Huisdiernieuws ...
Home Blog Wat verteld een hondendrol?

Wat verteld een hondendrol?

door Jarno de Vries

Een hondendrol, altijd vervelend wanneer je er met je schoen instapt. Maar een drol heeft heel wat te vertellen! Aan de vorm en vastigheid is al heel wat af te lezen. Je kan hieraan bijvoorbeeld zien of een hond ziek is of het dier de juiste voeding krijgt enzovoort.

Hondendrol

De ideale drol

Als eerste een beschrijving van wat de ideale drol is. Wanneer deze op de grond valt breekt hij af. De drol heeft een wat donkere kleur en blijft een mooie vaste drol tijdens het neervallen en wanneer deze op de grond ligt. Hieraan kan ook al vaak worden afgeleid dat een hond het juiste voer krijgt wat bij het dier past. Wanneer een hond niet de juiste voeding krijgt zal een drol vaak lichter van kleur zijn en vaak platter. 

De grote drol

Wanneer een hond een mega grote drol weglegt, betekend dit vaak dat het dier of te veel aan voer krijgt of voer met een lage calorische waarden dat het dier de voeding niet kan verteren. 

De lichte drol

Een wat geelachtige drol dat er op wijst dat er veel granen in het voer van de hond zitten. De voeding past niet helemaal bij het dier. 

De dunne drol

Wat diarree kan dit zijn. Dit wijst erop dat de hond te veel voer of ander voer heeft gekregen. Ook is het mogelijk dat de viervoeter teveel beloningen heeft gehad. Tijdens warme dagen kan door teveel drinken van koud water ook diarree ontstaan. 

De vet-achtige drol

Hondenpoep

Bij voeding waarin verkeerde vetten zijn verwerkt kan de hond een witte kleiachtige drol krijgen.  Goede voermerken gebruiken vetten van hoogwaardige kwaliteit.

De keuteltjes drol

Wanneer een hond voer krijgt met te veel ruwe cestof erin, wordt de ontlasting te hard en zijn het geen drollen meer maar harde keuteltjes. Advies is om ander voer te geven met minder ruwe celstof. Ook het geven van lijnzaadolie of visolie helpt om de stoelgang te vergemakkelijken. 

Extreme platte poep

Wanneer de hond een bacterie of infectie heeft zal de ontlasting erg waterig zijn. Noodzaak is om direct naar de dierenarts te gaan, omdat het dier erg snel kan uitdrogen. 

 De bloederige drol

Dit kan heel veel betekenen, van een scherp object in het verteringsstelsel, wormen en parasieten, ontsteking van de dikke darm of tot zelfs kanker. Wanneer er bloed in de ontlasting zit is het raadzaam om met een mestmonster naar de dierenarts te gaan. Draag bij het nemen van een mestmonster zelf handschoenen dit om bijvoorbeeld besmetting van lintwormen tegen te gaan. 

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer