per jaar.

De laagste hondenbelasting heeft de Gelderse gemeente West Maas en Waal. Daar betaal je 18,59 euro voor je eerste hond.


Controleurs hondenbelasting

In de meeste gemeenten met hondenbelasting bellen controleurs bij mensen thuis aan om te kijken of er een hond is. Als er niemand thuis is, maar de controleur hoort bijvoorbeeld wel een hond blaffen, dan wordt een aangifteformulier achtergelaten.

Er zijn ook nog gemeenten waar je hond een penning moet dragen als bewijs dat je de belasting betaald hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval in Hengelo, Veldhoven en Vaals.

Bron: NOS

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer