Huisdiernieuws ...
Home Blog Tips voor het uitlaten van je hond met kou

Tips voor het uitlaten van je hond met kou

door Jarno de Vries

Het kwik daalt. De warme winterjassen, dikke truien en wollen mutsen domineren het straatbeeld. Jij bent lekker ingepakt om het winterse weer te trotseren alleen hoe zit het met je trouwe viervoeter? Er zijn vijf dingen waar je bij het uitlaten van je natte neus in het (ijs)koude seizoen extra rekening mee moet houden. Maar hoe handel je met een hond met kou.

hond wintersport kou

Help mijn hond de kou door

Zodra het buiten flink aan het vriezen is, sta jij niet alleen te klappertanden, ook je hond kan het koud krijgen. Hoe je voorkomt dat je trouwe viervoeter het té koud krijgt? Hoe om te gaan met je hond tijdens winterkou?

1. Voetjes van de vloer

Naarmate het kouder en kouder wordt, is het belangrijk dat je bij het uitlaten van je hond zorgt dat ‘ie in beweging blijft. Zeker wanneer ze in de sneeuw zijn gaan rollebollen en ravotten, wil je je beestje in beweging houden. Eenmaal thuis doe je er verstandig aan je hond af te drogen en een warme plek in huis te geven.

2. Pedicure voor hond in de kou

Heeft je hond last van koude poten? Honden zijn van nature minder ergere koukleumen dan de gemiddelde Nederlander. Alleen is er voor hen ook een grens tot waar ze de kou leuk vinden én aankunnen. Bij extreme (vries)kou is het slim om de voetzolen in te vetten. Smeer het bijvoorbeeld in met vaseline of speciaal teer dat je bij de dierenarts koopt.

hond kou

Maar er is meer wat je met de pootjes kunt doen. Knip lange plukken haar tussen de teennagels weg. Doe je dit niet en het vriest hard dan kunnen er zo ijspegels tussen groeien.

Heeft je hond last van wondjes aan de poten? Zorg er bij een winterse uitlaatronde voor dat deze niet in aanraking kunnen komen met de koude lucht. Of verhard de voetzolen door bijvoorbeeld speciale hondenschoenen. Jij je handschoenen, je hond aan de voetverwarmers.

3. Voorkom contact met ijs, met je hond in de kou

IJs zorgt voor ijspret. Veel baasjes denken de hond een lolletje te doen door te glibberen en glijden. Weet dat het heel gevaarlijk kan zijn. Afrader dus! Het is soms moeilijk in te schatten hoe sterk het ijs is. Voor je het weet zakt je hond door het ijs en raakt hij onderkoeld. Om het nog niet te hebben over glijpartijen waarmee ze zichzelf (en anderen) lelijk kunnen bezeren. Vaak met een bezoek aan de dierenarts tot gevolg.

4. Geef je hond verlichting

Zeker nu de wintertijd in volle gang is, is het langer donker dan licht. Zodra je ‘s ochtends of ‘s avonds je uitlaatronde maakt, is het waarschijnlijk nog (zo goed als) donker. Waar jij als je van A naar B reist je lichten aanzet, is het ook voor je hond een slimme zet om ‘m te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een lampje aan de halsband of een heuse halsband met verlichting. Wel zo veilig en handig om je hond tijdens die donkere dagen terug te vinden.

5. Pekel en antivries

Bij winterse weersomstandigheden horen strooizout en antivries. Twee producten waar je je viervoeter ver vandaan wil houden. Neemt je hond namelijk een lik strooizout dan ligt een serieuze zoutvergiftiging en bezoek aan de dierenarts op de loer. En bij antivries? De zoete geur en smaak triggeren honden om er wat van te proeven. Niet doen, het is zo giftig als wat! Wat je moet doen wanneer je hond dit toch eet, kun je in deze link teruglezen.

Extra opletten

Er zijn een aantal type honden die je zeker in de winter bij het uitlaten extra in de gaten moet houden om onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen te voorkomen. Voor meer informatie over verschillende hondenrassen kun je op deze link kijken. Honden waarbij je het best schoenen om de pootjes kan doen. Let extra op bij:

  • Puppy’s: Zij zijn nog volledig in de groei, waardoor hun vetgehalte en vacht nog niet zijn wat ze horen te zijn om de hond tegen kou te beschermen. Jonge honden zijn dus extra kwetsbaar.
  • Lichte en kleine honden: Honden die weinig lichaamsvet met zich meedragen, hebben het sneller koud. Daarbij verliezen kleine viervoeters sneller warmte. Houd beide type honden goed in de gaten.
  • Honden op leeftijd: Senioren honden kunnen minder goed hun lichaamstemperatuur reguleren. Pak ze liever warm in of geef ze bij thuiskomst gelijk een knus warm plekje. 
  • Honden met een dunne vacht: Natte neuzen met een erg dunne vacht hebben het – zoals je je kan voorstellen – extra te verduren met koude weersomstandigheden. Inpakken maar!

Mocht je met vragen zitten? Vraag dit dan aan je dierenarts.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer