Huisdiernieuws ...
Home Blog Zalmolie hond

Zalmolie hond

door Jarno de Vries

Een goede gezondheid is voor iedereen belangrijk. Wat kun je bereiken met zalmolie voor je hond. Dankzij de wetenschap hebben we tegenwoordig een breed gamma aan producten die kunnen helpen bij de verbetering van de gezondheid. Vergis je niet, ook jouw trouwe viervoeter kan hierbij gerust een beetje hulp gebruiken. Wat is zalmolie? En hoe wordt zalmolie gemaakt?

zalmolie hond

Net zoals voor mensen, heb je hiervoor keuze uit veel uiteenlopende producten. Eén daarvan, zalmolie, heeft de laatste tijd enorm gewonnen aan populariteit en wordt alsmaar meer gebruikt als voedingssupplement voor honden.

Waarschijnlijk komen er nu enkele vragen direct in jou op.

 • Wat is zalmolie nu juist?
 • Waarom zou ik zalmolie geven aan mijn hond?
 • Hoe gebruik je het?

Wat is zalmolie voor de hond?

Zalmolie is een voedingssupplement dat rijk is aan meervoudige vetzuren namelijk omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze vetzuren versterken het immuunsysteem, zijn goed voor hart- en bloedvaten en zorgen voor een betere vertering van het voedsel.

De meeste hondenvoeding bevat normaal genoeg omega 6 vetzuren. Om er voor te zorgen dat jouw hond ook genoeg omega 3 vetzuren binnenkrijgt, kan je zalmolie gebruiken.

Omega 3 vetzuren

Eén van de kenmerken van omega 3 vetzuren is de ontstekingsremmende werking. Hier worden vooral de ontstekingsreacties in nieren, huid en gewrichten geremd.

zalmolie voor hond

Specifiek in de gewrichten wordt het enzym tegengehouden dat er normaal voor zorgt dat kraakbeen wordt afgebroken in het lichaam alsook de reacties die opspelen bij osteoarthritis. Bovendien is bekend dat omega 3 vetzuren een positief effect hebben op zenuwcellen waardoor het zenuwstelsel, waaronder je hersenen, een extra boost krijgen.

Omega 6 vetzuren

Het voornaamste effect van een juiste verhouding omega 6 vetzuren is het verminderen van de aanmaak van cholesterol.

Daarbovenop hebben omega 6 vetzuren een versterkende werking op het afweersysteem van je lichaam.

De beste verhouding vetzuren voor jouw hond.

De verhouding tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren is de belangrijkste factor om jouw hond gezond te houden. De balans tussen deze twee moet goed zijn.

Doordat je hond reeds een dosis omega 6 vetzuren krijgt via de voeding, maar minder omega 3 vetzuren, ligt de balans omega 6 : omega 3 al snel op 50:1.

De beste verhouding omega 6 : omega 3 is 4:1.

Door de toevoeging van zalmolie kan je deze balans herstellen.

Hoe wordt zalmolie gemaakt?

Zalmolie kan worden verkregen op twee verschillende manieren. Door koudpersing of door koken.

hond gezond

Koudpersing

Koud persen van zalm gebeurt altijd in een koude omgeving zodat de waardevolle stoffen van de zalmolie beter behouden wordt. Dit proces bevordert de werking van de olie. Door middel van deze bewerking wordt een olie geproduceerd die meer geconcentreerd is dan niet koudgeperste zalmolie.

Direct gevolg is dat je hier zal werken met kleinere doseringen. Olie die zo worden vervaardigt hebben meestal een betere kwaliteit.

Koken

De andere manier om zalmolie te maken is door vis te koken. Deze bevat meestal een grotere hoeveelheid aan minder goede stoffen die een invloed hebben op de werking van de zalmolie. Weliswaar wordt deze manier alsmaar minder gehanteerd.

Hoe gebruik je zalmolie voor de hond?

De makkelijkste manier om jouw hond zalmolie te geven is in vloeibare vorm die je bij de voeding kan voegen als een soort dressing. Zalmolie heeft steeds een lekkere smaak en geur, wat de eetlust van je hond bevorderd.

Tegenwoordig zijn er ook koekjes verkrijgbaar die van zalmolie zijn gemaakt.

zalmolie hond voordelen

Dosering zalmolie

Doordat er veel verschillende aanbieders op de markt zijn van zalmolie, is het belangrijk dat je steeds goed kijkt op de verpakking welke dosis voor jouw hond goed is. Op alle verpakkingen staat dit omschreven.

De hoeveelheid zalmolie die jij voor jouw hond best hanteert, wordt berekend op het gewicht van je hond. Als je de verhouding van de vetzuren op peil wilt krijgen, volg je best de aangegeven instructies.

Zalmolie voor je hond

Zoals reeds aangegeven is het gebruiken van zalmolie een meerwaarde voor de gezondheid van je hond.
Maar, zoals met alles in het leven, heeft ook zalmolie zowel voor- als nadelen.

Voordelen zalmolie:

 • Zalmolie zorgt voor een stralende, gezonde vacht.
 • De olie helpt bij huidproblemen zoals kale plekken, jeuk of haaruitval.
 • Heeft een verlagende werking op het cholesterol gehalte.
 • Betere vertering van voedsel.
 • Versterking van het immuunsysteem.

Nadelen zalmolie:

 • Er kan sprake zijn van gewichtstoename bij je hond als je niet de juiste dosis gebruikt. Zalmolie bevat veel caloriën.
 • Zalmolie is slechts beperkt houdbaar.
 • Bij verkeerde dosering heb je niet het gewenste effect en kan je zelfs natuurlijke processen zoals wondgenezing verstoren.
 • Kan restanten van medicijnen bevatten indien gemaakt van kweekzalm.

Tips aankoop zalmolie hond

Doordat er veel vraag is naar zalmolie komen er steeds meer verschillende producten op de markt. Producenten zien hier een relatief onbekend product dat enorm toeneemt aan populariteit en willen natuurlijk ook graag een graantje meepikken.

Niet alle soorten die verkrijgbaar zijn, zijn daarom even goed. Over Biofood zalmolie zijn wij erg tevreden.

zalmolie hond

Hieronder wat tips voor de aankoop van zalmolie:

 • Kies voor zo een laag mogelijke caloriën
 • De zalmolie moet verpakt zijn in een dichte fles. Zalmolie kan gaan oxideren door licht, vocht of zuurstof. Hierdoor neemt de werking af.
 • De hoeveelheid omega 3 vetzuren moet duidelijk aangegeven zijn op het etiket.
 • Het percentage zalmolie moet zichtbaar vermeld zijn. Niet alle varianten van zalmolie op de markt bevatten wel degelijk 100% zalmolie.
 • Bewaar zalmolie op de juiste manier, dit in een koelkast van vijf tot tien graden, donker en luchtdicht.

Veel plezier met het geven van zalmolie aan je hond! Klik op deze link om te zien welke hond het beste bij jou past.

Misschien vind je dit ook leuk

Laat een bericht achter

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten werken OK Lees meer