Huisdiernieuws ...
Home Blog Wist je dat: Honden warmte kunnen ruiken

Wist je dat: Honden warmte kunnen ruiken

door Jarno de Vries

Het reukvermogen van een hond is wellicht een van de meest indrukwekkende zintuigen op aarde. Zo ruiken ze vanop een afstandje of iemand in aanraking is geweest met drugs, bloed of vermiste personen. Bovendien zouden honden volgens recent onderzoek ook in staat zijn om een warmtebron te detecteren met hun neus.

hondenneus

De hondenneus

De hondenneus is bijna honderd miljoen keer gevoeliger dan de onze. Een mens heeft ongeveer vijf miljoen geur-receptoren. Een hondenneus heeft gemiddeld 200 miljoen geurreceptoren. De neus van de hond kan drugs, bloed en personen vanop aanzienlijke afstand herkennen en aanduiden. Maar kan ook menselijke emoties zoals angst of verdriet ‘ruiken’. En met de nieuwe bevindingen van onderzoekers aan de Lund University in Zweden en Eotvos Lorand University in Hongarije, blijkt de hondenneus nog een tikkeltje indrukwekkender te zijn.

Het vermogen om hitte te detecteren met de neus is weggelegd voor slechts een handvol andere dieren. Denk hierbij aan de zwarte vuurkever, sommige slangen en de vampiervleermuis .

Honden kunnen hitte ‘ruiken’

Om het vermoeden te bevestigen dat de hondenneus ook wel eens in staat kan zijn tot het detecteren van hitte, gingen onderzoekers aan de slag met drie honden. Dit waren allemaal gewone huisdieren. De honden werden getraind om te kiezen tussen twee objecten. Die objecten stonden zo’n anderhalve meter van elkaar verwijderd. Verder zorgden de onderzoekers ervoor dat de twee voorwerpen er qua uitzicht exact hetzelfde uitzagen. Ook de geur van de objecten was identiek.

wolven die af gaan op hun reukvermogen

Het enige verschil was de temperatuur van de voorwerpen. Het ene object was zo’n 31 graden Celsius warm terwijl het andere een kamertemperatuur had. Alle honden slaagden erin om keer op keer het warme object aan te duiden.

Vervolgens werden een tiental honden, van uiteenlopende rassen, onderworpen aan een fMRI-scan terwijl ze mochten ruiken aan een warm voorwerp of eentje op kamertemperatuur. Ook daaruit bleek duidelijk dat de hersenen van honden feller reageren op een warme stimulus.

Samen tonen de twee experimenten aan dat honden, net zoals vampiervleermuizen, hitte kunnen detecteren. De onderzoekers vermoeden dat het een restant is van hun voorouder, de grijze wolf. De grijze wolf gebruikte deze competentie tijdens de jacht om warme lichamen op te sporen.

De bevindingen verklaren meteen waarom oudere honden met een verminderd gezichtsvermogen, gehoor- en/of reukvermogen nog steeds met succes kunnen jagen. “Een fascinerende ontdekking”, aldus gedragsbioloog Marc Bekoff, expert op het gebied van de hondenneus.

Bron: Nature.com

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer