Huisdiernieuws ...
Home Blog Waarom kwispelen honden

Waarom kwispelen honden

door Jarno de Vries

Honden geven hun gemoedstoestand aan met hun staart. Net als wij ons gezicht gebruiken om anderen te laten weten hoe de vlag erbij hangt.

Hondenstaart

Functie staart

De staart van een hond heeft twee hoofdfuncties:

  • De eerste is evenwicht. De staart helpt de hond om in balans te blijven tijdens het rennen en springen. Als je hond bijvoorbeeld opeens van richting wil veranderen, gebruikt het zijn staart als een soort contragewicht om zijn achterlijf mee te draaien. 
  • De tweede functie is communicatie. De staart geeft de gemoedstoestand van de hond aan, net zoals wij met gezichtsuitdrukkingen overbrengen hoe we ons voelen.

Onderzoekers hebben inmiddels veel signalen van de hond ontcijferd en weten dat kwispelen niet altijd positief hoeft te zijn. 

Kwispelende hond altijd blij?

Dat is inderdaad wat de meeste mensen denken, maar een kwispelende staart betekent niet altijd dat een hond blij is!

Beagle kwispelen

Als een hond bijvoorbeeld zijn staart vooral naar links zwaait, wil dat zeggen dat hij bang of boos is. Kwispelt hij echter voornamelijk naar de rechterkant, dan is hij blij.

In 2007 publiceerden Italiaanse wetenschappers een onderzoek naar de betekenis van het kwispelen bij honden. Er werden 30 honden onderzocht, waarvan 15 reuen en 15 teven. De honden werden steeds voor 60 seconden geconfronteerd met verschillende visuele stumili: het baasje, een onbekend persoon, een zelfverzekerde, onbekende hond en een kat.

Bij het kijken naar het eigen baasje kwispelden de honden enthousiast en overwegend naar rechts. Ze waren duidelijk blij het baasje te zien. Bij het aanschouwen van een vreemd persoon kwispelden de honden ook naar rechts, maar wel minder wel rustiger. Het zal je niet verrassen wat de hond deed bij het zien van een kat: wederom een kwispel naar rechts, dit keer wel langzamer en meer gecontroleerd. Echter bij het zien van een agressieve, onbekende hond werd er overwegend naar links gekwispeld.

Ga er dus niet altijd van uit dat een hond vriendelijk is als hij kwispelt. Hij kan ook bang en onzeker zijn of zelfs agressief.

Stand van de staart

Stand van de staart

Ook aan de stand (hoogte) van de staart kun je aflezen hoe een hond zich op dat moment voelt. De stand van de staart hangt natuurlijk ook af van het type ras, onderstaande beschrijvingen zijn dus relatief.

Staart hoog
Staat de staart van een hond stijf en recht omhoog, dan kun je dat interpreteren als dreigend, opgewonden of zelfs agressief. Zeker in combinatie met rechtopstaande haren op de rug en staart kan dit betekenen dat een hond bereid is de aanval in te gaan.

Staart horizontaal
Bij een horizontale staart kun je ervan uitgaan dat de hond alert is en zich waarschijnlijk ergens op focust.

Staart middelhoog
Dit is de basispositie van de staart. De hond is ontspannen.

Staart laag
De hond is onzeker en onderdanig en voelt zich niet op zijn gemak.

Staart tussen de achterpoten
Wanneer een hond angstig of onzeker is, houdt hij de staart tussen de achterpoten. Vaak met gebolde rug.

stand van de staart

Gecoupeerde staart

In Nederland is het gelukkig niet meer toegestaan om de staart van een hond te amputeren voor cosmetische doeleinden. Helaas gebeurt het nog wel veel in de Verenigde Staten bij bepaalde hondenrassen. Na bovenstaande gelezen te hebben, zul je begrijpen dat het amputeren van een staart voor veel miscommunicatie bij honden kan zorgen, omdat honden elkaar dan niet kunnen ‘lezen’. Ook wij kunnen nu niet goed meer zien of een hond blij, bang of boos is.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer