Huisdiernieuws ...
Home Blog Top 10 Sporten voor jou en je hond

Top 10 Sporten voor jou en je hond

door Jarno de Vries

Heb je een hond die lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig heeft? Hondensport kan helpen om actieve honden zowel fysiek als mentaal gezond te houden. Alle honden hebben enige mate van beweging nodig, maar de meeste zullen het goed doen met extra stimulatie. Zeer actieve honden zijn ideale kandidaten voor krachtige sporten zoals behendigheid en flyball, hoewel bijna elke gezonde hond kan deelnemen.

Als het gaat om hondensport en recreatie, zijn er tal van mogelijkheden. Zorg er natuurlijk voor dat je hond een grondig veterinair onderzoek heeft voordat hij aan een hondensport begint. Als de dierenarts eenmaal toestemming heeft gegeven, overweeg dan deze populaire hondensporten die de geest en het lichaam van jouw hond kunnen uitdagen en de hond-mensband kunnen versterken.

Behendigheid of agility

Border collie doet agility

Agility is een competitieve hondensport die plaatsvindt binnen een hindernisbaan. Honden zijn getraind om sprongen te maken, door tunnels te rennen en door verschillende looppaden te navigeren – allemaal in een specifieke volgorde. Bij elke stap worden de honden geleid door hun handlers (vaak hun eigenaren). Deze sport vereist effectieve communicatie tussen de hond en de geleider.

Agility is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging en mentale stimulatie, waardoor het ideaal is voor energieke honden zoals Border Collies, Australian Shepherds en Schipperkes. Zowat elke gezonde hond kan echter deelnemen aan behendigheid. De intensiteit en moeilijkheidsgraad van de cursus kan worden aangepast aan honden met beperkingen of speciale behoeften. Teamwork tussen hond en mens is de hoeksteen van deze sport.

Freestyle of dansen met de hond

Freestyle is een gechoreografeerde muzikale uitvoering door een hond / handler-team. Zoals het klinkt, is deze activiteit in wezen dansen met een hond. Zoals de naam al aangeeft, kan in hondenfreestyle bijna alles. In principe is elke beweging toegestaan, tenzij het de hond of geleider in gevaar brengt. Routines houden doorgaans in dat de hond draaiingen en bochten maakt, door de benen van de geleider weven, achteruit loopt, springt en synchroon met de geleider beweegt.

Freestyle vereist een diepe band tussen handler en hond en beheersing van basiskenmerken, vooral het hielcommando. Voordat hij een routine samenstelt, moet de hond eerst elke individuele ‘beweging’ leren. Een vleugje creativiteit, veel geduld en een positieve instelling zullen een lange weg gaan in freestyle honden.

Hondenshows

Deze hond is klaar voor de hondenshow

Een hondenshow is een competitieve hondenactiviteit waarbij raszuivere honden worden gepresenteerd in hondenshows en worden beoordeeld op hun respectieve rasstandaarden. Hondenshows zijn ontworpen om raszuivere honden weer te geven met ideale kenmerken van hun respectievelijke rassen, zoals bepaald door een raszuivere hondenvereniging.

Uiteindelijk is het doel van exterieur om de hoogste normen van het hondenras te handhaven, zodat toekomstige lijnen van de hoogste kwaliteit blijven en erfelijke gezondheidsproblemen worden geminimaliseerd. Tijdens bevestigingsproeven worden showhonden beoordeeld door deskundige en ervaren raszuivere experts die de fysieke kenmerken, gang en temperament van de honden beoordelen.

Hondenfrisbees

hondenfrisbee

Tijdens hondenfrisbees competities worden honden / handler teams beoordeeld tijdens evenementen zoals afstand / accuratesse vangen en freestyle routines. “Frisbee” is een handelsmerkmerk voor een vliegende schijf, vandaar dat het woord “schijf” vaak wordt gebruikt.

Om een ​​succesvol schijfhondenteam te worden, moet de handler in staat zijn om een ​​schijf op de juiste manier te werpen, waarbij hij de afstand en richting controleert. De hond kan dan worden getraind om de schijf te achtervolgen en te vangen. Energieke honden zoals Australian Shepherds, Border Collies en Presa Canarios zijn uitstekende schijfhonden.

Tijdens afstandswedstrijden wordt het veld per tuin in zones opgedeeld. Scoren is gebaseerd op de zone waarin de schijf is gevangen. Freestyle-evenementen worden beoordeeld en gescoord op basis van een vooraf bepaald puntensysteem. Regels en scores verschillen per dischondgroep, club of vereniging.

Dog diving

Dogdiving

Dog diving is een wedstrijd waarbij honden van een dok in een watermassa springen in een poging om grote afstand of hoogte te bereiken. Dog diving lijkt veel op het menselijke verspringen of hoogspringen, maar dan met water. De beste honden voor deze sport zijn energieke honden die van water houden, zoals Labrador Retrievers.

Bij afstandspringen, oftewel ‘Ultimate Air’, gooit de geleider een speeltje van het dok af in een poging de hond zo ver mogelijk weg te laten springen. Afstand wordt gemeten op de plaats waar de staartbasis het water ontmoet. Sprongen worden meestal digitaal geregistreerd voor nauwkeurigheid.

De nieuwere “Ultimate Vertical” is hoogspringen. Een bumper wordt op een vooraf bepaalde hoogte geplaatst. Als concurrerende honden het bereiken, wordt de hoogte geregistreerd en wordt de bumper omhoog bewogen. De winnaar is de enige hond die de bumper op zijn hoogste positie kan bereiken.

Flyball

De sport van flyball is een soort estafettewedstrijd waarbij teams van vier honden betrokken zijn. Een hond van elk team rent een baan af, springt over hindernissen naar de ‘flyballbox’. De hond stapt op een paneel en activeert de flyball-box om een ​​tennisbal los te laten. De hond brengt de bal vervolgens over de hindernissen terug naar zijn geleider. Zodra een hond de cursus heeft afgerond, wordt de volgende hond van de startlijn gehaald. Het eerste team dat alle vier de honden heeft voltooid, wint de cursus. Het spel wordt gespeeld in verschillende heats.

Flyball is een geweldige manier voor uw hond om te genieten van tijd met andere honden, plus een leuke manier om andere hondenbezitters te ontmoeten. Vrijwel elke gezonde hond die van ballen houdt, kan dit spel spelen.

Hoeden van schaapskudde

schaapskudde

Hoeden is een instinct voor honden in de hoedende groep; het is de manier waarop ze zijn gefokt. Soms zullen zelfs sommige niet-hoedende hondenrassen of -mixen een instinct voor hoeden vertonen. Omdat veel honden in stedelijke of voorstedelijke gebieden leven in plaats van op boerderijen, wordt de mogelijkheid om te hoeden niet geboden. Doe mee aan de hoedencompetitie.

De meeste honden die het instinct hebben om te hoeden, zijn er absoluut dol op. Training en beproevingen zijn geweldige manieren om ze instinctief te laten handelen en de tijd van hun leven te hebben. Bij proeven zijn de hond, een groep dieren (vaak schapen), handlers en keurmeesters betrokken.

Als je denkt dat jouw hond het leuk vindt om te hoeden, zijn er waarschijnlijk hoedende groepen in uw omgeving om contact op te nemen met betrekking tot training en competitie.

Coursing

Greyhound

Coursing is een snelle achtervolgingssport die is ontwikkeld als alternatief voor hazencoursing. In plaats van een levend dier te achtervolgen, jagen honden een kunstaas over een veld en strijden om de beste tijd. Soms zijn er obstakels bij de race betrokken.

Hoewel ze traditioneel beperkt zijn tot windhonden zoals windhonden, whippets en Rhodesian ridgebacks, komen allure-soorten coursing-groepen steeds vaker voor. Kunstaascoursing is een ideale activiteit om uw hond op een veilige, humane manier te laten reageren op zijn jachtinstinct.

Rally Obedience

In Rally Obedience moeten hond- / handler-teams een cursus volgen die bestaat uit borden die specifieke gehoorzaamheidsoefeningen beschrijven om uit te voeren. Rechters ontwerpen de baan en observeren terwijl de teams snel door de baan navigeren.

Rally Gehoorzaamheidsregels zijn doorgaans minder streng dan traditionele gehoorzaamheidswedstrijden. Doorgaans staat de Rally-competitie open voor alle rassen. Trials hebben meestal verschillende niveaus en teams strijden om titels en kampioenschappen.

Speuren

ideaal hondenras voor gehoorzaamheid

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de neus van uw hond zijn meest dominante zintuig is. De meeste honden willen hun neus volgen. Waarom maak je van dit talent geen leuke en uitdagende activiteit?

Een volgproef is een soort test waarbij een hond een geurspoor moet volgen. Deze gebeurtenissen bootsen zoek- en reddingsmissies na en beoordelen het natuurlijke vermogen en de bereidheid van de hond om een ​​spoor te volgen dat door menselijke voetstappen is achtergelaten. Honden en hun handlers genieten vaak van dit werk, en succes kan deuren openen om real-life zoek- en reddingswerk na te streven.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer