Home Blog Waarom jagen katten op een laserlampje of laserpen

Waarom jagen katten op een laserlampje of laserpen

door Jarno de Vries
katten laser

Alle katteneigenaren zijn bekend met de eeuwige strijd tussen kat en laserpointer. Voor zoiets kleins en geurloos, kan dat kleine rode stipje katten zeker bezig houden – ondanks (of misschien wel dankzij) het feit dat ze het nooit echt kunnen vangen.

Interessant is echter dat er enige discussie is over de vraag of laseraanwijzers al dan niet geweldig speelgoed zijn voor onze kattenvrienden. Dus waarom jagen katten op lasers en wordt het tijd om de laser te laten vallen ten gunste van een ander soort speelgoed?

De allure van de laser

Lasers zijn stimulerend voor katten vanwege wat ze vertegenwoordigen: snel bewegende prooien. Alleen omdat je kat niet hard hoeft te werken voor zijn voer (tenzij je alle moeite meetelt die het kost om de hele ochtend te miauwen totdat je zijn kom vol hebt), wil dat nog niet zeggen dat hij geen vaste bedrading heeft voor zijn werk.

Katten jagen

Terwijl de punt van een laser door de kamer schiet, interpreteert de kat het als een klein dier dat probeert te rennen en zich te verstoppen. Als zodanig komen bepaald kattengedrag naar voren, met name het aangeboren verlangen om de betreffende prooi te jagen, te bespringen en te doden.

Hoe katten lasers zien

Er speelt hier ook nog een andere factor mee wanneer uw kat achter een laser aan jaagt, en dat is het feit dat het er gewoon aantrekkelijk uitziet. Om te begrijpen waarom, helpt het om een ​​basiskennis te hebben van hoe de ogen van uw kat werken en hoe ze verschillen van menselijke ogen.

Het netvlies is een van de belangrijkste structuren van het oog. Het is samengesteld uit twee belangrijke soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Staven hebben te maken met zicht bij weinig licht en het detecteren van beweging, terwijl kegeltjes het oog helpen kleur te zien. Mensenogen hebben meer kegeltjes dan staafjes, wat betekent dat we de wereld met veel levendigheid zien. Katten hebben daarentegen meer staafjes dan kegeltjes, waardoor ze experts zijn in het oppikken van zelfs de kleinste bewegingen.

Wat heeft dit met lasers te maken? Het betekent dat ze vrij moeilijk te negeren zijn. Op het moment dat je een laserpunt op je kat draait, pikt hij het op in zijn perifere zicht, en als hij er nog niet helemaal achter is dat hij die rode stip niet echt kan eten (of als hij weet dat hij dat niet kan maar maakt het niet uit), dan is dat alles wat nodig is om zijn roofzuchtige cyclus te beginnen.

Het debat over katten en lasers

Het is misschien verrassend om te horen dat er enige controverse bestaat over de vraag of het een goed idee is om uw kat te verleiden met lasers, maar het kat-laser-debat is er een die al een tijdje gaande is.

Het belangrijkste probleem dat wordt opgemerkt door kattenliefhebbers die anti-laser zijn, is dat het een vorm van plagen is om je kat achter een laser te laten jagen. Onthoud dat je kat die rode stip besluipt en bespringt omdat zijn hersenen hem vertellen het voedsel te vangen en te doden. De kat doet het niet duidelijk als een vorm van spel, ook al heeft hij plezier.

Kat laser

De laser is een onbereikbaar doelwit, en hoe goed de jachtvaardigheden van je kat ook zijn, hij zal hem nooit opeten en hij zal zijn roofcyclus nooit afmaken. Veel katten ontdekken de list en stoppen met de interactie met de laser. Anderen vinden het enorm frustrerend en kunnen zich daardoor slecht gaan gedragen. Gefrustreerde katten gedragen zich op minder dan ideale manieren, bijvoorbeeld door destructief of agressief te worden. Als je een verband opmerkt tussen spelen met je kat en een laser en slecht gedrag, is het waarschijnlijk tijd om de aanwijzer voorgoed weg te doen.

Om laserpointers meer een spel en minder een plagerij te maken, geeft je je kat een traktatie of een fysiek speeltje wanneer je klaar bent met spelen. Op die manier krijgt het de voldoening van een “kill”, zelfs als het niet van de laser zelf is.

Veiligheidstips voor laserlampjes en pennen

Op voorwaarde dat je kat het leuk lijkt te vinden om achter een laser aan te jagen en niet zomaar verstrikt raakt in een eindeloze reeks van jacht-bespringen-teleurstelling, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Een laser najagen is een fantastische manier voor je kat om wat fysieke en mentale beweging te krijgen, en het laat hem ook een tijdje in zijn katinstincten komen – iets dat binnenkatten niet zo vaak doen als ze zouden willen.

Natuurlijk moet je er nog steeds voor zorgen dat je de juiste veiligheidstips volgt om te voorkomen dat de kat zich tijdens het spelen verwondt. Hier zijn twee belangrijke tips:

kat laserpen

Schijn het licht niet rechtstreeks in de ogen van je kat. Zelfs speelgoedlasers geven een ongelooflijk helder licht af, dus je mag het niet rechtstreeks op je kat (of jezelf!) Schijnen. Als je dit wel doet, kan je kat zichtproblemen en / of oogletsel oplopen.

Voorzie je kat van voldoende ander speelgoed. Als de laser de enige uitlaatklep van je kat is om te spelen, is de kans groter dat de frustratie zich begint op te bouwen. Zorg ervoor dat het toegang heeft tot veel andere objecten om mee te jagen en te spelen, inclusief kattenkruidspeelgoed en toverstokken.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer