Home Blog Waarom katten niet van water houden

Waarom katten niet van water houden

door Jarno de Vries

Katten en water gaan niet samen, althans zo gaat het oude gezegde. Maar wat is er met deze vloeistof waardoor ze hun verstand verliezen zoals vastgelegd door zoveel “katten versus badkuipen” video’s op het internet? En haten alle katten water? Ontdek het hier.

waarom katten niet van water houden

Onze kattenvrienden hebben mysterieuze manieren om ons te laten raden over veel dingen, maar een van de meest blijvende raadsels heeft te maken met een behoorlijk basiselement: water.

Waarom haten katten water? En waarom houden ze van het water dat uit een kraan druppelt, maar vechten ze tegen tanden en klauwen als ze in de buurt komen van een badkuip vol water? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, maar experts hebben een paar ideeën die verbaasde kattenbezitters kunnen helpen het gedrag van hun huisdier een beetje beter te begrijpen.

Maar waarom haten katten water?

Katten vinden het prima om water te drinken, maar als het in de buurt van hun vacht komt, kan water een gelukkige kat onmiddellijk veranderen in een miniatuurleeuw. Hier zijn enkele van de oorzaken die helpen verklaren waarom.

1. Door water wordt de kat zwaarder

Stel je voor dat je een kletsnatte deken op je schouders moet dragen totdat deze weer droog wordt. Een soortgelijk principe is aan het werk als het gaat om katten en water.

Wanneer hun hele vacht doordrenkt raakt, voelt een kat zich verzwaard en kan hij zich niet bewegen op zijn normale behendigheidsniveaus. Dat is nogal een ongemakkelijke ervaring voor een kat die graag door het leven navigeert met een veerkrachtige, moeiteloze manier van lopen.

2. De evolutionaire geschiedenis van de kat

Een andere reden waarom katten water haten, wordt toegeschreven aan hun geschiedenis. Er is niet veel in de achtergrond van een kat om ze aan te bevelen voor succesvolle interacties met watermassa’s, klein of groot. De voorouders van katten woonden op droge, droge plaatsen, wat betekent dat rivieren of oceanen geen obstakels waren waarmee ze te maken kregen. Er is niet veel in het verleden van hun voorouders om de moderne kat voor te bereiden op de badkuip, wat helpt verklaren waarom hun eerste reactie is om zich een weg te krabben uit de armen van een eigenaar die vastbesloten is om ze erin te krijgen.

kat houd niet van water

3. Katten ruiken de chemicaliën in het water

Geur is het meest betrouwbare gevoel van een kat. Hoewel we ze misschien niet detecteren, geven de chemicaliën in het kraanwater het een bepaalde geur die de gevoelige neus van een kitten meteen opneemt. Het is prima om af en toe een poot in te dopen, maar als hun vacht ondergedompeld is in een vloeistof die niet ruikt zoals hun vacht zou moeten ruiken, is dat genoeg om ze niet in bad te doen.

4. Negatieve ervaringen

Sommige katten hebben mogelijk badkuipen meegemaakt of hun vacht nat gemaakt in de vroege kittenjaren. Soms zijn het de eerste interacties die kunnen helpen het mysterie op te lossen waarom katten water haten. Als ondergedompeld zijn in het water de eerste paar keer een stressvolle ervaring was, zullen ze waarschijnlijk tot ver in hun volwassen jaren ‘nee’ zeggen bij het zien van de badkuip.

5. Gebrek aan controle

Er is nog iets dat helpt verklaren waarom een kat niet in de badkuip kruipt, maar graag speelt met een druipende kraan binnen handbereik of zelfs dicht bij de volle bak waagt om zijn poot erin te dopen – in die gevallen heeft een kat meer controle over de situatie. Ze zitten tenslotte nog steeds veilig op het droge en kunnen gemakkelijk wegkomen. Maar op een glad, nat oppervlak zijn terwijl het water op hun vacht naar beneden stroomt, in hun ogen komt en ze tegelijkertijd verzwaard, is genoeg om hun katachtige instincten in de war te brengen.

kat in bad

Mag ik mijn kat in bad doen?

Je vraagt je misschien af wat je moet doen als uw kat in de war raakt dat ze niet alleen kunnen schoonmaken. Onder speciale omstandigheden kun je uw kat een bad geven. Het kan lastig zijn, maar een goed startpunt is om de essentie goed te krijgen. Zorg ervoor dat je een antislip vloermat, speciale shampoo, handdoeken en een borstel bij de hand hebt.

close

Gratis E-book met voedingstips voor je hond

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer