Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 10 populairste hondenrassen in Nederland

Top 10 populairste hondenrassen in Nederland

door Jarno de Vries

Hondenliefhebbers, opgelet. Wij hebben de populairste hondenrassen in Nederland op een rijtje gezet en veel favoriete metgezellen staan weer bovenaan. Labradors zijn al meer dan een kwart eeuw oppermachtig de nummer één keuze, maar er zijn een paar verrassingen onder de gelederen. De kans is groot dat je iemand kent die de afgelopen jaren een Franse Bulldog heeft gekregen – en het is gemakkelijk in te zien waarom. Die schattige pups hebben hun populariteit helemaal naar de zesde plaats gereden.

Bekijk de 10 populairste hondenrassen hieronder

1.
Labrador Retriever

labrador retriever
Labrador Retriever

Al decennia lang staat deze hond op plek 1. De gezinsvriendelijke Labrador retriever heeft de harten van gezinnen in het hele land veroverd, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Labs vertonen een goed gemanierd temperament en willen hun eigenaren graag behagen.

De Labrador retriever is ontstaan ​​in Newfoundland, waar hij de vissers hielp met hun vangst. Na te zijn gekruist met setters, spaniels en andere retrievers, heeft het Lab zijn vaardigheden als een echte retriever aangescherpt. Maar wat Labs nog populairder maakt, is hun vriendelijke, extraverte karakter.

Deze mensvriendelijke kwaliteit maakt Labs ook geweldige honden voor kinderen. Het Lab gedijt goed in een actief huishouden, waar hij veel interactie kan hebben. Kinderen zullen ook dol zijn op de gemakkelijke aard en trainbaarheid van de Labrador retriever. Labrador retrievers zijn op hun beurt erg geduldig met kinderen. Wees voorbereid om die energie te benutten: veel oefeningen en apporteerspellen zullen je Lab gelukkig en gezond houden.

2.
Duitse herdershond

populairste hondenrassen
Duitse herdershond

Vaak gebruikt als werkhond, Duitse herders zijn zeer intelligent en moedig. Bekend om hun enorme loyaliteit, zijn deze honden typisch opgewekt, gehoorzaam en leergierig.

Duitse herders staan het liefst dicht bij hun familie en hebben daarom een zeer sterk beschermend instinct. Over het algemeen goed met andere huisdieren en uitstekend met kinderen in het gezin. Het wordt aanbevolen om Duitse herders vanaf jonge leeftijd met een stevige en liefdevolle hand te trainen en te socialiseren.

Het vermogen van het ras om snel te leren heeft bijgedragen aan het brede gebruik ervan als herdershond, waakhond, in politiewerk, als gids voor blinden, in zoek- en reddingsdiensten en in het leger. De Duitse herder blinkt ook uit in vele andere hondenactiviteiten, waaronder behendigheid, flyball en ringsport. Maar bovenal wordt de Duitse herder de voorkeur gegeven als een liefhebbende gezinsgenoot.

3.
Golden Retriever

golden retriever
Golden Retriever

Met hun altijd aanwezige glimlachen, golvende blonde vacht en vreugdevolle steigering is de golden retriever al lang een van Nederlands favoriete honden.

De golden retriever is een sportieve hond, populair bij jagers vanwege zijn zachte beet en gretigheid om in water terug te halen.

Trouw aan zijn naam haalt de golden retriever graag op. Het is niet ongebruikelijk om te worden begroet met een favoriet speeltje in zijn mond. Bekend om zijn intelligente geest, kan het ras meer dan 200 commando’s leren met training en aanmoediging.

4.
Bulldog

Populairste honden
Bulldog

Hoewel het uiterlijk van de bulldog intimiderend kan zijn, is het een van de zachtste honden. Klein en gedrongen van gestalte met een brede, massieve kop, de vacht van een bulldog kan wit, zwart, roodkleurig, gestroomd, lichtgeel of een combinatie van kleuren zijn.

Beschouwd als zeer aanhankelijke en betrouwbare honden, zijn buldoggen zachtaardig met kinderen en staan ze bekend om hun moed en hun uitstekende bewakingscapaciteiten. Eigenwijs en vastberaden, kan dit ras zeer persistent en dominant zijn. Sterk leiderschap en aandacht worden aanbevolen.

Nog iets waar bulldogs bekend om staan? Luid snurken en de neiging om te kwijlen en te kwijlen. Wat is er niet om lief te hebben? Kijk dit grappige filmpje en je bent gelijk verliefd.

5.
Beagle

beagle middelgrote hond
Beagle

Lang voordat designerhonden zoals de puggle (half beagle, half pug) hondenliefhebbers troffen als het populairste ras om mee naar huis te nemen, was er gewoon de goede oude beagle. In zijn puur gefokte vorm blijft deze hond zijn status als een van de beste vrienden van de mens behouden.

Deze honden met lange oren zijn pittig, loyaal en zijn geweldige vriendelijke huisdieren voor gezinnen met kinderen. Beagles hebben ook de neiging om veel energie te verbranden. Ze kunnen ondeugend zijn en leiden vaak tot problemen (vuilnisbakken, schoenen, vuile was) door hun buitengewone jachtneuzen. Hun natuurlijke nieuwsgierigheid betekent vaak dat ze een beetje lastig zijn om te trainen en dat ze eigenaren nodig hebben die stevig maar geduldig willen zijn. Beagles staan ook bekend om hun geweldige gezeur, scherpe schors en door en door luide huilbuien.

6.
Franse Bulldog

franse bulldog kleine hond
Franse Bulldog

Zou het je verbazen te horen dat “Frenchies” eigenlijk niet uit Frankrijk komen? Dit charmante ras kan zijn wortels terugvoeren naar het oude Griekenland, met name naar een hond van de Molossiaanse stam, die vervolgens werd gefokt in wat nu bekend staat als de mastiff.

7.
Yorkshire terriër

yorkshire terriër
Yorkshire terriër

Energiek, loyaal en slim, de Yorkshire terriër lijkt zich niet bewust van zijn kleine formaat. Altijd klaar voor een avontuur, “Yorkies” zijn gemakkelijk te trainen en worden beschouwd als uitstekende waakhonden.

Bekend om hun ultra lange, fijne, zijdeachtige vacht die langs de ruggengraat loopt en aan beide kanten recht naar beneden valt, zijn Yorkies gekleurd in een combinatie van staalblauw en bruin. Zoals je zou verwachten, is regelmatige verzorging nodig en eigenaren van Yorkie trekken het haar van hun honden gewoonlijk met een knotje op hun hoofd. Ondanks het lange haar verharen Yorkies echter heel weinig.

8.
Poedel

poedel
Poedel

Poedels zijn de catwalkmodellen van de populaire rassen, zeer intelligent en sierlijk. Beschouwd als een van de meest trainbare rassen, is de standaardpoedel meestal aangenaam, gelukkig en gevoelig, maar kan hij gespannen raken als hij niet de juiste hoeveelheid beweging krijgt.

Poedels – die worden geboren met een van de verschillende effen kleuren, waaronder wit, zwart, abrikoos en grijs – vereisen uitgebreide verzorging. Hun vacht is ook hypoallergeen, wat allergische reacties kan verminderen en nuttig kan zijn voor hondeneigenaren die aan allergieën lijden.

9.
Rottweiler

rottweiler gezinshond
Rottweiler

De grote, soms formidabel ogende hond is een gezinsfavoriet geworden vanwege zijn liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheid. Een van de oudst bekende herdershonden uit het Romeinse rijk, dit Duitse ras werd oorspronkelijk gefokt als jachtpartner. Tegenwoordig worden Rottweilers met hun scherpe vaardigheden vaak gebruikt bij zoek- en reddingsacties, als blindengeleidehonden en als waak- of politiehonden. .

Het is een rustige, zelfverzekerde en moedige hond met een zelfverzekerde afstandelijkheid, die stil reageert en afwachtend is op invloeden in zijn omgeving. Het heeft een inherent verlangen om huis en gezin te beschermen en is een intelligente hond met een sterke bereidheid om te werken, waardoor ze bijzonder geschikt zijn als metgezel, voogd en algemene hond voor alle doeleinden.

10.
Boxer

boxer rashond
Boxer

De boxer, een gespierd ras met een korte vacht en een opvallend vierkant hoofd, heeft al decennia lang een plaats in het hart van eigenaren. Het sterke lichaam en de zachte, speelse geest van de bokser zijn een geweldige combinatie.

En hoe zit het met zijn naam? Er wordt gezegd dat zijn bijnaam een bewijs is van zijn speelse en nieuwsgierige kant. Je zult merken dat de boxer zijn voorpoten voor bijna alles gebruikt. Hij zal waarschijnlijk op een katachtige manier naar zijn speelgoed en eten kruipen. Hij springt ook graag op en beweegt met zijn voorpoten, waardoor hij eruitziet alsof hij eigenlijk aan het boksen is, en vandaar de naam.

Lees onze top 10 beste gezinshonden via deze link

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer